Geheugen G5

Ik weet het, hier is al veel over gezegd, maar lees toch even als jullie willen, want er zijn mij nog steeds een aantal dingen niet helemaal duidelijk.

#1# Het geheugen van apple zelf is natuurlijk de beste.
Maar aan de ene kant roepen hier mensen dat je gek bent als je dat dure spul gaat kopen en aan de andere kant roepen mensen dat je niet moet bezuinigen om ram…

Ik snap dat sommige merken inferieur zijn, maar bijvoorbeeld Kingston heeft toch een goede naam…

[color=red:4a86ce54c7]mijn vraag is of Kingston betrouwbaar is, want het prijsverschil is namelijk gigantisch.[/color:4a86ce54c7]
http://www.centralpoint.nl/geheugen/

#2# Ik weet dat je meerdere paren van verschillende grootte kan inpluggen (bv 2x512 + 2x1024) en dat je dan het grootste paar bovenin plaatst.

[color=red:4a86ce54c7]Mijn vraag is of je ook verschillende paren van vverschillende merken samen kan plaatsen( bv apple 2x 2x512 + kingston 2x1024)
[/color:4a86ce54c7]

By the way iedereen nog een nieuw gelukkigjaar gewenst

1. Dat Apple geheugen het beste is zou ik niet durven zeggen. Bij mijn weten is Kingston een goed merk.

  1. Twee merken kan je door elkaar gebruiken maar ik denk wat dat het belangrijk is hetzelfde merk in paar te plaatsen (maar dan is dat enkel het geval indien je 4x hetzelfde aantal MB hebt, het is evident dat je 512 en 1024 niet met elkaar mixt).

kingston is betrouwbaar en je mag verschillende merken mixen dat kan geen kwaad.

Tanx, ik ben blij met deze antworden, want nu kan ik voor iets meer dan 400 euro 4gb aan werkgeheugen bijprikken. Mijn vriendin is fotografe en sinds een jaar gedigitaliseerd . Ik merk dat photoshop echt veel werkgeheugen nodig heeft om 6 mb raw foto's te bewerken.

Met in totaal 5 gb werkgeheugen moet dat toch wel weer iets sneller gaan denk ik…

dat zal idd een groot verschil geven

[quote:a43db2b6cb]Ik merk dat photoshop echt veel werkgeheugen nodig heeft om [b:a43db2b6cb]6 mb[/b:a43db2b6cb] raw foto's te bewerken. Met in totaal 5 gb werkgeheugen moet dat toch wel weer iets sneller gaan denk ik...[/quote:a43db2b6cb] ????

[quote:75c0daeb83="TonE"][quote:75c0daeb83]Ik merk dat photoshop echt veel werkgeheugen nodig heeft om [b:75c0daeb83]6 mb[/b:75c0daeb83] raw foto's te bewerken. Met in totaal 5 gb werkgeheugen moet dat toch wel weer iets sneller gaan denk ik...[/quote:75c0daeb83] ????[/quote:75c0daeb83]

Ik las ooit ergens dat sommige progjes werkgeheugen gebruiken en andere progjes je processor of zoiets???

Mijn reactie heb ik geplaatst omdat je 6 MB foto's ook met 1 Gig of desnoods 512 MB als een speer moet kunnen verwerken... (Mits je er geen 200 tegelijk opent)

Ze werkt veel met photoshop en die 6 mb files worden al snel 20/30mb

Dan merk ik dat ie trager word

Zeker als er ook meerdere andere progjes draaien zoals dreamweaver en powerpoint en nog wat kleintjes

Kingston maakt prima geheugen. Thuis en op het werk hebben we ook zo'n beetje overal Kingston in zitten. Maar ook daarmee kun je (zelfs na verloop van tijd) pech hebben. Zie: [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=65145&postdays=0&postorder=asc&start=0]G5 loopt vast... [update: nu niet meer][/url] <- laatste post...

En ik kan me de vraagtekentjes van TonE wel voorstellen… 5 GB voor 6 MB RAW-bestanden is best fors. Ik heb er hier 2,5 GB inzitten op een G5 Dual 2.3 en werk veel met grote bestanden in Photoshop. Niet echt een probleem. Daarbij heb ik 2 beeldschermen en heb af en toe wel eens het idee dat de grafische kaart wel wat forser zou kunnen aangezien de beeldopbouw soms wat blijft hangen met bewerken van hele grote foto’s of bij het openen van grote hoeveelheden foto’s.
Gaat je vriendin met Aperture, Photoshop of een ander programma aan de slag voor de RAW-beelden ?

