Foto bewerking HDR?

Ik zou graag dit effect willen toepassen op mijn potrait foto's. Ik vermoed dat dit een HDR effect, ik heb wat gegoogled en kom vaak op uit dat HDR alleen geschikt is voor landschap fotografie.

Heeft iemand een tutorial oid over HDR voor potrait? Of is dit puur spelen met levels en belichting technieken?

Alvast bedankt

http://farm4.static.flickr.com/3251/2948401382_fc34179443.jpg?v=0

Grappig, ik zat net hetzelfde uit te pluizen op het canon forum. Leuke techniek.

Hier wat links:

http://raym.deds.nl/hdr%20maken.html
http://www.hdrsoft.com/
http://www.world-of-photo-art.eu/Home%203.htm
http://www.jaspervelten.nl/HDR1/HDR.html

Is inderdaad grappig

Die voorbeelden ken ik ook, maar wat ik bedoel of je ook potrait fotografie (memsnen) dit effect kan toepassen.

En nog een.

http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/persoonlijk/aan_de_slag_met_hdr_fotografie.asp

Ja, zodra er voldoende objecten op staan die interessant zijn.

[quote:792373108b="nookie"]Grappig, ik zat net hetzelfde uit te pluizen op het canon forum.[/quote:792373108b] Welk forum? [url=http://www.eosdigitaal.nl/forum/]Dit?[/url] Ben namelijk nog op zoek naar een of meer interessante fotografie forums, al dan niet canon-specifiek.

@ Pieterr

Jij zoekt dit:
www.belgiumdigital.com en dan op Forum klikken. :slight_smile:

@ Pieterr: Ja, die.

HDR (High Dynamic Range) is niets anders dan zoveel mogelijk detail in een plaatje stoppen.

Dit doe je door foto’s van verschillende belichtingen over elkaar te plakken. Deze mix je zo dat de donkere stuken lichten worden en de te lichte donker.
Hoe je aan deze verschillende beelden komt is een tweede.

De reden dat een landschap of een stilleven zig goed leent voor HDR is heel simpel “het beweegt niet”.
Om de foto’s mooi op elkaar aan te laten sluiten mogen de foto’s maar weinig verschil vertonen.

Hoe doe je dit dan met mensen of andere bewegende dingen, objecten??

Simpel schiet je foto’s in RAW en maak uit dit ene bestand 5 versies. een donker, een beetje donker, het origineel, een wat lichter en een licht. nu het je de benodigde foto’s voor een simpele HDR.

In het verleden heb ik hier wel wat mee lopen te kloten maar nooit echt van de grond gekomen, ik heb daarom ook niet echt mooie (eigen) voorbeelden. het is me te veel werk en ik schiet liever sport enz.

Ohhja verder Hoi,
Mijn eerste post hier. Ben meer iemand van het mee lezen.
Hoop dat je hier wat aan hebt.

HDR is vanwege de minimaal vereiste drie belichtingen vnl van toepassing op architectuur een landschapsfoto's. Echter met photomatix is zelfs een jpg zo te manipuleren met tonemapping dat een hdr-effect ontstaat. Ook een landschapsfoto met bewegende bomen, golven etc kan dus zo bewerkt worden. Een favoriet van mij die het effect heel goed uitbuit (en ik vermoed dat hij meerdere hdr-bewerkte varianten van 1 foto uiteindelijk met photoshop weer tot een beeld maakt): http://www.flickr.com/photos/stevacek/

[quote:37a6111c90="Pieterr"][quote:37a6111c90="nookie"]Grappig, ik zat net hetzelfde uit te pluizen op het canon forum.[/quote:37a6111c90] Welk forum? [url=http://www.eosdigitaal.nl/forum/]Dit?[/url] Ben namelijk nog op zoek naar een of meer interessante fotografie forums, al dan niet canon-specifiek.[/quote:37a6111c90]

Hallo Pieterr,

Dat is een goed, leerzaam en verslavend forum, ben er zelf ook ‘lid’ van.
Ik heb daar in 3 jaar ontzettend veel geleerd. Commentaar wordt doorgaans goed onderbouwd.
Het zijn tenminste geen hielenlikkers zoals op zoom.nl.

Over HDR.
Pas op met bewerkingen. Op flickr loopt het over van de [b:37a6111c90]über slecht [/b:37a6111c90]uitgevoerde HDR bewerkingen!

HDR staat voor High Dynamic Range. Je camera heeft een bepaalde range van wit naar zwart, bij een compactcamera is deze range bijvoorbeeld kleiner dan op een dslr, wat bij compactcamera’s vaak snel resulteert in onder- of overbelichtte plekken. En dit wil je liever niet in je foto, want deze wil je op in zijn geheel graag goed belichten.
Als 0 staat voor een correcte belichting, staat -1 voor een donkere belichtingscorrectie. bij +1 maak je een lichtere versie van je afbeelding. Door de goede delen in de foto van deze 3 belichtingen te combineren, maak je een afbeelding met een hoog dynamisch bereik (HDR).

HDR kun je op meerdere onderwerpen toepassen.
Zoals gezegd leent landschap en architectuur hier goed voor, omdat deze stil staan, zodat je eenvouding meerdere belichtingen vastlegt. Natuurlijk kan dit ook met een portret of een sportfoto. Het makkelijkst is dan om in RAW te fotograferen.

Klein stappenplan voor het maken van een ([u:37a6111c90]semi[/u:37a6111c90])HDR door te fotograferen in RAW.

  1. Maak je foto in RAW
    2 Open de foto in je RAW workflow en maak nu drie verschillende jpg’s. 1 met belichtingscorrectie -1, 1 met belichtingscorrectie 0 en 1 met belichtingscorrectie +1.
  2. Importeer deze drie foto’s in Photomatix (http://www.hdrsoft.com/)
  3. Ik heb de software zo niet bij de hand, maar het programma is vrij simpel. Selecteer Create HDR, selecteer de drie belichtingen. De software herkent bijna altijd de belichtingen.
    5.Kies Tonemapping. Schuif nu aan de regeltjes totdat het resultaat naar jouw wens is. Let zoals gezegd op, dat je niet overdrijft.