hdd crash HELP!!!!

Ik heb een externe hdd van maxtor (5000dv 160gb) en die is gecrashed. Mijn mac herkent de schijf niet meer, wanneer ik schijfhulpprogramma opstart ziet hij die schijf staan. HSF+ geformateerd. Met diskwarrior wordt de schijf ook gevonden, alleen reageert het programma na een tijdje niet meer als ik de schijf wil controleren.

Een vriend van mij is er ook me bezig geweest, maar zijn kennis reikt niet vergenoeg.
Dit is wat hij schreef:
"Uiteraard heb ik al geprobeerd in Linux de schijf te benaderen. Omdat het de eerste Firewire schijf was die op met het Debian systeem op mijn laptop zou gebruiken, moest ik wel eerst wel extra drivers modprobe-ren. Dit ging allemaal netjes volgens het boekje, ik kon de harde schijf op zich wel lezen. Daarna zou normaal het makkelijke gedeelte moeten komen, maar helaas kon ik geen bestandssysteem gemount krijgen. Ik heb in op volgorde geprobeerd:

 • hpmount (van hfsplusutils),
 • hmount (van hfsutils),
 • mount -t hfs -ro,
 • mount -t andere indelingen -ro.
  Dit alles bij de partitites die op het eerste gezicht leesbaar leken, maar iedere poging resulteerde in foutmeldingen. De structuur is dus helemaal aan de basis al beschadigd, en op een onherkenbare bestandenstructuur kan ik maar beter geen fsck loslaten."

Ik zit nu nog steeds zonder data! Van de 160 gb is 100 gb ingebruik, het zijn allemaal mov bestanden van een film waar ik aan werk.

Heeft iemand tips, truuks, hulp etc… alles is welkom.

Kan het zijn dat hij super-gefragmenteerd is, aangezien je met video werkt? Dus zo erg, dat hij niet meer werkt... :?

Kun je met DiskWarrior de schijf selecteren en een ‘graph’ maken? Hoeveel fouten heeft 'ie? Waar stopt DiskWarrior, begint hij met ‘rebuilden’? Wat heb je als laatste gedaan? Welk programma draaide je?

Als de fragmentatie te groot is, als… dan zou je moeten defragmenteren, iets wat niet kan met DiskWarrior… Wanneer heb je voor het laatste je hdd gecheckt en met DiskWarrior herstelt? Veel gedaan sindsdien?

Draai je DiskWarrior van CD of je harde schijf? Anders even proberen op de andere manier.

Heb je TechTool Pro om je hardware te checken?

Wanneer ik met diskwarrior de schijf selecteer kan ik geen graph maken ik kan alleen op rebuild klikken en na 1 cm kapt hij ermee. Geforceerde stop.

Diskwarrior draai ik vanaf mijn hdd. ik zal eens proberen hem van cd te draaien.

De schijf was net nieuw, dus nog geen controles gedaan.
Het laatste wat ik heb gedaan is in After Effects 5.5 videofragmenten bewerkt en toen is ook de hdd er mee gekapt. Ik moest AE5.5 geforceerd stoppen en mijn mac herstarten vanaf toen werd de schijf niet meer herkent door de mac.

Welke programma’s zijn geschikt om te defragmenteren?
Ik heb geen tech tool pro, kan ik daarmee mijn schijf controleren en defragmenteren?

[quote:b0e0400d5a="kick-it"]De schijf was net nieuw, dus nog geen controles gedaan.[/quote:b0e0400d5a]

Net nieuw… Wel al veel video op bewerkt? Anders zou gefragmenteerd wel erg vreemd zijn… Fragmentatie met videobewerking gaat n.l. erg hard…

[quote:b0e0400d5a=“kick-it”]Het laatste wat ik heb gedaan is in After Effects 5.5 videofragmenten bewerkt en toen is ook de hdd er mee gekapt. Ik moest AE5.5 geforceerd stoppen en mijn mac herstarten vanaf toen werd de schijf niet meer herkent door de mac.[/quote:b0e0400d5a]

Doet je schijf nog wel iets? Maakt hij nog geluid? Vreemd dat DiskWarrior eruitklapt… Ik hoop dat hij het doet vanaf CD…

