hoe werkt het spamfilter van Mail.app?

(volgens mij is Mail geen iApp dus vergeef mij als ik verkeerd post)

Ik vraag me af hoe het SPAM filter van Mail werkt. Dan bedoel ik niet hoe je het aan en uit zet, maar hoe het technisch gezien werkt.

Welke informatie wordt onthouden en waarop baseert hij dat iets SPAM is? Let hij op afzenders, onderwerpen, inhoud en zo ja, hoe?

Spamfilters gebruike meestal ingewikkelde 'content' scanners. Ze kijke eigenlijk of een mail spam KAN zijn (meestal is dit wel zo) Deze algoritmen zijn eigenlijk zéér complex: ze kijken naar bepaalde woorden/constructies/opmaak/bijlages/... dus effe google (en zie maar da ge een woordenboek bij je hebt :? )

Er bestaat ook zoiets als een zwarte lijst en een witte lijst maar dit is niet 100% waterdicht want spammers gebruike soms andermans adressen of veranderen van adres.

Tip:
Blok iedereen behalve degene die in uw adresboek staan (en/of in uw witte lijst)
(witte lijst = lijst met email adressen van bedrijven ed. waarvan je WEL reclame wil vb : Apple :smiley: ))
Na een tijdje kunt ge ‘rules’ opstelle zodat sommige mail direct verwijderd moet worde
En af en toe in de junk folder kijke of er geen mail in zit die GEEN spam is (zet het adres dan op de witte lijst of adresboek als het een nieuwe persoon is)

Das al!!! :slight_smile:

Kortweg komt het hier op neer dat je Mail moet leren wat spam is. Als jij aanvinkt dat iets spam is dan kijkt hij naar afzender en inhoud. Die woorden indexeert hij in een database. De volgende keer dat je mail ophaalt checkt hij of die woorden voorkomen en vinkt de berichten wel of niet als spam.

Het mooie is dat Mail voortduerend leert en steeds nauwkeuriger wordt.

Groeten,

Frans

Bedankt voor de reacties, maar ik vraag me dan nog af hoe de dingen worden vastgelegd. Met een score systeem dat bijvoorbeeld hogere waarde hecht aan een bepaalde afzender/server, of misschien andere mail headers?

Want als ik mails met “viagra” en “penis enlargement” (hoe komen ze er op he?) als spam aangeef, en een vriend van mij stuurt een mail met precies die woorden er in, dan wordt de mail van die vriend wel weer doorgelaten, ook al staat hij niet in mijn adresboek.

En dat terwijl de mails van het macosx.nl forum aanvankelijk meteen als junk werden gezien… hoe komt het filter daarbij?

(nb ik vraag het puur uit interesse hoor want ik vind het junk filter echt perfect werken)

Volgens mij "kijkt" zo'n filter ook naar het e-mailadres. En wanneer je vaak van hetzelfde adres e-mail krijgt met vergelijkbare opmaak, dan lijkt het ook spam. Ik krijg Mail bijvoorbeeld maar niet aan het verstand dat de dagelijkse e-mail van de volkskrant geen spam is. Ook leuk is dat de ADC (Apple Developer Connection) e-mail door Mail als spam wordt bestempeld...

Dus woorden alleen is het ook niet. Het wordt tijd voor een leuk neuraal netwerk in je Mac die dit voor je uitzoekt.

Mail gebruikt een heel moderne truc om spam te herkennen. In het begin moet je aangeven wat spam is en wat niet. Dit 'bayesian filter' leest je mail en maakt een lijst van de woorden gebruikt in de mailtjes die jij 'spam' vind. Mail leert dus gaandeweg welke woorden er in spam voorkomen en welke niet. Gevolg hiervan is dat het dus een tijdje duurt voordat de woordenlijst op volle sterkte werkt en dat het een zeer individueel filter is. Daarom is het ook belangrijk om de door mail onterecht als junk aangegeven mai te hestellen zodat je filter leert dat het hier om een 'vergissing' gaat. Zo leert het programma de goeien van de kwaaien te onderscheiden. En als je mail van iemand hebt goedgekeurd (of niet afgekeurd) dan zal een keertje f•ck of ouwe r•kker nog wel geaccepteerd worden.

Leuk is ook dat je volgens mij je mail ook kan leren alleen maar spam te ontvangen en de rest weg te gooien. 8)