Formulier

Mn formulier werkt niet. Wie wil er even naar kijken? Thanxxx! www.dijkpop.nl/vrijwilligers.html

En hoe kan ik het zo maken dat na verzenden van het formulier je een soort van ‘dankjewelpagina.html’ krijgt?

Je moet een script gebruiken dat je aanroept in de "action=" van je form.

Ik weet niet of de provider waar je host een standaard “mail-a-form” script heeft draaien, maar kijk eens op de help-pagina’s. Als ze het hebben staan er vaak instructies hoe het te gebruiken.

Anders zou je met php of asp kunnen werken wanneer je provider dat ondersteunt.

Die staan er ook maar die begrijp ik niet echt. Vooral het template gebeuren begrijp ik niet.

[quote:2818d43d4d]Benodigdheden
een HTML formulier op uw website
een tekstbestand (template) op uw website
een ‘bedankt-voor-het-invullen’ pagina

Het HTML formulier

Zoals u weet begint een webformulier altijd met <form method="" action="">.
Zo ook bij dit script:

<form method=“post” action="/cgi-bin/mail.cgi">

Hier staat in normaal Nederlands dat dit een formulier is waarvan de inhoud wordt verstuurd aan het gespecificeerde cgi script dat staat in de directory ‘cgi-bin’. De forward slash ‘/’ die voor cgi-bin staat geeft aan dat de browser deze directory moet vinden in de www-root van uw website. De www-root is in alle gevallen de www directory. Het script zal dan iets met die formulierinhoud gaan doen.

Vervolgens moet u het script vertellen waar het bepaalde benodigdheden kan vinden. Ten eerste moet het weten waar het tekstbestand staat waarin u het te versturen emailtje heeft geschreven (later meer over dit template-tekstbestand). Dit geeft u aan met een ‘hidden’ (verborgen) input type:

<input type=“hidden” name=“template” value="/formulieren/template.txt">

De name=“template” is gereserveerd, en mag verder niet meer in het formulier voorkomen. Als het script name=“template” inleest, weet het dat de value daarvan het pad is naar een tekstbestand dat na alle door het script te verrichten handelingen als email wordt verstuurd naar een opgegeven emailadres. Weer de forward slash, dus in dit geval staat het bestand in de subdirectory ‘formulieren’, die in uw www-root staat.

Dan moet het script weten naar welke pagina de bezoeker moet worden gestuurd als het formulier is ingevuld en verstuurd:

<input type=“hidden” name=“send” value=“http://www.uwdomein.nl/verstuurd.html”>

De name=“send” is ook gereserveerd en mag dus ook niet meer terugkomen in het formulier. Met name=“send” weet het script dat de value ervan een URL, een www adres is naar een webpagina waar de bezoeker wordt bedankt voor het invullen of iets vergelijkbaars. Deze URL moet volledig zijn, dus met http://www.enzovoorts…[/quote:2818d43d4d]

Gebruik die code eens, dan zal het mss lukken.

[code:1:f9c2b5c4a6]<form method="post" action="/cgi-bin/mail.cgi">[/code:1:f9c2b5c4a6]

Die gebruik ik ook maar ik begrijp de volgende stap niet.

Dat van die template vind ik onduidelijk.

Waarom gebruik je niet hetzelfde 'mailto:-ding' als ik heb gedaan, en wel [url=http://www.cactiinfo.com/tipoftheday-mac-netscape.html]hiero[/url]. Onderstaand heb ik even het gedeelte voor je uitgewerkt van de <form>-tag. Als je die zo in je formulier stopt en de verwijzing naar de dank-pagina even aanpast, zou het al moet'n werk'n:

[code:1:eb4b8c550b]<form method="post" action="http://www.xxlink.nl/form/mailto" name="VulHierHetNaamVanHetFormuliertjeIn">
<input type="hidden" name="mailto:mail" value="vrijwilligers@dijkpop.nl">
<input type="hidden" name="mailto:subject" value="DeTitelVanHetMailtjeDieJijOntvangenGaatAlsIemandOpVerzendenDrukt">
<input type="hidden" name="mailto:response" value="http://www.dijkpop.nl/OnzeDankVoorHetVersturenZalGrootZijn.html">
[/code:1:eb4b8c550b]

Houd er wel rekening mee dat het adres van de bedank-pagina absoluut moet zijn. Dus het volledige adres inclusief het http-beginnetje. Overigens, die verwijzing naar www.xxlink.nl is niets schunnings. Het is - voor zover ik weet - een gratis mailto:-script van Integra. En werkt al jaren vlekkeloos, waarvoor mijn dank…

Dat geplaatst hebbende, ben ik overigens erg nieuwsgierig hoeveel malloten er straks ter test op de 'Submit this Tip of the day'-knop gaan drukken en mij zo een mailtje bezorgen...

Thanxx, ik zal er gebruik van maken. Maar eerst een paar dagen relaxen ergens op een hotelkamer in het oosten van het land.

[quote:a5977ee349="joostinthehouse"]Die gebruik ik ook maar ik begrijp de volgende stap niet.

Dat van die template vind ik onduidelijk.[/quote:a5977ee349]

Dat is inderdaad onduidelijk. Ik denk dat er verderop nog een voorbeeld moet staan van wat er dan in template.txt zou moeten staan.

Verder zou ik persoonlijk nooit en te nimmer gebruik maken van een extern gehost script (zoals genoemde www.xxlink.nl ), omdat je niet weet of de ingevulde e-mail adressen al dan verzameld worden en aan spamboeren verkocht worden. Niet dat ik nu beweer dat xxlink adressen verzameld, maar je kan niet ‘ruiken’ dat het kosher is.

Ik gebruik die van xxlink nu al ongeveer zes jaar en pas sinds een goed jaar last van spam. Ik zie in dit geval niet zo'n causaal verband tussen beide. Maar je hebt wel een goed punt...