Externe HD vraag

Zaterdag weer een externe HD gehad die plotseling niet meer op de desktop wou verschijnen, en enige tijd nadien, gecrasht is !
Ben er gelukkig in geslaagd om ze toch weer te mounten door ze op haar zijkant te leggen en aan te zetten (?!).
Dan met Data Rescue 2 ongeveer 90% van de data kunnen terughalen. Nu alles op een nieuwe Lacie Quadra D2 van 1TB aan het zetten.

Dit is nu reeds de tweede keer op een zestal maanden tijd dat ik een disc heb die crashed ( beiden waren 800Mb Iomega discs) !
En ik vraag me, zoekend naar de oorzaak, af of het iets te maken kan hebben met het uitzetten van de HD. Soms unmount ik mijn ext. HD's en zet mijn mac dan uit. IS dat eigenlijk wel aangewezen om die HD uit te zetten ?

Johny

Een extern ding (USB-stick en een externe HD) schakel je uit door rechts te klikken op het apparaat, dan kiezen voor verwijderen en na een paar seconden kan je het apparaat uit de Mac verwijderen.
Dat hoort overigens ook bij Windows te gebeuren.
Doe je dat niet volgens de regels, kunnen bestanden en/of het apparaat beschadigt raken.
Als je niet van plan bent het apparaat te verwijderen, kan je het apparaat natuurlijk gewoon in de Mac laten zitten.
Unmonten is niet nodig als de Mac daadwerkelijk wordt uitgeschakeld. Als de Mac uit staat mag je de HD gewoon verwijderen.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat een HD de geest geeft. Soms snel; soms duurt dat een tijdje.
Het kan zijn dat jouw HD's toevallig snel de geest gegeven hebben. Niet erg waarschijnlijk, maar het kan. Een kwestie van statistiek: de kans op snel sterven is groter dan nul.

Als je je mac netjes afsluit (dus Appeltje > Zet uit) worden automatisch je volumes ge-unmount. Niets aan het handje.

Welk product heb je? een 800 MB schijf is namelijk niet echt van deze tijd als het een Harddisk is.
800 Gig schijven ken ik daarentegen weer niet.

IOMega is over het algemeen een goed merk, of liever, vroegâh, toen ik het nog gebruikte en een CD een walhalla was van opslagcapaciteit (!!) was het een goed merk. Ik weet niet wat het niveau nu is.

Indien een HDD: welk merk HDD zit er in dat doosje van IOMega?

Verder heb ik met Lacie heel slechte ervaringen qua levensduur, daar wordt doorgaans Seagate in gebruikt. (Seagate overigens ook een merk waar ik al sinds 1995 ver bij uit de buurt blijf.)

Ik gebruik al jaren met groot plezier WesternDigital schijven, zowel intern als extern. In de afgelopen 15 jaar daar één keer van afgeweken; een Samsung Spinpoint; heel stil, goed snel, maar niet foutloos. (Schijf wilde niet meer mounten, via terminal wat reparatie opdrachten uitgevoerd, weet op dit moment niet precies meer welke, en ik kon weer deze weer gebruiken)

Wat wilde ik eigenlijk zeggen.....

Oh ja;
DE manier om de HDD te behandelen is unmounten voordat je loskoppeld. Of je nu unmount via de Finder of automatisch laat unmounten bij het uitschakelen van je Mac, dat maakt niet uit. Let op! Slaapmode is NIET afsluiten. Dus als je Slaapmode gebruikt, zelf unmounten.

Een harddisk die niet werkt plat en wel op zijn kant is, imho, een baggerapparaat. terug naar de winkel ermee en inruilen voor een beter merk. (WesternDigital MyPassport Studio voor portable en WesterDigital MyBook Studio voor de desktop)

Gebruik hier al jaren 3... 4 verschillende externe HD's
Allemaal van FREECOM, nooit enig probleem mee gehad.

