Explorer

Er blijken nog steeds sites te zijn die minder goed of niet werken onder Safari of Firefox. Daarom wil(de) ik graag Internet Eplorer weer instaleren. Alleen: die browser is niet meer beschikbaar voor Apple volgens de site van Microschoft. Iemand hulp of een idee?

Dank,

Roland

Explorer voor de Mac is finito. Versie 5 is slecht, en nieuwe worden niet gemaakt. Gewoon makers van sites die niet in FF werken de oren van de kop zeuren of negeren ([url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=40280&postdays=0&postorder=asc&start=825]woord mag niet meer[/url], zit neger in ;-))!

Nee, internet explorer is een beetje end of life. Enige optie die ik kan bedenken is. Via virtual pc of via [url=http://www.kberg.ch/q/index.php?sid=200604&p=0] via Q [/url].

Via de intel macs moet het mogelijk zijn om internet explorer via wine te instaleren. Maar dat duurt nog wel een maand voordat het goed werkt.

Roland Pm me maar even dan stuur ik um je wel even op

Op de welbekende Zweedse piratenbaai wordt 'ie ook nog aangeboden! :wink:

http://thepiratebay.org/details.php?id=3459728

Je kan hem vinden op de browser archive van evolt:

http://browsers.evolt.org/

Overigens kan je daar alle browsers vinden.

Oke, is dus verouderd. Dank voor al jullie reacties. Wat ik me ondertussen wel afvraag is waarom sommige sites (internet is toch platform onafhankelijk?) soms wel goed werken van een PC met explorer en niet vanaf een Mac. Kan iemand dat misschien in begrijpelijk Nederlands uitleggen?

Dank,

Roland

[quote:b62e3eba31="Roland53"]Oke, is dus verouderd. Dank voor al jullie reacties. Wat ik me ondertussen wel afvraag is waarom sommige sites (internet is toch platform onafhankelijk?) soms wel goed werken van een PC met explorer en niet vanaf een Mac. [/quote:b62e3eba31]

Laten we beginnen met het woord ‘platformonafhaneklijk’. Dat betekent in dit geval dat HTML als ‘taal’ niet afhankelijk is van een specifiek platform: voor ieder platform zijn er HTML lezers gemaakt. En daar begint het probleem.

De lezers van HTML (browsers) interpreteren de pagina’s verschillend en hebben andere regels voor de weergave. Dat is erg vervelend.

Internet Explorer voor Windows en Internet Explorer voor mac zijn twee verschillende browsers; ze heggen echt helemaal niets gemeen. Het hart van een browser is iets wat de ‘rendering engine’ is: het motortje dat HTML vertaalt en weergeeft (als je HTML in een texteditor bekijkt zie je alleen woorden, de rendering engine interpreteert die woorden en maakt daar een grafische voorstelling van die je in je venster ziet).

De rendering engine van IE/Mac is helemaal vanaf nul opgebouwd om (toendertijd) de meeste geavanceerde browser te maken. Feitelijk verschillen IE/Mac en IE/Win net zo van elkaar als Safari en Firefox.

De IE/Mac rendering engine was eigenlijk bedoelt (althans, zo gaan de geruchten) om als nieuwe rendering engine voor IE6 te gaan dienen, maar Microsoft heeft besloten om verder te gaan met de bestaande rendering engine.

Binnenkort komt er weer een nieuwe versie uit: IE7, met een verder opgelapte versie van de oude engine.

Toen IE/Mac uitkwam was het een fantastische browser. Het is het feitelijk nog steeds, met heel veel handigheden in de sidebar. Helaas heeft Microsoft het team ontbonden en de browser na de eerste versie nooit meer serieus verder ontwikkeld.

Probeer Netscape eens. Sites die niet goed werken in Safari, willen het in Netscape vaak wel goed doen. Is ook nog steeds redelijk snel.

is netscape niet ongeveer hetzelfde als Firefox?

mac ie heeft ook mozilla als motor, toch raar dat elke mozilla familielid de sites anders benaderd.

[quote:8a5220e677="hansenonline"]mac ie heeft ook mozilla als motor, toch raar dat elke mozilla familielid de sites anders benaderd.[/quote:8a5220e677]

Pardon? Hoe kom je aan die wijsheid 8)
(het is niet waar, IE voor de Mac heeft absoluut geen Gecko als engine:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bnl%3B310503#E0OD0ACAAA
)

[img:0d109523c4]http://www.hansenonline.nl/macosx/browser.jpg[/img:0d109523c4]

De user-agent geeft niet aan welke rendering engine er gebruikt wordt.

Van de pagina: http://en.wikipedia.org/wiki/User_agent

[quote:ea8f29c68e]
The earliest example of this is Internet Explorer’s use of a User-Agent string beginning “Mozilla/<version> (compatible; MSIE <version>…”, in order to receive content intended for Netscape Navigator, its main rival at the time of its development.

It should be stressed that this is not a reference to the open-source Mozilla browser, which was developed much later, but to the original codename for Navigator, which was also the name of the Netscape company mascot. This format of User-Agent string has since been copied by other user agents, partly because Explorer, in turn, came to dominate.
[/quote:ea8f29c68e]

Zo'n beetje elke webbrowser identificeert zichzelf als "Mozilla", ongeacht welke het daadwerkelijk is. Kijk maar eens op [url=http://www.quirksmode.org/js/detect.html]deze pagina[/url] met verschillende browsers. Om maar wat te noemen:

[b:c7d15ebda9]Safari 2.0.3:[/b:c7d15ebda9] Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; nl-nl) AppleWebKit/417.9 (KHTML, like Gecko) Safari/417.9.2
[b:c7d15ebda9]Firefox 1.0.6:[/b:c7d15ebda9] Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; nl-NL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
[b:c7d15ebda9]Opera 8.02:[/b:c7d15ebda9] Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Mac_PowerPC Mac OS X; nl) Opera 8.02

ok weer wat geleerd.