Hoe en wat is usenet nou precies?

Hoi, macosxers.

Ik hoor vanalles over usenet en gebruikersgroepen enzo online maar ik zou niet weten wat het is.
Kan iemand mij een uitgebrijde uitleg kan geven? Is het betaald?

alvast bedankt.
Jonno

informatie over nieuwsgroepen: www.binaries4all.nl

voor nederlandstalige payservers:
www.virtualbox.nl
http://www.eweka.nl/Consument/usenet.php

natuurlijk kan je ook gebruik maken van de nieuwsserver van je eigen isp(internet service provider) alleen ligt daar de retentie en de snelheden niet zo hoog als bij de payservers.

succes !!

Google is je vriend, zoals zo vaak. Hier alvast [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Usenet]een link[/url].

Iets meer toelichting hier alvast: Internet bestaat uit drie dingen: e-mail, het Web en Usenet. Alleen zijn veel mensen die laatste component al vergeten. Sterker nog, als mensen zeggen aan het ‘internetten’ te zijn, zitten ze in 999 van de 1000 gevallen gewoon te surfen over het Web.

Usenet is een verzameling nieuwsgroepen, bedoeld voor het uitwisselen van tekstberichten en binaries (programma’s, plaatjes, filmpjes, etc.) over een speciaal protocol. Goed te vergelijken dus met fora zoals deze, maar dan gebruikmakend van NNTP ipv. HTTP.

Sommige providers bieden toegang tot Usenet, hebben eigen nieuwsgroepenservers waarop al die nieuwsgroepen met hun berichten staan. En om de berichten in zulke nieuwsgroepen te lezen en zelf te reageren, heb je een nieuwsgroep client nodig. Voor de Mac heb je bijvoorbeeld Unison van Panic (kost wel geld, maar ondersteunt dan ook het ophalen van binaries) en OSXNews, gratis, maar ondersteunt niet het ophalen van binaries.

Ook sommige e-mailclients zijn meteen nieuwsgroepenclient, zoals bijv. Thunderbird.

Is er eigenlijk een mogelijkheid binnen osx om zelf binaries te uploaden? Met Unison kan het niet.

[quote:3f88ddbd76="Turver"]Iets meer toelichting hier alvast: Internet bestaat uit drie dingen: e-mail, het Web en Usenet. Alleen zijn veel mensen die laatste component al vergeten.[/quote:3f88ddbd76] Je vergeet IRC, FTP, VOIP, en zo nog wel meer, maar het is je vergeven :)

Gelukkig ;)