Finder Tabs

Even een vraagje over Finder tabs,

Als ik laten we zeggen 5 bestanden wil slepen van de ene Finder venster naar een andere Finder tab gaat dit makkelijk of is het alleen maar gemaakt om te switchen.
Ik bedoel, kan ik dan gewoon met die 5 bestandjes geselecteerd over de gewenste tab bewegen om dat venster te activeren waarna ik ze alleen maar hoef te droppen of komen er dan Keys aan te pas?

Gewoon op tab droppen waar je de bestanden wilt hebben (komt een blauwe rand om het tab gedeelte heen op het moment als je met de muis op de tab staat)
Maar wat is er mis met gewoon proberen ? - je triggerd echt geen bom binnenin je Mac :slight_smile:

Ik installeer geen software op de dag van de release ik wacht meestal op de eerste goede patch die vaak na ongeveer een maandje komt.

Dan gewoon nog maandje wachten, ( is op zich wat voor te zeggen) het werkt in ieder geval zoals ik beschreef, simpel dus.

de voordelen van ‘split-screen’ betreffende bestandsbeheer zijn bij Apple nog steeds niet doorgedrongen. God mag weten waarom niet.
Nu ja, splits-creen kan wel in het gratis xtrafinder, of betalend in totalfinder of Path-finder. In een oogwenk opent / sluit men split-screen via de toetscombi ‘cmd-u’ in de eerste twee.
In path-finder kan dan ook, maar moet je dat wel even in de voorkeuren gaan aanpassen.

xtrafinder doet het nu even niet.
zal eerst een update voor moeten komen, denk ik :slight_smile:

Snap nog altijd het nut van tabs in je Finder niet.

Omdat jij waarschijnlijk niet vaak met veel bestanden werkt maar als je websites lokaal bouwt dan sleep en pleur je het wezenloos met bestanden.
Twee Finder vensters zitten dan altijd in de weg Tabs + Tags in Finder is de beste feature binnen dit nieuwe OS

Helemaal mee eens.

Het is heel fijn dat er nu tabs zijn maar voorheen gebruikte ik TotalFinder waarmee Finder in Dual-Pane kon worden geplaatst. Dit is zeer handig omdat je met twee folders binnen een venster werkt. Ik snap niet dat dat nog niet als optie is ingebouwd, of ik heb het nog niet gezien. :roll:

Verder zit er een kinder bugje in de Tabs van Finder. Wanneer je een tab uit het Finder venster sleept dan wordt deze tab een nieuw Finder venster (zelfde gedrag als bij bijvoorbeeld Google Chrome).
Echter, Tijdens het slepen wordt er een preview plaatje, een klein mini venstertje, getoont. Wanneer je de tab los laat waardoor er een nieuw Finder venster ontstaat dan blijft het preview plaatje staan op dezelfde plek op je buroblad. Deze heb ik alleen maar weg kunnen halen door opnieuw in te loggen.

Is dit bij andere gebruikers ook zo?

[quote=Shmoo url=http://www.onemorething.nl/community/topic/finder-tabs/#post-2611463 time=1382526334]Omdat jij waarschijnlijk niet vaak met veel bestanden werkt maar als je websites lokaal bouwt dan sleep en pleur je het wezenloos met bestanden.
Twee Finder vensters zitten dan altijd in de weg Tabs + Tags in Finder is de beste feature binnen dit nieuwe OS
[/quote]
Dan zijn tabs toch moeilijker? Ik zet gewoon twee, drie of vier Findervensters naast elkaar.

Tags is inderdaad héél handig.

3 Finder vensters naast elkaar en dan je programmavensters, mag je wel 2x een 27" scherm hebben. :slight_smile:
Dan is 1 Finder venster met 3 of 4 tabs toch stuk makkelijker en overzichtelijker.

Nee je zit namelijk altijd met venster te schuiven als je nu alleen maar met twee of drie Finder vensters zou werken dan gaat het nog maar je hebt meestal ook nog Photoshop, Safari, iTunes , Mail, Coda en weet ik veel wat nog meer allemaal openstaan dus de kans dan een venster je in de weg zit of op een verkeerde laag is heel groot.

Daarom heb ik er ook een hekel aan dat Apple Spaces ooit uit het OS gehaald heeft. Nu moet je horizontaal werken met verschillende bureaubladen als het ware terwijl je met Spaces een mooi Grid had waar je naar rechts - omlaag - links - omhoog kon bewegen om in verschillende Spaces te komen waar je bepaalde Apps aan kon toevoegen.

Het gebruikersgemak is er echt niet op vooruit gegaan wat dat betreft en dat Apple dit soort nieuwe features moet afkijken van 3rd party developers is natuurlijk ook best erg.
Maar we mogen niet zeuren het zit er nu eindelijk in :smiley:

Totalspaces was een opluchting maar dat werkt niet meer onder mavericks merk ik vandaag.

Weet iemand hoe je met een toetscombinatie wisselt van tabbladen binnen je Finder venster (Maverick) ? Er staat onder venster wel iets als ^shift pijltje rechts. Maar welke toets is die eerste ^?/

SHIFT+CTRL en dan TAB= Vorige
CTRL en dan TAB = Volgende
of

SHIFT+COMMAND en dan [ = Vorige
SHIFT+COMMAND en dan ] = Volgende

Iedereen praat nu wel vrolijk over finder tabs. Heb net Maverick geinstalleerd maar zie helemaal geen tab bladen in finder.
Moet dat op een of andere wijze geactiveerd worden? Heb verschillende finder bladen geopend maar ze blijven allemaal afzonderlijk staan.
Had in OSX ML extra finder geinstalleerd, voor de update naar maverick weg gehaald. Heeft dat er iets mee te maken?

