Hoe krijg ik Java SE 6 geactiveerd in OS X 10.9 Mavericks?

Beste mensen,

Inloggen in een voor de mijn beroepsuitoefening essentiële site kan alleen als Java versie SE 6 is geïnstalleerd.

Na herhaaldelijk aandringen bij de site beheerder is niet te verwachten dat hij de inlog-procedure aanpast aan de al geruime tijd gangbare Java versie 7. Onder OS 10.8 lukte het mij nog met behulp van Apple support, Java 7 uit te schakelen en Java 6 te activeren.

Onder OS 10.9 Mavericks lukt me dat na een hele dag aanmodderen nog steeds niet. Ik volg daarbij de aanwijzingen van Apple op zoals deze staan onder http://support.apple.com/kb/HT5559?viewlocale=nl_NL (Laatst gewijzigd op: 24-okt-2013, zou dus up-to-date moeten zijn).

Is er iemand die me uit de brand kan helpen? Al vast heel veel dank als je mee wil denken!

Groet, Herman

Herman, kan je niet Java 6 & 7 tegelijk gebruiken dan? Ik moest na de install van 7 bij een programma ook 6 runtime installeren van Apple.

http://www.java.com/nl/download/faq/java_mac.xml

Wat hier nodig is, is de Java 6 webbrowser plugin en die is met de vorige Java 6 update van Apple uit OS X gehaald. Men raad aan om Java 7 te downloaden en te installeren wanneer je toch een plugin in je webbrowser nodig hebt. Het nu nog gebruiken van Java 6 terwijl men een jaar van tevoren wist dat per februari 2013 de support stopt is ongehoord. De enige echte oplossing is dat de bouwer van de website z’n kapsones opzij zet en eens aan het werk gaat (dit is feitelijk nalatigheid). Ze moeten het maar werkend maken met Java 7 of de afhankelijkheid van Java eruit slopen. Een andere keuze hebben ze niet.

Je kunt als gebruiker niet anders doen dan hier op aandringen, desnoods door juridische druk uit te oefenen (claim van inkomstenderving e.d.; niet nakomen van bescherming van gegevens door gebruik van outdated spul wat door de fabrikant niet meer ondersteund wordt). Dat werkt natuurlijk niet als je er zelf afhankelijk van bent. In dat geval rest je maar 1 ding: zorgen dat je aan een systeem kunt komen waar Java 6 nog wel op werkt in de webbrowser.

@Vroegah: Java 6 heeft sinds de vorige update alleen nog maar een lokale installatie waardoor je lokale applicaties prima kunt draaien. De webplugin is met deze versie verwijderd. Je kunt dus geen applets of andere Java zaken van een webapplicatie draaien (in dit geval dus de login).

De websitebouwer moet helemaal niks. Het is de TS die van systeem is veranderd. Als het systeem zo belangrijk is, had de TS zich eerst grondig moeten inlichten i.p.v. software te installeren dat buggy is of niet dezelfde functionaliteit biedt. Het lijkt wel alsof iemand een nieuwe auto koop en zijn garagehouder aanklaagt omdat hij de auto niet meer kan onderhouden.

Met andere woorden: de TS moet terugkeren naar het vorige systeem als dat voor hem zo essentieel is en afwachten.

De websitebouwer moet wel wat. Er zijn wettelijke bepalingen voor het verwerken van data. Niemand staat boven de wet en dus zal eenieder deze wetgeving moeten naleven. Het gebruik van outdated software dat al een geruime driekwart jaar niet meer door de fabrikant wordt ondersteund en wat een jaar voorafgaand aan het aflopen van deze ondersteuning het hele jaar door op allerlei manieren heeft geroepen geen gebruik te maken van Java 6 maar zsm naar Java 7 over te gaan is het meest onverantwoorde wat je maar kunt doen als je je bedenkt dat er in de Java webplugins waar hier gebruik van wordt gemaakt de ene na de andere security leak wordt gevonden. Daarmee voldoe je willens en wetens niet aan de wetgeving, neem je willens en wetens security totaal niet serieus en dus is er sprake van nalatigheid.

