G4 "overclocken"

Hallo,

Eerst en vooral wil ik melden dat ik niet z0t ben en bijgevolg hier niet zal aan beginnen maar uit interesse wil ik wel eens iemand anders z’n mening horen of wat ik hier vertel mogelijk is:

De vorige PowerBook’s met een G4 @ 1GHz (o.a. 12" PowerBook die ik heb) bevatten de MPC7447 Motorola PowerPC.

Info 12"PowerBook: http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.0_12.html

Info MPC7447: http://e-www.motorola.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC7447#

In de documentatie van Motorola staat er duidelijk: “The MPC7447 can reach speeds of 1.3 GHz with a core voltage of 1.3V …” en ook " lower-power version of the MPC7447 is available, operating at speeds of up to 1 GHz with a core voltage of 1.0V."

De 1ste vraag is dan: zijn er twee fysisch verschillende MPC7447 processors of zijn dit twee identieke processors die hun werk doen op 1GHz of 1.3GHz naar gelang de “core voltage”.

De 2de vraag is dan: is het mogelijk om de “core voltage” aan te passen in de PowerBook? Zo ja, hoe zou dit eventueel mogelijk zijn? Bij eMacs kan dit perfect indien je wat handig bent: http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/eMac/eMac-upgrade.html

De 3de vraag: heeft een Mac een BIOS of iets in die aard?

De 4de vraag: wie is er zo z0t om dit in de praktijk te proberen? :stuck_out_tongue:

Het is uiteraard zalig dat m’n 12" PowerBook maar op 1.0V werkt en dat de “fan” bijna nooit moet draaien zodat m’n PowerBookje super stil werkt :smiley:

Nog een rustige & stille dag verder :wink:

Fabian

Tja, ik ben helemaal niet thuis in dit soort dingen, en dat is juist de reden waarom ik werk met Mac's.

Technisch gezien zal het mogelijk zijn de processors op te voeren. Er zijn mensen die dit gedaan hebben, maar het is zeer ongebruikelijk bij Mac’s. Hun architectuur leent zich niet voor het zelf knutselen.
Belangrijk om te weten is dat je garantie vervalt als je ook maarhet minste of geringste verandert in je Mac. Apple is daar zeer kieskeurig in.

Een Mac heeft geen bios. Wat we wel hebben is een PRAM (Parameter RAM) maar ik wwet niet of dat te vergelijken is met het bios van een pc. Heb ook geen idee wat BIOS is eigenlijk.

Als je Mac goed draait… houden zo! If it ain’t broke, don’t fix it. Zeker niet met Mac’s

Heb al liggen experimenteren met over/under-clocken op PC's en PDA. Voordeel is da hier al veel via het BIOS ( Basic Input Output System) kan doen.

Het belangrijkste waar je moet mee rekening houden is de temperatuur.
Voor de rest zou ik ook eerst beginnen met de FSB op te voeren door die PLL aan te passen.
(Zoals in die handleiding), dit is het minst gevaarlijke. Wordt je systeem onstabiel dan moet je gewoon herstarten op een lagere FSB. Dan pas met spanning beginnen.

Machientje zal sneller werken maar ook meer warmte produceren en meer verbruiken.

Denk er aan, alles op eigen risico !!!

[quote:4d72dab1c7="MacBjorn"] Technisch gezien zal het mogelijk zijn de processors op te voeren. Er zijn mensen die dit gedaan hebben, maar het is zeer ongebruikelijk bij Mac's. Hun architectuur leent zich niet voor het zelf knutselen.[/quote:4d72dab1c7]

Bij de G3 desktops en de eerste G4 desktops was dit echter heel erg makkelijk en het werkte bijna altijd. Bijna elke G3 of G4 wilde wel 50 MHz sneller.

De Mac heeft al een ruim aantal jaren een soort BIOS, het heet OpenFirmware en is een open standaard (o.a. Sun gebruikt het ook in hun hardware). Hoewel het een command line interface heeft is het zeer krachtig; de hedendaagse Macs hebben bijvoorbeeld een telnet client ingebakken...

Meer info over OpenFirmware vind je hier:
http://www.kernelthread.com/mac/osx/arch_boot.html
http://www.firmworks.com/QuickRef.html

Om in OpenFrmware te booten hou je na aanzetten van je machine de ‘appeltje’-‘alt’-‘o’-‘f’ toetsen ingedrukt. Je komt dan in de CLI.
[b:2309554e6f]Pas je wel op? Je kan dingen stukmaken in OF.[/b:2309554e6f]

Over het overclocken van Macs kan je hier meer vinden:
http://www.xlr8yourmac.com/

Ik geloof dat er in de Macfan een stuk heeft gestaan over dit onderwerp, check even op hun site.

Als ik abuis was, dan was het MAcformat!!
Suc6

ik weet dat er voor de ibook g3 een applicatie bestaat om hem te overclocken: icook.pkg

ik weet niet of je er iets aan hebt voor een g4, maar wellicht Interessant.

http://www.swieskowski.net/icook

Het is inderdaad wel interessant maar niet bruikbaar voor G4's.