Hulp gezocht: Fortran compileren op OS X

Ik heb totaal geen ervaring met het compileren van fortran code op de Mac (OS X 10.4.4), maar ik dacht dat het wel mogelijk moest zijn om bestaande/werkende fortran code voor mijn toestel te compilleren... Helaas bleek dat toch niet zo vanzelfsprekend zoals ik kon lezen op de [url=http://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc-3.4.1/g77/Trouble.html#Trouble]gcc gnu site[/url]. Nu vroeg ik me af of dit onbegonnen werk is (zeker gezien mijn gebrek aan ervaring) of dat dit wel eenvoudig op te lossen is.

Concreet wou ik femme compileren. Daarvoor had ik via de hpc-site g95-tiger-bin.tar.gz afgehaald en geïnstalleerd. Vervolgens heb ik het gfortran -Wall commando gebruikt om de .f90 bestanden te compilleren, maar reeds bij het 2e bestand xModules.f90 krijg ik een foutmelding die me doet twijfelen aan de haalbaarheid om deze code te compileren:
0: internal compiler error: in formalize_structure_cons, at fortran/data.c:606 Please submit a full bug report, with preprocessed source if appropriate. See <URL:http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
De code was oorspronkelijk geschreven op PC en compileerde succesvol met de Compaq Fortran Compiler.
Alle hulp of suggesties zijn welkom.

Denk je dat het een fout is in de code, of de compiler? In het laatste geval, misschien is niet alles goed geinstalleerd. Je zou met fink kunnen proberen om de compiler te installeren, die heeft een [url=http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/g77]g77[/url] package.

Ik denk eerder aan een fout in de compiler, maar weet niet goed hoe dit precies uit te zoeken. Ik probeer vanav. de compiler die binnen fink aanwezig is te downloaden. Ik weet echter niet of ik veel aan g77 heb omdat de source code de .f90-extensie heeft...

[ik kreeg geen verwittiging van dit antwoord, vandaar mijn late reactie]

Ik denk ook niet dat je veel aan g77 hebt als je f90 programma code hebt. Met f90 kun je f77 progs builden en niet andersom. Waar zijn trouwens die programma's voor gemaakt? welk platform. Zijn ze niet in HPF? Als ze in HPF zijn, dan kun je er niets mee of moet je een van die comerciele compilers gaan kopen of de boel zelf gaan omzetten.

Ik gebruik zelf al een hele tijd met veel plezier g95, zowel op OS X als op Linux.

Ik heb even de femme sources gedownload, maar er missen simpelweg modules. In enkele bestanden staat “USE MODULEDECLARATION”, maar ik heb nergens een bestand met daarin de declaratie “MODULE MODULEDECLARATION” gevonden. Die is toch echt nodig.

Aan g77 of Fink heb je in dit geval inderdaad niks.
De laatste versie van g95 kan je altijd hier downloaden: http://ftp.g95.org/

g95 en/of gfortran kun je eventueel ook via fink installeren, zie [url=http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/g95]hier[/url] en [url=http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/gfortran]hier[/url].