iBook gevallen - start niet meer op

Hallo,

Laatst heb ik in al mijn onhandigheid onze iBook laten vallen. Alles leek ok todat hij nu niet meer opstart. Hij blijft hangen bij de grijze appel en het draaidingetje. Soms verschijnt er i.p.v. de appel een raar gekleurd en gesteept vakje.
De hardware test (al wel een oude) zegt dat er geen problemen zijn.
Ik weet dat er al vele topic’s hierover zijn, maar ik kom er echt niet uit.
Weet iemand raad?

Alvast dank,

Rengers

PS: Ik weet niet of dit het goede forum is maar zoniet, kan een mod het dan a.u.b. verplaatsen.

Ik kan je niet verder helpen vrees ik maar het gevoeligste is de harde schijf. Het zou me niet verwonderen als deze kapot is en de rest van je iBook wel nog werkt ...

Dat zou best kunnen, het lijkt me zowiezo een hardware-probleem. Best wel rot als de HD kapot is, want dat betekend dat alle bestanden weg zijn. Ik heb weleens gehoord dat je allerlei opstart-truucjes hebt (firewire mode ofzo), maar het fijne weet ik er niet van. Iemand anders een suggestie?

Rengers

[quote:f44aef0e38="Dr. Rengers"]Dat zou best kunnen, het lijkt me zowiezo een hardware-probleem. Best wel rot als de HD kapot is, want dat betekend dat alle bestanden weg zijn. Ik heb weleens gehoord dat je allerlei opstart-truucjes hebt (firewire mode ofzo), maar het fijne weet ik er niet van. Iemand anders een suggestie?

Rengers[/quote:f44aef0e38]

Mijn externe Maxtor OneTouch 250GB harde schijf is een tijdje geleden “zomaar” gestorven. Data verlies is inderdaad zeer vervelend :frowning:

Ik zou OSX opnieuw installeren, maar als eerste proberen PRAM te zappen zoals beschreven in dit [url=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=2238]artikel bij Apple[/url]

[quote:be242b8da8="duder"]Ik zou OSX opnieuw installeren, maar als eerste proberen PRAM te zappen zoals beschreven in dit [url=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=2238]artikel bij Apple[/url][/quote:be242b8da8]

Jammergenoeg heeft het PRAM zappen geen resultaat. Hij blijft steken bij de appel en de draaistreepjes.
Heeft iemand misschien wat meer info over die firewire-mode en dergelijke, dat wil ik ook nog proberen.

Alvast bedankt,

Rengers

De firewire-mode (target-mode blijkbaar) is in middels gelukt dus een kapotte HD is het in ieder geval niet.

Rengers

Dus je kunt in target mode je bestanden redden van de ondergang en opnieuw OS X installeren... Er is iets gefokt geraakt op die schijf denk ik, misschien een master boot record.. ofzo

Ok mensen, tis al opgelost. Clean OSX install (dat ik daar zelf niet ben opgekomen :? )

Bedankt,

Rengers

Oke, leuk dat het is opgelost. scheelt een flinke aanschaf lijkt me.

Voor de volgende keer dat je’m laat vallen kun je ook eerst proberen te booten van CD.
Daarmee omzeil je de HD en kun je checken of de rest werkt. :wink:

waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben, vanaf hoe hoog is hij gevallen? en heb je aan de buitenkant nog zichtbare schade?

Om je HD te kunnen chekken, kan je wel gewoon techtool van micromat poberen. Ik gebruikt het regelmatig om de HD te defragmenteren.

Mac OS X en fragmentatie??? :sealed:

Mijn 15 powerbook is een keer van de bank gevallen. Schat de hoogte 1 meter in. Keyboard aan gruzzels en het display ganz kaput.....

ding is nu Server :wink:
Hardeschijf bleef intact.

Dus met een externe monitor / keyboard / muis is het nu een primo servertje.

Heb die van mij ooit eens van een half metertje hoogte in een bestelbus laten vallen, echt een zwaar onhandige actie. Niks aan het handje, maar ja, er zit dan ook een frame in volgens Apple.

[quote:8b454d9aeb="duder"]Mac OS X en fragmentatie??? :sealed:[/quote:8b454d9aeb] En waarom niet? OS X is een operating systeem als alle andere en schrijft de schijf overal vol waar maar plaats is. Dus krijg je op den duur last van fragmentatie.

[quote:d5ac9481b8="van-helden"]waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben, vanaf hoe hoog is hij gevallen? en heb je aan de buitenkant nog zichtbare schade?[/quote:d5ac9481b8]

Ik denk dattie gevallen is van ongeveer 3/4e meter, het scherm staat een beetje scheef en blijft soms haken als je hem wilt openen. Het cd laatje zit een beetje losjes, maar ik weet niet of dit altijd al was. Verder gelukkig geen zichtbare schade.

[quote:c6707f7211="macpro"]OS X is een operating systeem als alle andere en schrijft de schijf overal vol waar maar plaats is. Dus krijg je op den duur last van fragmentatie.[/quote:c6707f7211] Mijn mantra nog maar eens betreffende (dus onnodig) de-/fragmenteren: [url=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25668]Apple[/url], [url=http://db.tidbits.com/getbits.acgi?tbart=07254]TidBITS[/url] en [url=http://www.kernelthread.com/mac/apme/fragmentation/]Kernelthread[/url].