Formatteren of niet?

Dag,

Ik heb een macbook van late 2009 waar nu 10.9.3 op staat. Deze is nu weer zo langzaam geworden dat het weer tijd is om de originele software, 10.6.1 erop te zetten en alles behalve mijn persoonlijke bestanden te formatteren. Normaal kon dit altijd gewoon als ik de cd erin deed en vervolgens opstartte met c ingedrukt. Als ik nu mijn harde schijf selecteer om hierop te installeren geeft hij aan dat dit niet mogelijk is. Heeft iemand een idee waarom dit zo is? Ik heb al drie keer eerder alles verwijdert en 10.6.1 geinstalleerd en dit is de eerste keer dat het niet werkt.
Kan iemand me hiermee helpen?

Ten eerste;

Formatteren is in dit geval niet het goede woord…

Ten tweede;

Waarom wil je er weer 10.6.1 op zetten? Kan je niet beter direct een herinstallatie van 10.9.3 uitvoeren? Of heb je daar nog een speciale reden voor?

het lijkt me beter om de oorzaak van het trager worden te zoeken.
ant bij OS X is het niet gebruikelijk om een probleem op deze manier op te lossen.
je kunt bijv. met het programma EtreCheck een overzicht maken van wat er allemaal draait.
maak van de uitkomst een pdf en plaats die ergens, zodat we er bij kunnnen, bijv. op DropBox.

10.9.3 vind ik niet lekker werken, bovendien weet ik uit ervaring dat als ik alles eraf haal en opnieuw installeer hij weer werkbaar wordt. Hij is nu eigenlijk zo langzaam dat ik er niet meer normaal op kan werken.

als je alles er af haalt en er weer 10.9.3 opzet, dan werkt ie ook weer lekker vlot :slight_smile:
maar goed, als je opstart van de installatie DVD, dan moet je de HD geheel kunnen wissen.
en daarna 10.6.1 er weer opzetten.

je start op met cmd + R, dan kom je in de recovery partitie, en dan kun je niet de gehele HD wissen.
sinds Lion staat er een kleine partitie op de HD, waarmee je een herinstallatie kunt doen.

Probeer eens te herstarten in Veilige Modus. Dat doe je door bij het opstarten de shift ingedrukt te houden. Na inloggen kan je gewoon herstarten en zou de MacBook soepeler moeten draaien.

Net weer geprobeerd via cmd+r geprobeerd de hele schijf te wissen, werkte niet echt, daarna opgestart met dvd erin en c ingedrukt en weer zei hij dat hij niet kon installeren op deze schijf. Iemand nog een ander idee?

Voor je gaat wissen: heb je een goede backup gemaakt?

Heb je een voorbeeld van wat er niet lekker werkt? Ik draai 10.9.3 op een MBP eind 2008 met 4GB geheugen. Werkt heel lekker.

Heb je al geprobeerd de doelschijf te formatteren met Schijfhulpprogramma?

30 seconden wachten voor Chrome werkt, of een volle minuut op Word wachten zijn enkele van de voorbeelden waardoor ik dit ding door het raam wil gooien.

Klinkt als een probleem met je harde schijf… Formatteren Kan helpen.

to bas517: dat heeft niets met 10.9.3 te maken. Kijk maar is eerder naar je HD.

Probeer het eens met een ander gebruikers account. Hoeveel RAM zit er in, en hoe vol is je harde schijf? Misschien is die laatste wel langzaam aan het kapotgaan.

En zoals hierboven al gevraagd, post het resultaat van etrecheck eens.

Je kan je HD klonen op een externe HD en dan vanaf daar opstarten. Zo kan je zien of je interne HD kapot aan het gaan is of niet. Loopt het allemaal soepel vanaf de externe HD, dan is er iets mis met je interne HD. Je kunt sowieso overwegen er een ssd in te zetten, dat ga je pas echt merken! Desnoods met behoud van de huidige HD als deze nog goed is, stop je de ssd op de plaats van de superdrive.

2 gb ram, hd van 250 gb waarvan de helft vol zat. Heb hem nu helemaal geformatteerd en 10.9.3 erop gezet omdat 10.6 helaas niet meer kon. Kreng blijft helaas vreselijk traag, heb net even een Excelbestandje van 250 Kb geopend en dat was geen succes. Ik ben bang dat het toch binnenkort een nieuwe zal moeten worden.

steek er 8GB in en een SSD’tje of hybride SS/HD en je spaart een pak geld uit.

Het goede nieuws: SSD is niet duur meer :wink:

@Nora Daar heb ik allemaal helaas geen/weinig verstand van, en ik ga geen nieuwe ssd in een laptop met max 4 gb ram van 5 jaar oud zetten. Eerdere keren kon ik hem weer aan de gang krijgen door alles te verwijderen en opnieuw osx te installeren, als het deze keer niet werkt moet ik misschien toch maar eens een nieuwe gaan halen.

http://www.onemorething.nl/2014/04/maak-oudere-mac-systemen-weer-pijlsnel-met-een-ssd/