Hoe maak ik een iCloud alias op een local desktop (Mojave)

Op een nieuwere macbook air is de iCloud Desktop en Documents folder naar een lokale Desktop en Documents veranderd. Nu wil ik een iCloud shortcut op die lokale desktop.
De instructies van deze pagina volgend zou ik iCloud in de sidebar moeten selecteren, en vervolgens het ikoon uit de path bar naar de desktop moeten slepen, maar in plaats van een alias begint de hele iCloud dan naar de desktop te kopiëren.
Iemand een idee?

(vraag verkeerd begrepen)

Het icoon van de iCloud drive in de sidebar van de finder is natuurlijk al als een shortcut van iCloud te beschouwen.
Je kunt wel een shortcut maken van mappen IN de iCloud [rechtsklikken en ‘maak alias aan’ selecteren. Mss ben je daarmee al geholpen

Als je op je bureaublad een alias van een iCloud-document wilt hebben, dan sleep je het uit de iCloud-map naar je bureaublad en houd je ⌥ en ⌘ ingedrukt wanneer je de muisknop loslaat — oftewel net als bij het maken van een alias naar een lokaal document. Meer is niet nodig.

Bedankt LeRu en Jakko voor de suggestie om een alias van een map of document in de iCloud aan te maken op de desktop. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik ging ervanuit dat de iCloud zelf ook als alias op de desktop zou moeten kunnen. De alias van de iCloud zelf staat idd ook in de sidebar of via het Finder-menu Go > iCloud Drive (wat ik bij mezelf in El Capitan zie) maar voor degene voor wie ik dit uitzoek wil ik het zo simpel mogelijk houden en dan is de meest directe manier een alias op de desktop. Dank nogmaals.

Er is intussen iets anders geks: de Desktop en Documents folder zijn weer lokaal. iCloud heeft een “iCloud Drive (Archive)” folder aangemaakt met kennelijk archief van wat er aan iCloud cache? lokaal werd bewaard. Het rare is dat deze map nu leeg is (eigenaar heeft de content naar een andere locatie verplaatst in zijn user folder), maar dat de size van de “iCloud Drive (Archive)” nog altijd 202GB aangeeft! Heeft iemand een idee wat er gaande kan zijn?

Op Appletips.nl wordt een oplossing geboden, dit kun je beschouwen als een soort alias voor zowel de desktop als voor in het Dock.

Als de folder nog 202GB is kan het zijn (maar lijkt me onwaarschijnlijk) dat de inhoud verborgen is. In nieuwere macOS versies kun je met de sneltoets SHIFT+CMD+> in Finder wisselen tussen normale weergave en verborgen bestanden en mappen weergeven.

Als dat niet helpt, doe eens een schijf-EHBO in schijfhulpprogramma, of als dat niet helpt verwijder de map gewoon nadat je hebt gedubbelcheckt dat alle bestanden inmiddels veilig op een andere plek staan. Die map heeft dan verder toch geen functie meer.

 

Maar wat is eigenlijk je uiteindelijke doel? Ik kan me natuurlijk vergissen, maar het klinkt namelijk een beetje alsof alles netjes in iCloud stond, dat ineens om de een of andere manier niet meer werkte, en je nu een soort ‘workaround’ probeert te implementeren om de bestanden nog snel toegankelijk te houden…

@Balsjer Dank voor de tip!

@Tegenwind: het doel was om de desktop en documents van de macbook als lokale desktop en documents te gaan gebruiken i.p.v. als iCloud desktop/documents. Voor degene die ik hiermee hielp was het te verwarrend, hij wilde gewoon een lokale omgeving en de iCloud als online/externe opslag gebruiken. temeer omdat er een en ander erg mis is gegaan met backuppen van files. Hij was het overzicht en de controle op een gegeven moment helemaal kwijt.
Wanneer ik hem weer zie zal ik dat van die hidden files nakijken maar volgens mij had het daar niet mee te maken. Heb het echter nu niet present.