Update: ik lees net dat ze dus met Photoshop werkt. Kijk eens of de werkschijf snel volloopt als het trager gaat werken. En hoeveel geheugengebruik je aan Photoshop hebt toegekent. En of je de processorkracht op maximaal hebt staan.
Nogmaals: meer geheugen is prima maar om nou te zeggen dat je per se 5 GB nodig hebt om 30MB bestanden te bewerken…

Zou het dan verstandiger zijn een nieuwe grafische kaart te kopen en 2 ipv 4 gb werkgeheugen. Ik heb een geforce 5200 videokaart.

Zoja, welke en hoe duur is dat?

Ze gebruikt photoshop.
Voor aperture is mijn videokaart te zwak heb ik gelezen

aangepast>>

Processorsnelheid staat op maximum.

Hoe kan ik zien of de werkschijf “vol loopt”
en hoe kan ik geheugen toewijzen???

Ik zou er eerst eens 2 GB bij zetten. En kijken hoeveel vrije schijfruimte ze heeft. Ik heb in m'n G5 2x 250 GB intern. Op het ene staat het systeem (en wat backup beeld/muziekmateriaal) op de andere bewaar ik beeld en geluid. Een extra HD kost de kop niet, je houdt je systeem schijf lekker schoon/leeg en je kunt lekker veel beeld kwijt.

Geheugen toewijzen in Photoshop:
Photoshop staat aan -> Photoshop in de menubalk boven in beeld -> voorkeuren -> Geheugen en afbeeldingscache -> Geheugengebruik instellen (ik heb 't op 90% staan).
Let op: PS geeft aan dat er minder geheugen beschikbaar is dan in je computer zit. Klopt want PS geeft [i:6a4790bacc]beschikbaar geheugen[/i:6a4790bacc] aan, de rest wordt door oa het systeem gebruikt.

Werkschijf vol: hoe groot is je interne HD en hoeveel is er nog beschikbaar. Snelle manier: open een Findervenster en kijk onderin het venster.

Ik heb 2 x 160gb intern en 1x 160gb extern.

Is meer dan voldoende denk ik.

Lijkt mij ook genoeg. Hoeveel vrije schijfruite ?

Ik ben geen grafische kaarten specialist en van types heb ik geen notie. Ik heb een ATI Radeon 9600 (128MB). Het viel me gewoon op dat het beeld soms wat (te) traag wordt opgebouwd bij mij. Maar misschien ben ik gewoon een verwend kreng…

De hoofdschijf heeft nog 100 gb vrije ruimte.

Misschien ben ik ook iets te verwend.
Het gaat allemaal wel snel genoeg maar soms gaat ie ineens langzamer.
Misschien heeft dat andere oorzaken

Koop er eerst 'gewoon' die 2 GB geheugen bij. Ben je dan nog niet verwend genoeg, kun je er nog altijd bij plaatsen. Maar misschien hebben anderen nog tips.

Btw: geheugengebruik kunnen aanpassen in Photoshop ?

Kan het zo zijn dat deze ATI Radeon 9800 videokaart NIET compatible is met Quartz Extreme? Als dat zo is, welke kaarten zijn dan wel compatible? Heb namelijk sinds mijn upgrade naar Tiger problemen met LiveType (Final Cut Express). Beelden worden schokkerig weergegeven. En dan maakt het niet uit of ik met een kleinere beeldscherm instelling kijk.

Check je eigen specificaties en ondersteuning in 'Over deze Mac' via het Apple-menu linksboven op je buroblad. Bij mij wordt het ondersteund.

[img:9fb0ad01d0]http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=11292[/img:9fb0ad01d0]

Overigens uitermate raar dat het systeemprofiel de SDM-HX73 als CRT opgeeft. Heb dat nog niet eerder gezien... Is toch echt een LCD :?

Hier een afbeelding van hetzelfde venster uit juni 2005:
[img:a9375b919c]http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=7387[/img:a9375b919c]

En dit zie ik toch echt voor m’n neus staan…
[img:a9375b919c]http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=7390[/img:a9375b919c]

Goede tip Freek. Dus dan ligt het ècht aan je werkgeheugen en niet aan je videokaart als het beeld hapert? En als er aangegeven wordt dat Quartz Extreme ondersteund wordt.