Het bewuste consumentendraadje

  • “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”
  • “Think global, act local”

“Ze” maken het je niet altijd even makkelijk om verantwoord met alles om te gaan, en soms heb je daar ook wel eens gewoon geen zin in. maar er zijn een boel kleine dingen die je kunt doen, laten of vooral kiezen, waardoor we iets langer plezier van onze blauwe planeet kunnen hebben.
TS begint:

Ik zat zojuist iets te doen waarvoor ik de toiletrollen moest aanvullen en terwijl ik tijdens deze tijdsbesteding aan mijn plaats gekluisterd zat, viel mijn oog op een FSC-keurmerk op de verpakking van die rollen. FSC betekent dat het uit gecontroleerde bosbouw komt. In het geval van wegwerppapier is dat eigenlijk zonde, het had ook uit oud papier gemaakt kunnen worden. Toch eens kijken of ik die zachtheid ook uit andere herkomst kan betrekken.

WC-papier komt gewoon van bossen uit Canada en die bomen worden gewoon opnieuw geplant, om gewoon weer nieuw (WC) papier van te maken. Hoewel ik het ‘verbeter de wereld’ slogan toejuich, is dit iets om je totaal geen zorgen over te maken.

Volgens mij is de recyclage van papier helemaal niet zo milieuvriendelijk als voorgesteld wordt.

Helemaal uit Canada?*
Beetje veel eer voor mijn kont.
Ik bedoel,: Wat ik ermee wegveeg probeer ik toch zo lokaal mogelijk te houden. Peultjes uit Zimbabwe komen er hier niet in. 't Is nu sowieso weer pastinakentijd.

*Het schijnt dat heel wat Canadese houtvesters ook aardig aan de speed zitten en de Canadian Logging Industry weet ook aardig te lobbyen. Brits Columbia zou eigenlijk ongerept moeten blijven. Dat het Canada is, maakt het nog niet koosjer.

Ik moet eigenlijk wel een beetje poepen nu…

Maar verniel ik nu wel of geen bos hierdoor ? zo ja dan heb ik toch nog indirect bij de scouting gezeten. :slight_smile:

Niet zonder Gutschein, Shmoo!

WC-papier is een onzinnig gebruiksartikel.
Zelfs als je in het Wald mag scheissen.
Een handvol gras is in het Wald zelden voorhanden (!).
Maar goed, de gedachten over het verantwoordelijk omgaan met de wereld en ons leefmilieu stemt tot tevredenheid.
Zeker als er uitgegaan wordt van een onzinartikel als WC-papier.
Een flesje water voor het reinigen der besmeurde delen en zeep om de handen te wassen is beter.
En nog hygiënischer ook.

Een rol WC-papier heb ik in China in delen gebruikt bij wijze van servet. Dat ik daarna dat servet niet verder op het toilet gebruikt heb, is inderdaad verwerpelijk. (ook een soort van Recycling)
Maar goed, ik probeer me te verbeteren.
Dank @Brombeer voor deze terechtwijzing.

Kan je doen, alleen dat gaat niet gebeuren zolang het goedkoper blijft en er genoeg bos is daar (wat zo blijft…bos kan je immers opnieuw planten). Wat je wel kan doen is zelf een bedrijf opzetten en gaan concurreren met Nederlands hout;). Het probleem is alleen dat, mede door milieu-bobo’s, je geen enkele boom kan kappen in Nederland omdat dat slecht voor het milieu zou zijn, zonder dat ze erbij stilstaan dat bos de facto nooit iets Nederlands is geweest (en daarmee onnatuurlijk…het is voor het gros gepland). Dus dan zit je een beetje tussen ‘a rock and a hard place’ (maybe a tree!).
Je kan ook de familie Trip achterna en een deal sluiten met de Zweedse koning. Zo kwam de Republiek aan z’n hout, namelijk!

@Dick de Roos:

Dan hoor ik graag jouw alternatief. Een hoop zaagsel tegen je achterste en 's avonds afkrabben? Alleen water lijkt mij onvoldoende; water en vet…

Ja, lekker schuren met kattebakkorrels! :nerd:

Dat in Nederland alles gepland moet worden is iets anders, Maverick. Ooit was het hier tot aan de kust bedekt met wouden: Het hol in Holland en Schiphol, gaat etymologisch terug op hout: Holtland.
Dat die wouden in de loop der eeuwen gekapt zijn en de Republiek tegen de Spanjolen ook een paar bootjes nodig had*…

*Ik heb me eens laten vertellen dat er voor de Spaanse Armada een enorme ontbossing in Spanje heeft plaatsgevonden. Ze hebben er nog plezier van.

Aheumm… krapt aan zijn keel Waarom heet Holland, Holland?.. Holland of te wel; Houtland. Er was niks anders dan boom op dat stukje van deze Aardbol wat wij nu Nederland noemen… Maar misschien dacht jou Aarderijkeskundeleraar op de middelbare school daar anders over, of heb je niet opgelet? :angel:

Edit Brombeer was me voor…

Na het poepen onder de douche je kont afspoelen met zo’n afneembare douche kop met straal, dan schuur je ook je poezelige anus niet kapot.