[quote:b0e0400d5a=“kick-it”]Welke programma’s zijn geschikt om te defragmenteren?
Ik heb geen tech tool pro, kan ik daarmee mijn schijf controleren en defragmenteren?[/quote:b0e0400d5a]

Draai je trouwens OS X? Met TechTool Pro 3 (draait onder 9, versie 4 voor X is onderweg) en kan je hardware en software checken en defragmenteren. Het is een stuk uitgebreider dan DiskWarrior, maar in principe is DiskWarrior de beste… Ik heb al eens een partitie teruggekregen dankzij DiskWarrior, andere programma’s konden er niets mee… :roll:

Uit- en inpluggen heb je natuurlijk al gedaan? En schijfhulpprogramma kan het ook niet repareren lijkt me… Ben benieuwd naar DiskWarrior vanaf CD… :expressionless:

Ik heb twee van mijn vier externe schijven al eens moeten opsturen met een kapotte interface.

Het zijn externe firewire schijven. In het kasje zitten gewone IDE schijven die doormiddel van een stukje hardware aan de firewire bus gehangen kunnen worden.

In één geval kon ik de data niet missen en heb ik de schijf uitgebouwd en in een powermac geplaatst als tweede harde schijf… niets aan het handje, ik kon gewoon weer verder werken! Het kastje heb ik later gerepareerd terug gekregen, schijf weer inbouwen en alles is weer OK.

Ps. in beide gevallen waren het Phertron 80 GB schijven.

Hela! Even wachten.

Als DiskWarrior niet snel iets vindt dat op een fatsoenlijke diskdirectory lijkt gaat hij over op fase twee: scavenging. lk block wordt gecheckt en zo probeert het aan de hand van de aanwezige files en data de schijfdirectory weer op orde te krijgen. [b:8248c63c71]Dit duurt LANG! [/b:8248c63c71]Het lijkt of er niks gebeurt.

Misschien moet je processviewer even aanzetten om te kijken of je nog wat acticviteit ziet.

Je kunt DW ook direct aan het ‘scavengen’ krijgen door de alt-klnop in te drukker. Het knopje ‘rebuild’ verandert dan in ‘scavenge’

En wat zegt DW van de drive zelf (drivetest)?

idd sommige firewire controllers gaan stuk...probeer eens intern inte bouwen. en DW een nacht laten aanstaan (als niks helpt)

ik heb ook nog een vraagje over een HD.
ik heb een 250 gb maxtor, maar die is geformateerd naar 128 (ouwe machiene) maar als ik hem opnieuw wil formateren blijft ie maar 128 zien, alleen in diskwarrior ziet hij het juiste aantal sectors (nergens anders) maar dan kan ie er niks meer mee… anny ideas? hoe ik hem weer groot krijg? ik vind het een beetje zonde om 100 gb “weg” te laten (niewe machiene)

En anders kun je altijd nog met TechTool Pro 3.0.9 je data recoveren naar een andere schijf, of binnenkort met TechTool Pro 4. Ze schijnen het zelfs te kunnen als de directory niet meer te repareren is. Data Rescue X van Prosoftengineering is ook een goeie.

[quote:3683da3541="Deskman"]Hela! Even wachten.

Als DiskWarrior niet snel iets vindt dat op een fatsoenlijke diskdirectory lijkt gaat hij over op fase twee: scavenging. lk block wordt gecheckt en zo probeert het aan de hand van de aanwezige files en data de schijfdirectory weer op orde te krijgen. [b:3683da3541]Dit duurt LANG! [/b:3683da3541]Het lijkt of er niks gebeurt.

Misschien moet je processviewer even aanzetten om te kijken of je nog wat acticviteit ziet.

Je kunt DW ook direct aan het ‘scavengen’ krijgen door de alt-klnop in te drukker. Het knopje ‘rebuild’ verandert dan in ‘scavenge’

En wat zegt DW van de drive zelf (drivetest)?[/quote:3683da3541]
dit zou ik zeer zeker ook ff doen!!