Denk toch dat je gewoon pech hebt gehad.
Al heb ik her en der mindere verhalen over Iomega gelezen.
Ik gebruik al jaren Lacie en heb nooit problemen gehad.
Eigenlijk denk ik dat je na één slechte ervaring met een merk voor altijd een minder gevoel bij dat merk zult hebben. Met andere woorden: het zijn allemaal meningen. Ik ken geen website waar het uitvalpercentage van schijven te volgen is (met uitzondering van de Timecapsule van Apple :sealed: )

Mijn LaCie d2 HD 250 gb uit 2004 heeft deze week de geest gegeven: na het opstarten hoor je een harde tik en schakelt deze weer uit en probeert weer op te starten. En dan zo'n 20 keer, en elke dag langer.
Uiteindelijk heb ik de data van de schijf wel weten te recoveren.
Dit gedrag gemeld bij LaCie en dan kunnen ze je een reparatie aanbieden voor €99 ex BTW en transportkosten. En er is geen coulanceregeling ondanks de uitverkoop op hun website.
Na openschroeven bleek er een WD Caviar in te zitten.

Laatst ook gehad bij een kennis. Gaf dezelfde symptomen, opstarten, tik, opstarten, tik, opstarten...etc, etc.

De boel opengeschroefd en het bleek gewoon dat de chipset heel goedkoop en prutserig in elkaar zat. De voedingsdraadjes zaten zo erg dubbelgevouwen dat de isolatie gebarsten was en er dus kortsluiting via de behuizing ontstond.

De HD was prima in orde, ingebouwd in zijn windowsbak en draaide als een zonnetje. Maxtor HD van 160GB.

De behuizing was van Triplestone, nog nooooit van gehoord.:slant:

Je brengt me wel op een idee: ik zou die interne WD disc kunnen overzetten in een andere behuizing.

Het is wel netter om het operating system te laten weten dat je de harde schijf gaat vervangen, maar als je dat niet doet veroorzaakt dat geen hardware problemen. Het kan zijn dat je gewoon pech hebt gehad dat er twee disken kapot zijn gegaan, het kan ook zijn dat er iets in je omgeving mee te maken heeft (dingen als, de harddisk staat op een plaats waar veel trillingen zijn, je hond loopt hem steeds ondersteboven, je zit er de hele tijd sigarettenrook in te blazen, de stroomvoorziening zit op dezelfde groep als je lasapparaat). Het kan ook zijn dat de beide harddisks uit dezelfde serie kwamen waar toevallig wat meer problemen mee zijn dan andere series.

Ik ga er van uit dat de disken onder garantie worden vervangen. Zorg er gewoon voor dat je goede backups maakt van je gegevens, dan hoef je je nergens druk over te maken.

[quote=JdV url=http://www.onemorething.nl/community/topic/externe-hd-vraag#post-2059372 time=1285264858]Mijn LaCie d2 HD 250 gb uit 2004 heeft deze week de geest gegeven: na het opstarten hoor je een harde tik en schakelt deze weer uit en probeert weer op te starten. En dan zo\'n 20 keer, en elke dag langer.

Uiteindelijk heb ik de data van de schijf wel weten te recoveren.

Dit gedrag gemeld bij LaCie en dan kunnen ze je een reparatie aanbieden voor €99 ex BTW en transportkosten. En er is geen coulanceregeling ondanks de uitverkoop op hun website.

Na openschroeven bleek er een WD Caviar in te zitten.[/quote]

Hoe heb jij jouw data kunnen recoveren? Want mijn externe harde schijf gaat aan tik start opnieuw tik en dit elke keer. Ook verscijnt deze niet meer meer op mijn Bureaublad.. Dus ik heb al een nieuwe gekocht maar wil gewoon mijn data terug van mijn oude die die tik geluiden maakt en niet meer zichtbaar is.

Ik heb die uiteindelijk aan een dienst gegevens gespecialiseerd in het recouveren van data. Had bijna alles terug ! En heeft me 100 € gekost.

Ok dankje! Ik wou dit ook al over wegen maar wist niet hoeveel me dit zou kosten heb al gehoord dat dit nogal duur uit kan komen soms.

Ik heb een zeer goedkope behuizing gekocht (ongeveer € 20, dat is dan wel zonder FireWire) en die interne schijf erin gezet. Toen verscheen de schijf weer als icoon op de desktop en kon ik de schijf gewoon weer gebruiken, tot en met vandaag zonder problemen. Heb ik dus weer een extra HD.
Die klantenservice van LaCie lijkt nergens op.

Heb je je data la terug ?