G6 van tussen de 4 en 5 ghz

[quote:8e8ae33200="Zdnet"]Door de overstap van Apple naar Intel lijkt IBM uitgerangeerd als processorfabrikant. Maar Big Blue is nog niet K.O. Plannen voor een nieuwe generatie Power-chips tonen dat IBM zijn ambities in de servermarkt niet opgeeft. Deze week gaf IBM informatie vrij over de zesde generatie Power-chips, die medio 2007 op de markt komt. Op papier zijn het indrukwekkende processors, met snelheden tussen 4 en 5 GHz - wat dubbel zo snel is als de huidige lichting Power-serverchips. De koelingsproblemen die doorgaans met zulke kloksnelheden worden geassocieerd, zouden dankzij geavanceerde productietechnieken meevallen.

IBM maakt onder meer gebruik van ‘uitgerekte’ siliciumlagen en een verbetering van de silicon-on-insulator-techniek (SOI), die toegepast wordt bij actuele IBM- en AMD-chips. Nieuw is dat de isolatielaag (bedoeld om verliesstromen tegen te gaan) nu slechts 500 atomen dik is. De Power6-chips zullen ook op de compacte 0,065-micrometer schaal worden uitgevoerd.
Maar met het vertrek van Apple als PowerPC-klant, is IBM op zoek naar een nieuwe afzetmarkt voor zijn Power-chipfamilie. Die vindt sowieso een plek in de eigen serverproducten, maar er is sprake van dat er nog gezocht wordt naar een partner. Daarbij valt de naam van Sun, dat in zijn hardwareproducten de eigen SPARC-chips afwisselt met AMD Opteron-processors, steeds meer.[/quote:8e8ae33200]
Zouden ze nog in de Power Mac’s geraken? :stuck_out_tongue:

:kleine edit :wink: :

"G[b:edd1522e04]6[/b:edd1522e04] van tussen de 4 en 5 ghz ".... je topicnaam is fout ;)

Ook al fout, het gaat over de Power6 en die is niet bedoeld voor desktops.

[quote:070937335c="TonE"]Ook al fout, het gaat over de Power6 en die is niet bedoeld voor desktops.[/quote:070937335c] De G5 was echter gebaseerd op de IBM Power chips met als grootste verschillen de enkele core en hogere kloksnelheid. Interessant dat Apple voor Intel gegaan is, nu de ontwikkeling van IBM's chips een hele sprong vooruit gemaakt heeft...

Nu mischien we, een grote sprong. Maar apple zei dat het te maken had met de toekomst. Ze hebben de roadmaps van bijde bedrijven bekeken. Intel heeft bijvoorbeeld al 10core processoren in de roadmap staan. En er is ook bekend dat intel in zijn laberatoriums al wel eens processoren met 20ghz had lopen (verder niks meer van gehoort, mischien iets te heet :P )

En denk ook aan de laptops, als de g5 al niet in een laptop kan zal een g6 helemaal niet gaan.

Ik denk niet dat we die snelheid nu al nodig hebben. En G6 komt toch niet meer op de markt ?

waarom wordt er niet meer met waterkoeling gewerkt, dat moet toch een grote koelcapasiteit hebben of heb ik het mis?

En ik maar denken dat de gemiddelde bezoeker inmiddels wel wist dat hoge kloksnelheden niet perse betekenen dat het ook een snelle/betrouwbare cpu is...

:?

Ja maar unSound, we zijn nu met Intel in zee, hè, nu doet die kloksnelheid er opeens wèl toe, want Steve vindt dat Intel mooie CPUs op hun roadmap heeft staan. Als er morgen een dual-CoreDuo PowerMac (of MacPro) op 3 GHz gelanceerd wordt die zonder al teveel lawaai te maken rondjes rekent om de quad G5 staat de Apple community te juichen hoor, en wee diegene die dan aankomt met de Mhz Myth, Power/Watt getallen of andere argumenten uit de tijd dat we nog trots waren op 'onze' G5.

Trouwens, nog even on-topic: IBM heeft altijd al erg snelle CPUs voor in hun servers gehad, alleen lusten die allemaal een beetje veel stroom. Zoals de Power4 (3 jaar geleden, quad core!), en recent de Cell processor, en dan nu dit beest weer. Maar een G6 in een Powerbook? Misschien als je hem van keramisch materiaal maakt, zodat hij 2000 graden kan worden, maar anders niet.

De PowerPC architectuur is springlevend, maar niet op het buro van de gemiddelde werknemer, dus.

grtz bart