Freeware progje voor comprimeren bestanden?

Ik heb een PDF van een hoge grafische kwaliteit ca. 50 mb. Deze wil ik comprimeren (naar ca. 10 MB) om te mailen. Weet iemand een freewareprogje om dit te doen?

Vast dank.

In Finder, rechtsklikken op het bestand, en "Compress <naam>" kiezen. Je krijgt dan een .zip file die kleiner is dan het origineel. Of je daarmee tot 10MB komt, hangt van de inhoud van het originele bestand af.

Rechter muisknop en 'Comprimeer'? Andere optie: versturen via ftp of een van de vele 'verzendsites' zoals ik ze maar noem, zoals Yousendit.

Dat via de finder en comprimeer werkt onvoldoende. De PDF wordt daarmee niet kleiner. Ik zal eens via yousendit proberen. Daar heb ik al eens meer van gehoord.

Ik denk dat je veruit het beste resultaat haalt met de volgende tip, eventueel nog verkleinen via 'Compress' vanuit de Finder.

http://www.appletips.nl/pdf-bestanden-verkleinen/

Voor het uitwisselen met Windows gebruik ik CleanArchiver ipv Compress dat de Mac system files verwijderd uit het zip bestand.

http://www.sopht.jp/en/cleanarchiver/

Maar van 50MB naar 10MB zal niet haalbaar zijn. De volgende keer is het 75MB enz. Je zal dan een oplossing moeten zoeken zoals http:/drop.io of http://quickshareit.com (mooie Mac only app!) om bestanden tot 100MB (gratis) te kunnen uitwisselen. Met name QuickShareIt is een mooie Mac ‘drag and drop on Dock’ applicatie.

[quote:111c778083="Biker"]Ik denk dat je veruit het beste resultaat haalt met de volgende tip, eventueel nog verkleinen via 'Compress' vanuit de Finder.

http://www.appletips.nl/pdf-bestanden-verkleinen/

Voor het uitwisselen met Windows gebruik ik CleanArchiver ipv Compress dat de Mac system files verwijderd uit het zip bestand.

http://www.sopht.jp/en/cleanarchiver/

Maar van 50MB naar 10MB zal niet haalbaar zijn. De volgende keer is het 75MB enz. Je zal dan een oplossing moeten zoeken zoals http:/drop.io of http://quickshareit.com (mooie Mac only app!) om bestanden tot 100MB (gratis) te kunnen uitwisselen. Met name QuickShareIt is een mooie Mac ‘drag and drop on Dock’ applicatie.[/quote:111c778083]

Via preview worden beelden m.i. te veel aangetast. Dat is voor mij geen optie. Heb bestand reeds via yousendit verzonden en dat werkt tot zover prima.
Ik zal quickshareit.com ook een bekijken. Eens zien hoe dat werkt. Bedankt zover voor de reacties.

Ik denk dat getdropbox ook nog wat voor je is!