Geluid geschikt maken voor t web

Hoe maak je van een gewoon mp3'tje een klein geluidsbestandje, wav ofzo, waardoor je het gemakkelijk op het web kan zetten... en... met welke methode kan het het beste op een site gezet worden? :finderoud:

Als ik geluid mail of op het web zet waarbij de kwaliteit niet zo van belang is, dan gebruik ik Quicktime Pro om er mp4 van te maken.

Voordeel is dat je het zo klein kunt maken als je zelf wilt. Nadeel is dat de gemiddelde dosser het niet kan beluisteren.

De mp3 iets verkleinen en dan <bgsound src="jouwliedje.mp3"> in de body van je html zetten.De Maccers kunnen het dan neem ik aan horen via Itunes en de Windhoosers via winamp of mediaplayer....Dat moet makkelijk kunnen...

ah, bedankt, maar hoe verklein ik het nou precies, zonder er dan mp4 van te maken...

Ik weet niet precies hoe op de mac,ik gebruik tot nog toe alleen maar windows,omdat ik nog aan het sparen ben voor een mac...

probeer eens de itunes help. hier vond ik het volgende: Importopties voor de MP3-codering aanpassen

Met de importopties in het paneel ‘Importeren’ in het iTunes-voorkeurenvenster kunt u de kwaliteit van de geïmporteerde audiobestanden beter bepalen en instellen hoeveel schijfruimte in beslag wordt genomen. Als u ‘MP3-codering’ uit het venstermenu ‘Importeer met’ kiest, kunt u ook de volgende configureerbare importopties instellen door ‘Aangepast’ uit het venstermenu ‘Instelling’ te kiezen:

‘Stereo-bitsnelheid’: Hoe hoger het aantal kbps (kilobits per seconde) voor ‘Mono’ en ‘Stereo’ is, hoe hoger de audiokwaliteit en hoe groter het bestand is. De meest gebruikte bitsnelheid voor MP3-stereobestanden is 128 kbps. Lagere bitsnelheden zijn het meest geschikt voor audiobestanden die alleen gesproken tekst bevatten. Lagere snelheden zijn minder geschikt voor muziekbestanden.

‘Met VBR (Variable Bit Rate Encoding)’: Bij deze instelling bepaalt de complexiteit van de muziek het aantal bits waarmee de muziek wordt opgeslagen. Hierdoor kan de bestandsgrootte tot een minimum worden beperkt.

‘Samplefrequentie’: De samplefrequentie is het aantal keren per seconde dat de golfvormen van de muziek digitaal worden vastgelegd. Hoe hoger de samplefrequentie is, hoe hoger de kwaliteit en hoe groter het bestand is. U voorkomt dat schijfruimte wordt verspild door een coderingsfrequentie te kiezen die niet hoger is dan de frequentie waarmee de muziek oorspronkelijk is opgeslagen. Aangezien de frequentie voor cd-kwaliteit 44,100 kHz is, heeft het bijvoorbeeld geen zin een hogere frequentie te kiezen als u muziek van een cd codeert. In het algemeen kunt u het best ‘Automatisch’ selecteren. Met deze instelling wordt de frequentie gebruikt waarmee de muziek oorspronkelijk is opgeslagen.

‘Kanalen’: Monobestanden zijn ongeveer half zo groot als stereobestanden. Selecteer ‘Mono’ als u geen stereoluidsprekers hebt of als de audiobestanden monauraal zijn. Selecteer ‘Stereo’ of ‘Automatisch’ als u de MP3-bestanden op een stereo-installatie wilt afspelen. Als u ‘Automatisch’ selecteert, worden nummers in mono naar MP3-monobestanden en nummers in stereo naar MP3-stereobestanden geconverteerd.

‘Stereomodus’: Als u ‘Normaal’ selecteert, bevatten de MP3-stereobestanden één spoor voor het rechterkanaal en één spoor voor het linkerkanaal. Deze twee kanalen bevatten vaak vrijwel identieke informatie. Als u ‘Joint Stereo’ selecteert, wordt het ene kanaal gebruikt voor informatie die voor beide kanalen gelijk is, terwijl het andere kanaal wordt gebruikt voor unieke informatie. Als u een bitsnelheid van 128 kbps of minder gebruikt, kan hierdoor de geluidskwaliteit van de geconverteerde audiobestanden worden verhoogd.

‘Slimme codering’: als u dit aankruisvak inschakelt, kunt u de coderingsinstellingen en de muziekbron door ‘iTunes’ laten analyseren en aanpassen, zodat de kwaliteit van de gecodeerde bestanden optimaal is.

‘Filter frequenties lager dan 10 Hz’: Als onhoorbare frequenties worden gefilterd, wordt het bestand kleiner en efficiënter. De geluidskwaliteit blijft echter behouden.

succes ermee.
daan.