HDD bijna stuk?

Hallo,

Ik heb een iMac Retina 5K, 27-inch, Late 2014 met 1TB HDD fusion drive.

Er is een raar geluid, ik denk dat het de HDD is die het aan het begeven is. (geluid redelijk luid zetten om het te kunnen horen op het filmpje, maar in het echt is het duidelijk hoorbaar)

https://youtu.be/wVZgmWLDXe0

Zou dat het kunnen zijn?

Alvast bedankt!

 

 

Een mooi moment om er een SSD in te (laten) zetten! :slight_smile:

Klinkt eerder als een ratelende fan.

Het heeft een vibrerend karakter. (En een harde schijf ‘vibreert’ niet.) Doet hij dat wel dan is hij gelijk helemaal dood.

Ok, bedankt.

Kan dit kwaad of moet deze best vervangen worden?

De fan kan uit balans zijn en dat gaat niet weg, wordt eerder erger totdat hij misschien vast loopt.

 

Je zou om te kijken of het inderdaad de fan is een programma kunnen draaien dat veel van de CPU vergt. De temperatuur stijgt dan en de fan(s) gaan harder draaien. De frequentie van het geluid zou dan hoger moeten gaan klinken.

Je kunt het programma DriveDX gebruiken om te zien wat de health van je schijf is.

<p class="cite">hendrik ijzerbroot op 25 juli 2020 om 20:18</p> Je zou om te kijken of het inderdaad de fan is een programma kunnen draaien dat veel van de CPU vergt. De temperatuur stijgt dan en de fan(s) gaan harder draaien. De frequentie van het geluid zou dan hoger moeten gaan klinken.
Je kunt ook even het programma Mac Fan Control (gratis) downloaden en installeren. Hiermee kun je (tijdelijk) de fan-snelheid aanpassen en zo uitvinden of je inderdaad een fan-probleem hebt.

 

Bedankt voor de tips!