Hoe voor ik nachtelijk onderhoud van m'n iBook overdag uit?

Hoi,

Ik gebruikte voorheen een progje of een truc om nachtelijk onderhoud van m’n OSX overdag uit te kunnen laten voeren op mijn iBook. Helaas heb ik een black-out. Weet iemand nog hoe dat gaat?

Alvast bedankt.
Douwe-Jan

Hint:

klinkt als een drankje :mrgreen:

(en anders ff zoeken op “maintenance” in http://www.versiontracker.com)

Macjanitor is er een van de velen... je kan het ook gewoon met de terminal doen hoor ;)

Macaroni is toch helemaal geen drankje? :lol: :wink:

Gaat het alleen om het draaien van de onderhoud scripts dan voldoet Macjanitor prima.

Wil je meer? Kijk dan naar Cocktail of OnyX.

anacron doet dit automatisch als je je laptop aanzet. Geen geklooi met programmatjes meer.

Onyx

Thanx, voldoende tips. Ik ga direct aan de slag.

:slight_smile:

macaroni, dat kan je eten maar is ook een leul progje

en ... hoe voer je het nachtelijk onderhoud uit? (gewoon dan) Ik heb nog nooit 'n onderhoud op m'n mac uitgevoerd :?

[quote:20f551acd5="Peach"]en ... hoe voer je het nachtelijk onderhoud uit? (gewoon dan) Ik heb nog nooit 'n onderhoud op m'n mac uitgevoerd :?[/quote:20f551acd5]

Unix heeft een standaard ingebouwde routine die 's nachts (om 3 uur) even je bestandstructuur/systeembestanden etc. scant op mogelijke fouten en deze zelfstandig herstelt. Unix systemen doen dat omdat zij niet worden verondersteld opnieuw opgestart te worden en eeuwig zelfstandig te draaien. Een van de redenen waarom sommigen een voorkeur voor unix hebben boven bijvoorbeeld ms dat van oorsprong niet voor dat doel was ontwikkeld.

Bij computers, iBooks en Powerbooks die 's nachts niet aan staan werkt dat systeem niet. Daarom is het handig om zo nu en dan even een tooltje te draaien zoals Macjanitor. Dat app-je voert hetzelfde script uit als dat wat het systeem 's nachts zou doen.

Als je Tiger hebt is dat ook niet nodig: Die zorgt ervoor dat 's nachts gemiste taken bij het wakker worden ingehaald worden. Anacron werkt op Tiger ook niet geloof ik, omdat anacron met cronjobs werkt, en Tiger niet meer.

[quote:69f82cfa58="philippo"]Als je Tiger hebt is dat ook niet nodig: Die zorgt ervoor dat 's nachts gemiste taken bij het wakker worden ingehaald worden. Anacron werkt op Tiger ook niet geloof ik, omdat anacron met cronjobs werkt, en Tiger niet meer.[/quote:69f82cfa58]

Aha, dat verklaart waarom Macjanitor vanochtend foutloos zijn schoonmaak/herstelroutine doorstond… (Na introductie van Tiger heb ik het nog niet gedraaid. Ik was werkelijk verbaasd). Programma maar weer in de prullenbak… :evil:

Cron is niet het programma dat schoonmaakt of opruimt, het is het programma dat de scripts activeert. Daar wordt nu launchd voor gebruikt in Tiger. Cron is er nog wel, maar staat standaard niet 'aan'. Ik denk eerlijkgezegd dat als je een syteemupdate hebt gedaan en geen clean install dat de cronjobs gewoon aanwezig zijn...

zie ook http://www.macgeekery.com/tips/cron_is_not_dead_in_tiger

[quote:ffc8273bb1="Deskman"]Cron is niet het programma dat schoonmaakt of opruimt, het is het programma dat de scripts activeert. Daar wordt nu launchd voor gebruikt in Tiger. Cron is er nog wel, maar staat standaard niet 'aan'. Ik denk eerlijkgezegd dat als je een syteemupdate hebt gedaan en geen clean install dat de cronjobs gewoon aanwezig zijn...

zie ook http://www.macgeekery.com/tips/cron_is_not_dead_in_tiger[/quote:ffc8273bb1]
Ja, dat kan wel wezen, maar die crontabs zijn leeg, en anacron gaat netjes de cronjobs uitvoeren die niet gedaan zijn, en doet dus niks, want alle jobs staan nu in de launchd files.

http://www.macosxcocktail.com

8)