Hulp nodig bij Upgrade Macbook

Hoi Allemaal,

Aangezien ik hier altijd fijne tips en oplossingen lees dacht ik, ik maak een eigen account aan en vraag jullie hulp.
Mijn Macbook air van 2017 is aan het overlijden. Ik werk als grafisch vormgever en moet eerlijk toegeven ik had wellicht een aantal jaar terug meteen voor een iets sterker model moeten kiezen. Hij draait de programma’s die ik gebruik wel, maar moeizaam. Daarnaast krijg ik ongeveer 5x per jaar de melding dat hij geen ruimte meer heeft :roll_eyes: Natuurlijk niet gek met maar 128GB.

Nu heb ik hard gespaard, is mijn bedrijf groter gaan groeien en is er ruimte om te gaan upgraden. Ik heb nog even getwijfeld tussen een imac of macbook, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar een macbook omdat ik ook regelmatig buiten de deur ben met mijn macbook.

Maar ik zie door het bomen het bos niet echt meer.
Voor nu heeft mijn Macbook air 2017: 8GB geheugen , 128GB SSD en een 1,8‑GHz dual‑core Intel Core i5, Turbo Boost tot 2,9 GHz, met 3 MB gedeelde L3‑cache.

En dacht ik dat ik met de Macbook air 13’’ M1 of M2 (die nog uit moet komen) al een heel eind kom.
Zeker als je kijkt waar ik vandaan kom haha.

Echter als ik het laatste model, de Macbook Air met m2 chip een upgrade geef naar 16GB geheugen en 512GB SSD, kom je ook heel erg in de buurt van de Macbook Pro 14’’ met M1 pro chip ( ± €2200)

Ik weet ook niet zeker of de nieuwe M2 chip mijn adobe programma’s al ondersteund (meestal komt dit altijd een tijdje later).

Of is wellicht een ouder model (2019/2020/2021) met nog meer geheugen en SSD een beter optie?

Ik heb ook nog even naar windows laptops gekeken maar daar gaat eigenlijk echt mijn voorkeur niet naar uit. Ik vind mac veel fijner werken en de schermen ook veel prettiger ogen.
Mijn budget is ongeveer ± 2000€.
Ik kan eventueel ook nog refurbished zoeken, maar dat vind ik altijd een beetje ‘eng’. Ik weet niet of jullie daar ervaringen mee hebben?

Naast mijn macbook air uit 2017 heb ik ook een Ipad 12.0 Pro met m1 chip van afgelopen jaar, super snel fijn ding maar mijn meest gebruikte programma’s kan ik hier niet echt goed op draaien, dat zijn meestal apps die maar half bieden wat het hele programma heeft op de Macbook.

Alvast bedankt voor jullie input!

Mijn advies is: ga in ieder geval voor een nieuwe Mac met M1 of M2 processor. Daar kun je dan weer jaren mee vooruit.

Wat de software-ondersteuning betreft: vrijwel alle oude Intel Mac software draait ook op de M1 (en straks M2) Macs. En bekende programma’s zoals die van Adobe zijn native beschikbaar voor de M1 (en de M2).

Wat software-ondersteuning betreft is er geen verschil tussen de M1 en de M2: als het draait op de M1, werkt het ook op de M2.

Dat lijkt me voor jou een prima keuze, zo’n MacBook Pro 14" met M1 Pro processor.

Jaa lastig hoor, ik heb deze 3 nu als rijtje onder elkaar staan;

Linksonder is de MacBook Pro 14”

Qua prijs liggen ze bijna het zelfde, alleen de MacBook Air is minder gpu maar geen idee wat dat precies inhoud😂