Wat je waarschijnlijk moet doen is de schijf capacity resetten. Daar zijn utilities voor van Maxtor (zoek zelf even op hun website). Helaas zijn die er alleen voor de PC, dus moet je er een PC voor gebruiken (werkt niet onder Virtual PC). Een en ander gaat overigens wel ten koste van de data die op je HD stonden...

[quote:9deb99d7ff=“K!P”]idd sommige firewire controllers gaan stuk…probeer eens intern inte bouwen. en DW een nacht laten aanstaan (als niks helpt)

ik heb ook nog een vraagje over een HD.
ik heb een 250 gb maxtor, maar die is geformateerd naar 128 (ouwe machiene) maar als ik hem opnieuw wil formateren blijft ie maar 128 zien, alleen in diskwarrior ziet hij het juiste aantal sectors (nergens anders) maar dan kan ie er niks meer mee… anny ideas? hoe ik hem weer groot krijg? ik vind het een beetje zonde om 100 gb “weg” te laten (niewe machiene)[/quote:9deb99d7ff]

humz.. ik heb geloof ik geen pc waar ik zon grote schijf aan kan hangen... nouja ik probeer het even. bedankt voor de tip!

Heb je al gekeken onder partition? Volgens mij moet je met de OSX diskutility gewoon de hele schijf tot je beschikking krijgen als je 'm formateert in één partitie (niet 'current' dus, dat is je afgeknepen versie).

Wanneer ik diskwarrior opstart zegt hij: directory is ready to rebuilt. •this disk appears to be a mac os extended disk •this disk does not appear on the desktop •this disk is 152.67 gb in size

Advanced
•device id: disk2s2
•sectors:320.170.936
•sector size: 512 bytes < Komt dit doordat de bestandsstructuur beschadigd is? Er staat voor 100gig aan data op!
•File system type: hsf (extended, embedded
•model:maxtor

Ik heb diskwarrior nu van cd op laten starten en nog loopt hij vast op precies hetzelfde stukje als wanneer ik hem van hd opstart??!!!
:evil:

Ik zal DW eens opstarten vanaf hd en dan de processviewer aanzetten om te zien of er enige activiteit is!
Ook effe kijken met de alt knop ingedrukt om te zien wat hij dan doet.

Als dat allemaal niet helpt dan ga ik hem uit zijn kastje halen en in computer hangen als 2de disk en dan eens zien wat er gebeurt.

Bedankt voor alle tips, ik ga het verder uitzoeken!!

Ik weet niet hoeveel verder je ermee komt, ik gebruik het alleen op de server, en dan begrijp ik er nog maar een deel van... Er is ook nog een commandline app. Open de terminal en tik in[code:1:e8ad47630f]diskutil[/code:1:e8ad47630f]

Dat levert o.a het volgende op:[code:1:e8ad47630f]Usage: diskutil <verb> <options>
<verb> is one of the following:
list (List the partitions of a disk)
information | info (Get information on a disk or volume)

 unmount        &#40;Unmount a single volume&#41;
 unmountDisk      &#40;Unmount an entire disk &#40;all volumes&#41;&#41;
 eject         &#40;Eject a disk&#41;
 mount         &#40;Mount a single volume&#41;
 mountDisk       &#40;Mount an entire disk &#40;all mountable volumes&#41;&#41;
 rename        &#40;Rename a volume&#41;

 enableJournal     &#40;Enable HFS+ journaling on a mounted HFS+ volume&#41;
 disableJournal    &#40;Disable HFS+ journaling on a mounted HFS+ volume&#41;

 verifyDisk      &#40;Verify the structure of a volume&#41;
 repairDisk      &#40;Repair the structure of a volume&#41;

 verifyPermissions   &#40;Verify the permissions of a volume&#41;
 repairPermissions   &#40;Repair the permissions of a volume&#41;

 eraseDisk       &#40;Erase an existing disk, removing all volumes&#41;
 eraseVolume      &#40;Erase an existing volume&#41;
 eraseOptical     &#40;Erase an optical media &#40;CD/RW, DVD/RW, etc.&#41;&#41;

 partitionDisk     &#40;&#40;re&#41;Partition a disk, removing all volumes&#41;

 createRAID      &#40;Create a RAID set on multiple disks&#41;
 destroyRAID      &#40;Destroy an existing RAID set&#41;
 checkRAID       &#40;Check a RAID set for errors&#41;
 repairMirror     &#40;Repair a damaged RAID mirror set&#41;

[/code:1:e8ad47630f]

Probeer met [code:1:e8ad47630f]diskutil info
diskutil list
diskutil verifyDisk <disknaam>[/code:1:e8ad47630f] te kijken of je wat wijzer wordt.