Websitebouwers mogen mensen niet verplichten om te blijven zitten op onveilige versies. De politiek sprak er schande van toen bleek dat dit huisartsen overkwam: Minister: gebruik onveilige Java-versie door huisartsen was onwenselijk. En dit is wat er recentelijk nog is gebeurd: Php.net-malware benutte lekken in Flash, IE, Java, Silverlight en VLC.

Aangezien Java 6 dusdanig verouderd is dat deze in rap tempo wordt vervangen is het naast de wettelijke aansprakelijkheid ook nog eens puur eigen gewin: zodra er een alternatief is dat wel werkt zijn mensen bij jou weg.

Met andere woorden: je zult je kennis op gebied van security, bedrijfsvoering, wetgeving en Java verder moeten uitbreiden. De TS moet niks, de websitebouwer wel. Dat helpt de TS alleen nu niet. Het enige wat die kan doen is teruggaan of iets anders vinden waar de Java 6 webplugin nog wel op werkt.

De websitebouwer moet helemaal niks, en dat zal ongetwijfeld ook in de kleine lettertjes staan. Net zoals een dienstenverlener niet aansprakelijk kan gesteld worden mocht het internet enkele uren en zelfs dagen wegvallen. Om het in juridische termen uit te leggen: er is een inspanningsverbintenis, geen resultaatsverbintenis. Mogelijk heeft de websitebouwer grondige redenen om (nog) niet over te schakelen waar de TS geen weet van heeft.

De TS heeft de fout gemaakt zijn systeem up te daten i.p.v. te wachten en zich grondig in te lichten. Je zou evengoed de raad kunnen geven om Apple aan te klagen. Eigen schuld dikke bult.

Er staat niets boven de wet. De websitebouwer niet en kleine lettertjes ook niet. Punt.

We hebben hier niet te maken met een inspanningsverbintenis noch met een resultaatsverbintenis of welke andere vorm contractvorm. We hebben hier te maken met zaken als de Wet Computercriminaliteit II en de Wet Bescherming Persoonsgegevens waarin staat vermeld dat je een adequate beveiliging moet bieden (en wat adequaat is verschilt per gegevenstype). Door het gebruik van sterk verouderde software waarin security issues zitten en welke in het wild actief misbruikt worden voldoe je niet aan deze 2 stukken wetgeving. Dat is nalatigheid.

De websitebouwer heeft dan ook geen enkel excuus om bij Java 6 te blijven. Er is door de fabrikant duidelijk en lange tijd voor het uitfaseren van Java 6 gecommuniceerd dat ze er mee zouden stoppen waardoor er genoeg tijd is geweest voor de websitebouwer om wijzigingen aan te brengen. Dat hij dit volledig naast zich neerlegt is wederom nalatigheid en dus zijn probleem.

Er is hier dus zeker geen sprake van “eigen schuld dikke bult” maar van een websitebouwer die het niet nauw neemt met security en privacy. Aangezien we daar wettelijke regels voor hebben zul je ook bij jezelf te rade moeten gaan. Als jij daar je data bij onderbrengt en hij wordt gehackt omdat er een security issue zit in Java 6 (en die kans is erg groot) dan ben jij aansprakelijk. De data is jouw verantwoordelijkheid. In dat opzicht moet de TS wat.

Het probleem is dus niet de upgrade naar Mavericks, het probleem is het gebruik van outdated en insecure software in de vorm van Java 6.

Beste mensen,

Heel veel dank voor jullie reacties. Jullie leerzame onderbouwingen maakte dat ik goed geinformeerd het gesprek met de site-beheerder aan kon gaan.
Met plezier kan ik jullie melden dat het probleem is opgelost. Inloggen is nu mogelijk ZONDER Java!

Onemorething en maccers die elkaar helpen zijn een warm bad in deze verzakelijkte wereld.

Groet,

Herman