HDD laten vervangen door SSD

Ik wil mijn 1TB HHD van de iMac laten vervangen door een SSD. Is er een richtlijn hoe groot deze moet zijn? Graag tips en advies over type en capaciteit. Ik wil dit thuis laten doen, wie heeft ervaring met een bedrijf, goed of slecht?

Welke iMac heb je? Van welk jaar? Er zijn verschillende opties afhankelijk van welke iMac je precies hebt. Bij sommige kun je de SSD als extra inbouwen of in plaats van de DVD drive zodat je de bestaande HDD kunt behouden voor extra opslag.

Zelf doen is geen optie?

Ik heb een 21,5 inch late 2013 iMac met 1TB HDD en 2x4GB niet uitbreidbaar geheugen. Hierop zit geen DVD drive. Zelf doen is idd geen optie.

Weet niet waar je woont, maar dit bedrijf in Zaandam is gespecialiseerd in inbouwen van SSDs. Kijk eens op onderstaande link voor de prijs inclusief inbouwen. Als ik het goed heb is jouw computer een iMac 14,1
Er zijn natuurlijk meer bedrijven die dit doen.

http://www.onlinemacwinkel.nl/service/imac-ssd-laten-inbouwen/

Of deze is aan huis; https://www.upgreatest.nl/webshop/complete-ssd-upgrade-op-locatie-imac-27-inch-late-2013-imac-215-inch-late-2013-/358-ssd-geheugen-upgrade-imac-215-inch-late-2013.html#/487-geheugen_upgrade-geen_geheugen_upgrade/507-op_locatie-nederland_thuis_of_op_kantoor/699-ssd-samsung_250gb_850_evo_series

Crisis wat een prijzen… dat kan echt goedkoper alleen dan niet aan huis… maarja die service aan huis kost vaak ook een boel geld!

Ik ga binnenkort de schijf in mijn iMac 2017 laten upgraden naar een groter model SSD. Omdat ik de garantie niet wil verliezen kwam ik via Apple Support uit bij CARD services in Zwolle, een officieel Apple Premium Service. Ze hebben een vestiging in Zwolle en Utrecht.

Upgrade naar 500 GB SSD inclusief montage kost naar mijn weten 280,
een upgrade naar 1 TB SSD kost inclusief montage 399.

Ik heb het er graag voor over want ik weet dat ik mijn iMac sloop als ik zelf ga knutselen.

wat mij nieuwsgierig maakt is de situatie met een fusion drive, ik zie dat bij sommige de ssd deel ook vergroot kan worden, dus beide delen kunnen vergroot worden.
Iemand ervaring hier mee?

Anders wachten tot december voor de iMac Pro. De ‘gewone’ iMac’s zijn ook nieuw zo te zien.

Als die prijzen kloppen bij een officieel service provider dan zijn dat denk ik nette prijzen incl. hardware en montage.

Staat wel niet bij welke merken SSD’s ze verbruiken, als dat waaibomen SSD’s (de allergoedkoopste) zijn dan heb je er natuurlijk niet zo veel aan.

[quote=lord anubis url=https://www.onemorething.nl/community/topic/hdd-laten-vervangen-door-ssd/#post-3098533 time=1506333964]wat mij nieuwsgierig maakt is de situatie met een fusion drive, ik zie dat bij sommige de ssd deel ook vergroot kan worden, dus beide delen kunnen vergroot worden.
Iemand ervaring hier mee?

Anders wachten tot december voor de iMac Pro. De ‘gewone’ iMac’s zijn ook nieuw zo te zien.[/quote]

Begin daar anders een eigen topic over. In dit geval moet je niet over Fusion Drives gaan praten. Dat is kansloos, straks breng je iemand hier op verkeerde ideeën door een Siberische tijger in hun computer te laten bouwen.

Uit een mailwisseling met CARD begrijp ik dat ze de Samsung EVO gebruiken.

Allen bedankt tot zover, nieuwe tips zijn natuurlijk nog welkom. Vooral m.b.t. een eventueel verschil in de benodigde capaciteit. Ik bedoel of ik bij een SSD evenveel opslag nodig zal hebben dan nu met de HDD. En verandert dat na invoering van APFS? ik las ergens dat de iMac’s met een HDD voorlopig niet voorzien worden van het APFS systeem.
@Shmoo, Ik weet nog niet alles over deze materie, wat is het verschil tussen Fusion en SSD?
@Gnomity, als die prijzen kloppen zijn ze wel aanzienlijk lager dan bij Upgreatest (zie link @penseel). De SSD bij Upgreatest een Samsung-EVO, is dit een kwalitatief goede schijf?

