Filter tegen blikkerig geluid?

Maccers,

Ik heb hier een video met audio die erg blikkerig klinkt (lage kwaliteit). Kan ik dat blikkerige met een of ander filter nog een klein beetje afvlakken of moet ik het doen met de slechte kwaliteit?

Alvast bedankt!

ik vrees het wel...

Je kan van iets goeds heel makkelijk iets slechts maken, maar van iets slechts iets goed maken is heelwat anders.
Ik vermoed dat je met blikkerig geluid de kwaliteit bedoeld die je vroeger had met de analoge telefoons. Enkel de middenfrequenties bleven daar over. Laag en hoog frequenties waren er niet.
Je kan wel wat extra hoge tonen en lage tonen bijgeven, maar dat blikkerige zal altijd blijven (vrees ik).

Correct me If I’m wrong… :?

Er zijn tooltjes die slechte akoestiek en speaker en/of microfoon-eigenschappen kunnen corrigeren binnen bepaalde grenzen (vaak is een slecht geluid gevolg hiervan). Dat is heel specialistisch werk waarbij de eigenschappen van de boosdoener vrij precies bekend moeten zijn. Het enige andere dat je kunt doen is filteren.

Een manier om te werk te gaan is een frequentie-spectrum-analyzer los te laten op het geluid van jouw video en op goed klinkend geluid met een vergelijkbaar karakter (dus je vergelijkt spraak met spraak, hip-hop met hip-hop, etc.; hoe groter de overeenkomst, hoe beter de resultaten). Dan probeer je te kijken welke frequenties in jouw video over- en ondervertegenwoordigd zijn en stel je de equalizer precies omgekeerd in. Als er een of twee specifieke frequenties er veel naast zitten, kun je ook een parametrische equalizer gebruiken, maar die zijn moeilijker te begrijpen. Het kan een beetje helpen, maar het is onmogelijk om dingen in een signaal terug te brengen die er niet in zitten, en faseproblemen los je al helemaal niet op op deze manier.

Een ander idee is het geluid over te dubben.

Zoals vorige schrijvers meldden kun je slechts 'truucs' toepassen. Het effectiefst hiervoor is een multiband-compressor, in Amadeus II zit er o.a. eentje. Als je nog aan de iTunes-plugin Volume Logic kunt komen is dit een ook een goede optie, maar deze plugin is niet meer verkrijgbaar en wordt niet meer ondersteund. Je zult een beetje moeten experimenteren: probeer de compressie te verhogen voor de 'wegvallende' frequentiebanden (bij jou waarschijnlijk de lage en hoge frequenties) en te verlagen voor de middentonen. Probeer er anders ook nog een peaklimiter tegenaan te gooien en 'druk' dan het volume zoveel als je mee weg kunt komen tegen het maximum aan, dit werkt ook als een soort multiband compressor. Alles hangt natuurlijk af van hoe slecht het geluid is, als er helemaal geen laag en hoog is om mee te werken kun je het ook niet 'pimpen'. Je kunt dan slechts het midden-bereik doffer maken, zodat het wat vriendelijker klinkt. Succes ermee.

Een multiband compressor zou niet de eerste plugin zijn waar ik naar zou grijpen als ik problemen met opgenomen audio heb. Frequentie problemen los je in eerste plaats op met EQ, zoals al eerder geschreven werd. Dynamische problemen los je op met een compressor, al dan niet multiband. Als je een goed antwoord op je vraag wilt zou ik een stukje van je audio online zetten, dan kunnen we ernaar luisteren en je een beter advies geven dan wanneer je het probleem alleen omschrijft.