Haakjes ( ) in de Nederlandse taal

Ik heb een vraag over het gebruik van haakjes in de Nederlandse taal.

In de volgende zin staan haakjes, en ik zou willen weten hoe ik dit nu moet lezen:

Het materiaal (na selectie) later op DVD.

Is wat tussen haakjes staat optioneel, of is het gewoon zo?

Michiel

Optioneel. Het is eigenlijk gewoon extra informatie waar je ook overheen kunt lezen, zonder dat je iets mist. Ik ben geen Neerlandicus, maar zo interpreteer en gebruik ik ze altijd.

In geschreven taal worden haakjes gebruikt om een (gedeelte van een) zin die (meestal) niet essentieel voor de rest van het verhaal is af te zonderen. Hierdoor kunnen hoofd- en bijzaken eenvoudiger uit elkaar gehouden worden. Haakjes worden ook gebruikt om een extra verduidelijking te geven over iets dat direct voorafgaand aan de haakjes benoemd wordt (zoals in dit zelfverklarende voorbeeld).

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Haakje

[quote:e8590142a4="mtersteege"]Het materiaal (na selectie) later op DVD.[/quote:e8590142a4]In deze zin geen werkwoord...

In dit geval gaat het om foto's (het materiaal).

Stel er zijn er 1000 gemaakt, en na de selectie zijn er nog 300 over.

Heb ik dan recht op 1000 foto’s of heb ik recht op 300 foto’s op DVD?

Michiel

[quote:7f33fdafb9="trabant"][quote:7f33fdafb9="mtersteege"]Het materiaal (na selectie) later op DVD.[/quote:7f33fdafb9]In deze zin geen werkwoord...[/quote:7f33fdafb9] In die ook niet. :P


Ik gebruik de haakjes meestal om verduidelijking te geven. Of om iets neer te zetten wat niet erg belangrijk is, maar wat ik niet wil weglaten.

300 foto's, want je krijgt de geselecteerde foto's op dvd.

Bedankt allemaal voor de antwoorden!!

Michiel