Goede recensies; https://tweakers.net/product/411238/samsung-850-evo/

Betreft de capaciteit van de SSD: hoeveel ruimte heb je momenteel in gebruik? Is dat gebruik stabiel of verwacht je binnen afzienbare tijd meer ruimte nodig te hebben?

In mijn geval heb ik een 500 GB SSD in mijn MacBook Pro zitten. Voor mij ruim voldoende, ik heb nog zo’n 280 GB vrij, maar mocht je RAW foto’s willen opslaan dan zit je er snel doorheen.

Een Fusion Drive zou ik niet aanraden (Fusion Drive is het samenvoegen van de bestaande HDD opslag met een nieuw in te bouwen SSD). Het kan wel, maar ik zie er de voordelen niet van in. Enkele jaren geleden was het nog een goed alternatief om zowel een snel startende Mac te hebben en tevens lekker veel opslag als één volume, toen SSD’s nog aan de prijs waren. De HDD in je iMac zal waarschijnlijk wel een 5400 rpm 2,5" schijf zijn, die zijn traag als stront door een trechter, dus lekker weg met dat ding.

Volgens de berichten worden Fusion Drives (in elk geval standaard) niet omgezet naar APFS, dat gebeurt alleen met SSD’s.

In mijn Mac 27" Mid 2010 is aan huis een SSD ingebouwd.

Dit is op voortreffelijke wijze uitgevoerd door: https://www.upgreatest.nl

Wat mij betreft, warm aanbevolen.

Ik heb de 1 TB harddisk vervangen voor 1 TB SSD. Daarna via carbon copy de info overgezet van HD naar SSD. De harddisk gebruik ik voor opslag van bestanden die ik minder vaak nodig heb.

Ik heb anderhalf jaar geleden ook gebruik gemaakt van de diensten van Martijn om mijn HDD te laten vervangen door een SSD en aangezien Apple nog steeds de hoofdprijs vraagt voor haar SSD’s overweeg ik om bij mijn nieuwe computer er meteen door hem een SSD in te laten zetten. Voorlopig heb ik nog ijdele hoop dat Apple standaard SSD gaat leveren, omdat ze dit ‘al wel doen’ in hun iMac Pro, maar die begint bij € 5000,-

Qua kwaliteit heb ik ook nog zo’n mijn vragen. Wat is het verschil tussen een Apple SSD en een Samsung SSD?
Laatst kwam ik er achter dat ik TRIM uit had staan, terwijl ik zou zweren dat ik dat aan had staan. Heeft mijn SSD nu extra slijtage gehad?

Apple maakt zelf geen SSD’s, in het verleden waren ze van Samsung of Toshiba. Ik kan me iets herinneren van mijn MacBook Air destijds, die hadden of een SSD van Samsung of van Toshiba (“Apple SSD”), waarbij die van Toshiba aanmerkelijk trager was van Samsung. Was een beetje een loterij welke je kreeg geleverd…

Overigens, de Samsung 850 EVO is een prima SSD; een van de meest verkochte modellen. Zelf heb ik er eentje van Crucial ingebouwd, ook prima, ietsje goedkoper. Qua snelheid zal je het niet snel merken (de Samsung is ietsje sneller, maar ach…). Grappig detail, Crucial verkoopt 'm als een 525 GB schijf met als opmerking dat 'ie wordt gezien als 500 / 512 GB waarbij de rest wordt gebruikt als buffer voor het geval er chips minder worden. Maar dat is alleen in een Windows machine (had 'm eerst in een Windows notebook zitten en daar werd 'ie dus herkend als 470 GB). Daarna stak ik 'm in mijn MacBook Pro en daar werd 'ie herkend als de volledige 525 GB!

TRIM is trouwens tegenwoordig niet meer zo spannend. Dat is een manier waarbij het systeem (je besturingssyteem, dus Windows of OS X) zelf de ‘rommel’ op de SSD goed houd. Inmiddels gebruiken SSD’s zelf Garbage Collection, waarbij ze dit op (een betere manier) van zichzelf al doen.

Dat is wel heel apart inderdaad. Ik heb een Sandisk SSD in laten bouwen in mijn iMac. Volgens mij is het een: Sandisk Extreme Pro 480 GB.
Volgens systeeminformatie gaat het om een: SanDisk SDSSDXPS480G
Dat is alleen een code waar ik zelf alleen niet snap waar die ‘S’ (voor 480) voor staat.