Film in bioscoop?

Worden de films die in de bioscoop worden getoond via de "oude" manier vertoond? Dus op film (analoog) of met het tegenwoordige geweld van DVD, HD-DV en Blue-Ray op één van deze dragers?

Waarom wil ik dat weten: gewoon zomaar.
Op een schijf lijkt me veel goedkoper verspreiden als met die groten banden.
Met een goede beamer (denk in hogere prijsklasse) moet dat toch ook kunnen tegenwoordig.

Einde vraag.

High-definition, zowel blu-ray als HD-dvd is niks vergeleken tot de gewone 35mm film. Daarom gebruiken veel cinema's nog altijd 35mm

edit: hier nog een interessante link: kinepolis digital cinema

Klopt, ze gebruiken vrijwel allemaal gewoon 35 mm.

Inderdaad wel een interessante link macroni.

Ja, ik denk het ook. De eerste en enigste film die ik digitaal gezien heb, is de concertfilm "Ceci n'est pas un film" van Sioen. Ik moet zeggen dat ik het beeld haarscherp vond. En in tegenstelling tot 35 mm heeft het geen last van vlekjes, of flikkerend beeld... De kwaliteit was dus wel beter digitaal denk ik.

Net als een analoge camera, digitaal is met pixels en analoog is als het ware echt, zoals vector een beetje*[size=9:0d71042c6d]oke, misschien toch niet..[/size:0d71042c6d]) Of een diafoto(3,5 mm dingetje) is ook bijna de hoogste kwaliteit die er is, en mocht er een hogere zijn is dat in ieder geval niet een digitaal iets.

Ookal heeft digitaal(DVD, en DigiCam’s) veel meer functies(subtitle, menu, inzoom, geheugencard, image stabilizer) een analoge blijft toch mooier, maar het kan er minder mooie uitzien omdat het geen luxe functies heeft. Maar ik wist niet dat veel bioscopen nog steeds een echte “film” draaien.

Want ookal is een draaiband analoog en dus mooier, als de groote van de te projecteren ruimte bijv. 4400 bij 3300 is, heb je toch genoeg aan een DVD die dat aantal pixels heeft?

Is dat dan hetzelfde verhaal met Fotografie? Ik ben een "analoge dia-man" en vind nog steeds de dia "onverslaanbaar". Dus bij film blijft men denk ik gewoon nog een tijdje film gebruiken.

Edit. Thijhof was me voor.

Eigenlijk vergelijkbaar ja; film is ook "doorzicht", wat er voor het oog al snel mooier uitziet. Vollere kleuren, beter contrast etc.

[quote:b793b0bfc2="macroni"]High-definition, zowel blu-ray als HD-dvd is niks vergeleken tot de gewone 35mm film. Daarom gebruiken veel cinema's nog altijd 35mm

edit: hier nog een interessante link: kinepolis digital cinema[/quote:b793b0bfc2]

interessante link maar het filmpje van kinepolis zelf is van matige kwaliteit… slechte reclame dus!

veel films worden toch echt digitaal opgenomen en dan geprint op 35mm... de kwaliteit is goed genoeg alleen goeie hd projectoren zijn erg duur en weinig bioscopen hebben ze.

maar een filmregiseur die schiet zijn film toch digitaal ?? en bewerkt deze daarna in bv final cut pro en dan zett4en ze de gemonteerde film op 35mm analoge film ??

vraamd…nog nooit zo bij nagedacht :?

Zover ik weet wordt er nooit digitaal geschoten. Enkel het monteren gebeurd digitaal en dan bijna ongecomprimeerd. Audio is wel digitaal en gebruikt een codec op de film die wordt afgelezen en gekoppeld is aan een cd waar de audio van de film opstaat. Overigens is het wel de bedoeling dat films niet meer naar de bioscoop worden gestuurd maar ondemand via internet worden gestreamed. Zag ik laatst op hjet journaal dat ze daar een netwerk voor gaan aanleggen met een nieuwe techniek dat internet even duizend maal sneller maakt.

[quote:d42eabf619="ram0n"]maar een filmregiseur die schiet zijn film toch digitaal ?? en bewerkt deze daarna in bv final cut pro en dan zett4en ze de gemonteerde film op 35mm analoge film ??[/quote:d42eabf619] Dat komt omdat er nog te weinig bioscopen met projectoren voor Digital Cinema zijn. Kinepolis is één van de eerste ter wereld.

@Joost Krul: er wordt tegenwoordig wel al digitaal opgenomen, hoor. Superman Begins, Miami Vice…

Utopolis in Almere heeft zowel digitaal als analoog. Bij de digitaal vertoonde films wordt het in het programma vermeld.

[quote:2a6f5cfaad="ram0n"]maar een filmregiseur die schiet zijn film toch digitaal ?? en bewerkt deze daarna in bv final cut pro en dan zett4en ze de gemonteerde film op 35mm analoge film ??

vraamd…nog nooit zo bij nagedacht :?[/quote:2a6f5cfaad]

Vrijwel elke Hollywood film wordt nog gedraaid op pellicule (pellicule is een ander woord voor “film”). Waarom? Omdat het gewoon zeer mooi is. Met digitale apperatuur kun je ook mooie beelden bekomen, maar nooit de warmte en de kleurintensiteit van pellicule.

Meestal worden die filmbanden dan digitaal omgezet om te monteren. Na de montage bekijkt men de tijdscode en wordt de pellicule geknipt en geplakt zodat je hetzelfde resultaat bekomt als bvb hetgeen men in FCP heeft gemaakt.

Persoonlijk vind ik dat krakerige in het beeld echt bij een bioscoop horen. :sealed:

[quote:2ddecdd3e4="jeroen.p"]Persoonlijk vind ik dat krakerige in het beeld echt bij een bioscoop horen. :sealed:[/quote:2ddecdd3e4] Kun je ook gewoon later toevoegen als je digitaal opneemt. :wink:

Haaha, ja dat lijkt me de oplossing :P

Ja... lach maar. Miami Vice is bijvoorbeeld helemaal digitaal opgenomen, maar in sommige scènes barst het van de korreligheid. Is toch echt tijdens het monteren toegevoegd... om een "authentieke sfeer" te creëren. :roll:

Typisch Amerikaans, he...

(of waar die serie ook vandaan mag komen :wink: )

Nou ja... zo vreemd is het eigenlijk niet. Met de huidige programma's (FCP & E, maar zelfs met iMovie) kun je erg leuke dingen achteraf doen. Ik heb ook wel iets in high def. gemaakt en later vernield door er tig lagen en effecten overheen te gooien. Leek echt net alsof het in de jaren '60 gefilmd was. :D