Full apple ID vs. Internet Only Account

Ik heb nu zo’n 15 jaar een “echte” apple ID. Die is destijds geconfigureerd met een bedrijfsnaam.
Mijn privé mail zit daardoor bij google en yahoo, en ik wil die allebei geleidelijk afbouwen richting apple.
Vraag: maak ik dan beter een privé alias bij mijn bedrijf-apple ID zodat bv.alle apps en cloud docs vanzelf beschikbaar blijven of maak ik een 2de apple ID, met als resultaat heel wat gedoe over rechten, app updates, inloggen, iCloud, enz.?
Wat kan een zgn. Internet only account precies doen? Is dit enkel voor mail of hangt er ook iCloud, Find my iPhone, kalender, kortom heel de rimram aan vast?
Ik wil google en yahoo kwijt omwille van privacy en om te vereenvoudigen ?. Locale bedrijven (telco’s, kabel,…)die mail etc. aanbieden zijn geen optie want worden te gemakkelijk overgenomen, gedumpt, omgevormd, betalend, etc, you name it.

Aliassen bestaan niet meer. Elk AppleID is volwassen.

Een AppleID moet je zien als een persoonlijke sleutel. Iedereen kan achter een Mac gaan zitten, zijn/haar AppleID invullen op een nieuwe gebruiker en gaan maar. Waneer je dat soort ongein koppelt aan bedrijfsnamen en wat niet dan kom je al heel snel in de problemen. Bedrijf failliet, overname, werknemers die niet met het wachtwoord van het bedrijf mogen rondrennen en wat niet allemaal.

Doe je zelf een plezier en zorg dat je een persoonlijk account opbouwt en dat iedereen z’n eigen account (AppleID) neemt. Daarmee voorkom je heel erg veel rotzooi richting de toekomst. Dezelfde rotzooi waar je nu al een klein beetje mee zit. Twee accounts en je ziet door de bomen het bos niet meer.

@shmoo
Juist. Maar dit neemt niet weg dat het best handig was mocht apple helpdesks (= mensen van vlees en bloed) inrichten op lagere niveau’s zoals apple stores, resellers en dgl. die een bestaande apple ID integraal kunnen transferen naar een nieuwe ID, met alles erop en eraan, aankopen, wachtwoorden, creditcard, enz., dit na intensieve controle van de identiteit. Of is daar geen geld voor bij een miljarden business?
Dat ik “Nederlander nr.1” ben die een nieuwe ID gaat aanmaken en dat ik niet “Nederlander nr.2” ben die de ID van nr.1 kaapt, dat moet toch te achterhalen zijn mbv controlemechanismen zoald een identiteitskaart, rijbewijs, adres, tel.nr…

Ik snap er weinig van, eerlijk gezegd.

Wat is dat, een “echte” apple ID? Wat is dan een “onechte” ID?

Je kunt toch de gebruikersnaam veranderen van het ene naar het andere email adres? Behalve als het om een mac.com of me.com adres gaat.

Misschien als je het wat duidelijker uitlegt, je wat meer reacties krijgt.

Het is een mac.com adres, dus niet wijzigbaar of overdraagbaar, behalve in iCloud.com. Bedrijf@mac.com kan dus niet worden Mijnnaam@mac.com.
Met ‘full’ bedoelde ik, waar je alles mee kunt. Met een internet-only account of met een alias bij een bestaand account zijn bepaalde functies uitgesloten bv. aankopen in de appstore en gebruik van iCloud.