ibook G4 -> cdrom problemen

heb pech, kan geen enkele cd niet meer in mijn ibook G4 (1.2 Ghz) steken. Misschien steekt er nog een cd in, maar dat weet ik niet.

heb al het volgende gedaan:
eject knop (F12)
in openfirmware : eject cd (melding ok)
onder linux eject cd geprobeerd, maar ook daar geen succes.
opgestart met muisknop ingeduwd

wat kan ik nog doen ? Is er geen hardware knopje zoals bij een normale cdwriter waar je met een speld de drive kunt ejecteren ?

Zit in de drive zelf, volgens mij aan de rechterkant, maar dat moet je even nazoeken (staat wellicht in de handleiding). Is dat rubberen dingetjes om de drive af te sluiten nog wel heel? Bij mij heb ik daarom iBook weggebracht, was afgescheurd en daardoor werden cd's tegengehouden --> bottomcase vervangen.

in de handleiding staat vermeld -> eject knop of bij het booten muisknop induwen. Ik vind geen knopje voor het forceren van de eject.

de rubberkes zijn nog heel en zitten op hun plaats.

alvast bedankt voor de tips, maar was jammergenoeg nog niet de oplossing.

[url=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=50991]Linkje[/url] dus het moet er inzitten, kan alleen nu niet voor je kijken.

alvast bedankt, maar het linkje is voor een tray-load optical. Ik heb een Slot Load device.

dit zou de oplossing zijn, effe testen of het ook is.
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=88275

[quote:04c69f1403]heb al het volgende gedaan: eject knop (F12) in openfirmware : eject cd (melding ok) onder linux eject cd geprobeerd, maar ook daar geen succes. opgestart met muisknop ingeduwd wat kan ik nog doen ? Is er geen hardware knopje zoals bij een normale cdwriter waar je met een speld de drive kunt ejecteren ? [/quote:04c69f1403]

Er is geen hardware knopje, voor zover ik weet. Er is ook geen mogelijkheid om een cd met een paperclip te verwijderen.
Volgens mij heb je alles gedaan wat je had kunnen doen, en is er dus iets ernstigers mis.
Wat je nog wel kun doen is controleren of de drive eigenlijk wel herkend wordt. Dat kun je controleren in de system profiler. (blauwe appeltje linksboven, Bij “about this mac”, dan “more info”).
Bij ATA moet een harddisk en een CD RW drive zichtbaar zijn
In mijn geval bleek de CD-RW drive niet zichtbaar (maar nog wel in staat een CD in te slikken en niet meer uit te werpen). De oorzaak was in mijn geval een defecte IDE kabel.
Dat schijnt vaker voor te komen.

In het hardware forum zijn recent nog twee anderen gesignaleerd met vergelijkbare problemen. Zie:
http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=66332
en
http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=68389

@iedereen, bedankt voor de hulp, het is terug in orde.

had vanalles gereset maar het probleem bleef er nog steeds. Heb dan met een cd eventjes heel hard gedrukt en er klikte iets los en nu werkt hij zoals vroeger. Heel vreemd.