Met diskutil list zie je in ieder geval waar je schijf mee gevuld is…

De naam van je HD is dan /dev/disk#

Ik heb nu net DW een hele dag aan laten staan en uiteindelijk is hij toch de schijf gaan controleren. dit is wat hij er van vond! "The directory of the disk cannot be rebuilt. the disk was nog modified. the original directory is too severly damaged. it appears another disk utility has erased critical directory information. (3004,2176)"

Dit vind ik raar, wat het enige wat ik gedaan heb is met DW geprobeert te kijken wat hij van de schijf vond en via linux gekeken op de schijf.

Voor de rest is er nog geen ander programma aan te pas gekomen.
Zou Tech tool pro 4 een optie zijn om daar op te gaan wachten?? Ik zit er echt aan te denken om de boel maar te formateren en opnieuw te beginnen, vanaf het punt dat ik nog een back up heb!!

Om een professional in te huren en die mijn data er af te laten halen kan ik niet betalen, ben werkloos. En om nog langer te wachten vind ik zonde van mijn tijd, kan ik beter in het opnieuw opstarten van mijn project steken.

Ik neem aan nu dat DW toch besloten had om iets te gaan doen, dat ik mijn hdd niet meer uit elkaar hoef te schroeven en in mijn mac te hangen.

Via de terminal krijg ik dit te zien:

/dev/disk2
#: type name size identifier
0: Apple_partition_scheme *152.7 GB disk2
1: Apple_partition_map 31.5 KB disk2s1
2: Apple_HFS 152.7 GB disk2s2

Voordat je het opgeeft zou ik een mailtje sturen naar Alsoft op de techsupport: http://www.alsoft.com/techsupportform.html Aangenomen dat je de rechtmatige eigenaar van het schijfje bent.:innocent:

Uiteindelijk bestaat er ook nog datarecovery door gespecialiseerde bedrijven, maar dat is een kostbare aangelegenheid die je per Mb betaalt. Hangt er dus maar vanaf of je data belangrijk genoeg zijn…

[quote:65122d4303="kick-it"]Voor de rest is er nog geen ander programma aan te pas gekomen. Zou Tech tool pro 4 een optie zijn om daar op te gaan wachten?? Ik zit er echt aan te denken om de boel maar te formateren en opnieuw te beginnen, vanaf het punt dat ik nog een back up heb!![/quote:65122d4303]

Balen! Op MacFixitForums las ik dat TechTool Pro 3.0.9 en TechTool Pro 4 data kunnen recoveren, zelfs als de directory beschadigd is, maar ik kan het je niet uit eigen ervaring vertellen… Probeer anders Data Rescue X eens, je kunt een demo downloaden, dan kun je in ieder geval testen of hij je data kan zien en dan kan hij per keer 1 file terughalen, of als je het dan koopt, haalt hij alles terug, tenminste als hij het kan zien…

http://www.prosoftengineering.com

Succes! :roll:

Ja, TTP3.0.9 kan data terughalen. Heb ik wel eens gedaan, maar het is een erg langdurig proces an niet te voorspellen wat het oplevert. Maar ik denk dat je beter gewooon de HD moet herformateren en opniew beginnen. Bij die enorme bestanden weet je toch niet wat het resultaat is. Als er ergens weer een handvol bits uit de maat loopt ben je verder van huis...

Ik ga Data Rescue X maar eens downloaden en zien wat dat oplevert, als het niet echt iets oplevert formateer ik de boel en ga ik opnieuw beginnen. :cry: Heb gelukkig een groot gedeelte als back up.

Controleer je data wel 3x voordat je ermee verder werkt en vervang alles wat kan door de originele bestanden. Ik heb geen idee hoe het met video zit, maar met kapotte opmaakdocumenten heb ik al veel plezier beleefd :cry:

Sterkte…