Fat-schijf lezen onder Mac

Ik heb in het verleden een aantal FAT-schijven als backup gebruikt op mijn iMacMBP. Echter nu kan ik de schijven niet meer lezen. Heel raar. Sinds update Sierra niet meer. De schijven zijn bij schijfhulp ook niet meer te wijzigen, activeren, EHBO-help. Hoe is dit op te lossen?

Ik kan mijn FAT-schijfjes met Mac OS Mojave nog steeds lezen en schrijven.

Dus ik heb hier ook niet direct een antwoord op.

Ter dubbelcheck: kun je ze wel lezen onder Windows?

En het zijn externe USB schijven, neem ik aan?

Het zijn externe schijven. Ik kan de schijven op een windows-apparaat gewoon lezen en beschrijven. Als ik de externe schijf koppel aan de iMac, dan is hij grijs en ik kan er niets meer mee. Vroeger dus wel. Sinds High Sierra niet meer dus…

Een oplossing heb ik niet, wel een suggestie:

  1. kopieer de inhoud van elke schijf naar je Windows PC
  2. formatteer de schijf naar exFAT (nieuwere variant van FAT die veel problemen oplost)
  3. zet alle data weer terug op de schijf
Meer info over exFAT: https://www.appletips.nl/exfat-gebruiken-ms-dos-fat/

Ik weet alleen niet of het beter is om de schijf onder MacOs te formatteren naar exFAT of onder Windows. Misschien maakt dat ook niks uit.

Welke FAT ? ex-Fat , fat32 , fat16 ?

Bij mij zitten er nog steeds 2 USB sticks geformatteerd FAT-32 in mijn iMac met Catalina 10.15.6 en die werken perfect , zowel lezen als schrijven. Ik neem aan dat het dan met externe HD’s ook kan.

Dank voor de suggesties. Echter zijn de drives per stuk 500GB. Dus echte back-ups. Heeft iemand ervaring met Windows op de Imac, en kun je de drives dan wel lezen/gebruiken?

Heb je al eens herstart, terwijl de disk is aangekoppeld?

 

Verder sluit ik me volledig aan bij @digilb. FAT schijven moet je niet gebruiken als backup. Dat levert alleen maar problemen op, zoals de bekende 4GB filegrootte-berperking.

<p class="cite">pruus op 31 augustus 2020 om 13:23</p> Ik heb in het verleden een aantal FAT-schijven als backup gebruikt op mijn iMacMBP. Echter nu kan ik de schijven niet meer lezen. Heel raar. Sinds update Sierra niet meer. De schijven zijn bij schijfhulp ook niet meer te wijzigen, activeren, EHBO-help. Hoe is dit op te lossen?
Betreft het Sierra of High Sierra? Met die laatste bestond wel een FAT-probleem, maar dat zou in 10.13.4 gefixt moeten zijn.

https://discussions.apple.com/thread/8095674?answerId=32316528022&page=4

Ik heb op de imac high siërra staan met de laatste update. Edoch geen verschil. Terwijl het bij de oudere versies geen probleem was. Ik ga er morgen even mee stoeien. Dank allen!

Wat is een “iMacMBP”? En waarom gebruik je in godsnaam FAT voor backups op een Mac?

 

Heb je ze al eens aan een andere Mac aangesloten? Zo niet, probeer dat eens.

Die windows kan wel eens van de baas zijn. Die verplicht dan bitlocker te gebruiken voor USB drives. Soort van versleuteling. Komt tegemoet aan veiligheidsgevoel.

Kan het zijn dat die USB drives versleuteld zijn door Windows?

 

Zou inderdaad kunnen, dan is Bitlocker-to-go geconfigureerd voor die schijf
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/security/information-protection/bitlocker/bitlocker-to-go-faq

Ook dat mag op de Mac geen probleem zijn (als dat zo is, aangezien de schijven onder een andere versie van macOS probleemloos werkte):

 

https://www.m3datarecovery.com/mac-bitlocker/open-bitlocker-encrypted-usb-drive-mac-osx.html

Ik heb het vandaag op mijn oude MacBook Pro geprobeerd, macos is versie voor Siërra. En wat dacht je. Kan alles gewoon lezen en schrijven. Ga nu daarop de bestanden zetten en formatteer de disk dan. Wel raar dat de nieuwere versies er niet mee overweg kan.

Het heeft volgens mij niets met nieuwe versies van het OS te maken. Ik gebruik die fat32 schijfjes al vanaf 10.4 tot nu 10.15 en ze werken nog steeds op elk systeem dat sindsdien uitgekomen is, dus ook op High Sierra.