Sorry, al gevonden:D

[quote=Shmoo url=http://www.onemorething.nl/community/topic/finder-tabs/#post-2611463 time=1382526334]Omdat jij waarschijnlijk niet vaak met veel bestanden werkt maar als je websites lokaal bouwt dan sleep en pleur je het wezenloos met bestanden.
Twee Finder vensters zitten dan altijd in de weg Tabs + Tags in Finder is de beste feature binnen dit nieuwe OS
[/quote]
Dan is je filemanager niet het probleem, dan ben je zelf het probleem omdat je een verkeerde methodiek van ontwikkelen hanteert. Er zijn veel slimmere tools om dit soort zaken te doen zoals een ontwikkelomgeving en frameworks. Daarnaast is het beter om de boel in een omgeving te ontwikkelen die zo dicht mogelijk ligt bij je productieomgeving en die is vaak Linux.

Wat tabs betreft voor een filemanager: het heeft een zeer beperkt nut. Het is alleen handig als je een shitload van map a naar b wilt verslepen. Het hebben van split pane/dual pane prefereert boven tabs omdat je dit in staat stelt veel nauwkeuriger files en folders te verslepen. Dit staat je ook toe om heen en weer te slepen (dus van a naar b en van b naar a); bij tabs moet je dan steeds weer van tab wisselen wat enorm irritant werkt. Zelfs het gebruik van 2 losse vensters is minder irritant dan tabs. Ik vind het jammer dat Apple heeft zitten luisteren naar mensen die niet weten hoe ze iets fatsoenlijk moeten inrichten en niet zelf heeft zitten nadenken wat nou de slimste benadering is. Had men dat wel gedaan dan hadden we dual pane gehad en niet die onzinnige tabs.

Als je daadwerkelijk geavanceerde dingen met files en folders doet dan gebruik je sowieso al geen GUI tools maar de cli. Dat kun je tenminste een stuk eenvoudiger bij elkaar scripten en werkt universeler dan iets als AppleScript al dan niet in combinatie met Automator.

Kortom, ken je tools en ken je gebruik.

Iep ga je nu serieus hier proberen te vertellen hoe ik mijn computer moet gebruiken?

Give your head a shake en ga dat soort fantasie op MacFreak verkopen, het zou mij niets verbazen als ik je daar dit praatje al eens eerder heb zien houden.

Dat jij pertinent een hekel hebt aan Tabs wil niet zeggen dat heel de wereld niet weet hoe ze een computer kunnen gebruiken.
Apple zal het niet zomaar toevoegen wel en ik ben een groot fan van Tabs want in al mijn Apps gebruik ik ze en heel vaak is het al voorgekomen dat ik op CMD + T drukte terwijl ik in Finder zat, dus dit is prima voor MIJN workflow.
Niet iedereen gebruikt zijn Mac op professioneel niveau dat ze hem bedienen via de Terminal

Fans van tabs hebben de neiging om overal tabs in te willen hebben zonder dat ze weten waar die dingen voor dienen en zonder dat ze kijken naar hoe de workflow in een bepaalde applicatie werkt. Bij iets als een webbrowser, pdf reader, etc. werken tabs prima maar bij een filemanager is het de domste keuze die je kunt maken. Wat je daar doet is files heen en weer kopiëren/verplaatsen. Dat gaat met vensters of panes naast elkaar eenvoudiger dan met tabs want bij tabs moet je wisselen. Daarom zie je ook amper filemanagers met tab functionaliteit en is dit een rariteit die je bij apps als XtraFinder terugvindt. Dat jij zo werkt maakt het nog niet goed, slim, handig en betekent ook zeer zeker niet dat iedereen in de wereld jouw werkwijze moet kopiëren want dat is wat je nu impliceert.

Als je met websites ontwikkelen als een gek files heen en weer loopt te kopiëren/verplaatsen doe je het gewoonweg fout. Dan is je design niet goed omdat je klaarblijkelijk continu dingen op de schop aan het gooien bent. Dan kun je beter vooraf eerst goed bedenken wat je precies wilt doen en je daar gewoon aan conformeren. Daarnaast is het lokaal ontwikkelen ook gewoon onhandig omdat je dan in iets zit te ontwikkelen wat vaak heel anders in elkaar zit dan de productieomgeving met als gevolg dat je bij het live gaan ineens een heleboel dingen weer recht moet gaan zetten.

Apple is ook niet heilig, ze hebben niet voor niets op het randje van faillissement gestaan en allerlei andere fiasco’s zoals MobileMe gehad (en dan heb ik het wijselijk maar niet over het overhevelen van iOS features naar OS X). Soms luisteren ze iets teveel naar hun gebruikers. Tabs in een filemanager is daar een goed voorbeeld van.

Stukje huiswerk: maak 2 mappen aan, stop daar wat files in, open 1 Finder scherm en zorg dat je folder1 in tab1 en folder2 in tab2 hebt staan. Vergelijk nou eens de inhoud in 1 oogopslag… Owja, dat kan niet want je kunt maar 1 tab zien (reden waarom tabs in een pdf reader ook lang niet altijd prettig zijn en waarom velen MS Office vergruizen).