Dat wordt wat in een bedrijfsomgeving met die sproeiers, moet je eerst laarzen aantrekken en opletten dat je niet in de brokken van je voorganger trapt. Geef mij maar wc-papier en een vochtig doekje à la lactacyd. [Waarom heet dat eigenlijk lactacyd, dat is toch iets met borsten en moedermelk?]

Ho! Ho! Stop! Die natte doekjes verstoppen het riool en zijn allesbehalve miljeukvriendelijk in de productie. En Lactacyd is toch voor die andere bips, die jongetjes niet hebben? Voor mensen die zich graag een schuldgevoel laten aanpraten dat ze anders vies zouden zijn.

Dat propere Hollandse volkje is in de persoonlijke hygiëne eigenlijk maar een stel viespeuken: Je moet voor onze rijtjeshuisnormen wel heel riant wonen wil er plaats zijn voor een bidet.

Op mijn WC-papier staat het in 3 talen:

100% gerecycled, wanneer ik de MIGROS mag geloven. M-Budget is hier overigens het goedkoopste merk, het heeft ook precies de juiste schuur-factor, ik ben er tevreden mee.

Sowieso: dat rondgesleep met producten over de wereld wordt nog eens een groot probleem voor de mensheid, zolang de olie nog te goedkoop verhandeld wordt ben ik bang dat daar weinig tegen zal gebeuren… (totdat de olie vrijwel op is, en het opeens onbetaalbaar wordt onze huidige levensstijl vol te houden, wanneer niet andere daardoor veroorzaakte problemen eerder de bom doen barsten)

Ho, ho Brombeertje, je kunt heel simpel naast je wc een slang met bidetkraan (ook wel Indische kraan genoemd) zetten en daarmee je achterste deel schoonmaken. De nattigheid van de billen kun je met een (kleine) handdoek deppen en de nattigheid op de bril met een vaatdoekje (voor de grondige hygiëne: neem een bepaalde kleur of soort doekjes, die je alleen voor de wc gebruikt, zodat ie niet per ongeluk op het aanrecht belandt).

Denk maar niet water alleen niet voldoende is bartvdv, want daar is nou juist de straal van de bidetkraan hard/zacht genoeg voor!

Holland is niet de Nederlanden, dat weet je hoop ik wel? Holland is wellicht vaak een metonymie voor Nederland (of de Nederlanden, historisch gezien). Holland is slechts een deel van de Nederlanden.
Overigens is die benaming ook niet juist, historisch gezien, waarschijnlijk dus net zo goed een metonymie. Het gebied Holland was voornamelijk moeras, geen bos. Naamgeving zegt niet per definitie wat over de eigenschappen van het landschap of het land (er zijn tig voorbeelden van te noemen waarvan we het niet weten of een verkeerde perceptie was). Denk maar aan Boskoop, bijvoorbeeld. Mensen zullen denken dat dat te maken heeft met het ‘kopen’ van een bos, maar heeft meer van doen met ‘cope’, een contract tussen de graaf en de stichters van de plaats;)! Nu is de etymologie van Boskoop nog te herleiden, maar Holland is weer een stuk lastiger, voornamelijk vanwege de leeftijd.

Het droogleggen van dit moeras resulteerde in een leefbare situatie (zie bijvoorbeeld het gezaghebbende werk van Jansen, Hollands oorsprong ). Het effect daarvan zie je nog steeds in Holland (e.o) zelf, waarbij veel weilanden vaak langgerekt zijn met geulen (sloten) in het midden voor het afwateren.
Het gebied Holland is nooit bebost geweest en is het nog steeds niet, al was het alleen maar door de enorme urbanisatie en enorme toelegging op veehouderij. Ik had het over Nederland. Er zijn zeer zeker beboste gebieden in Nederland, maar dit is allemaal aangelegd, voornamelijk in de 19de en 20ste eeuw.
Natuurlijk was er een bosje hier en daar, maar het overgrote deel was moeras, waardoor het, zonder drooglegging, vrijwel onmogelijk was om er te wonen.

Mijn algemene punt is dat milieu bobo’s te veel in het hier en nu denken en met termen als ‘natuurlijk’ etc werpen, zonder zich af te vragen wat dat eigenlijk betekent.

Eens op een Japans toilet niet opgelet. De sproeier stond nog op tien. Oei, gaf enige druk op de anus. Maar dan de andere kant op.
Maar verder puik spul die Japanse poepdozen. Met verwarming, afzuiging, sproei-installatie, en droogwaaier.
Ja, die Japaners weten wel hoe je een schone bips krijgt

@Brombeer

Het gaat nu alleen nog maar over poepen en wc papier.
Ik neem aan dat je dit niet voor ogen had toen je dit topic bent gestart.
Of zie ik het nu verkeert ;!

Nee ik denk niet dat je dat verkeert ziet, die zelfde gedachte bekroop mij ook… :wink: