Illustrator ballen!!

Beste lezer,

Ik heb in illstrator een cirkel. Gedupliceerd naar 6 op een rij horizontaal en verticaal. Ik heb dus een blokvorm van balletjes. Nu wil ik deze bolletjes op een grote bol plakken zodat de bal ook echt rond lijkt…gestippelde bal…hoe doe ik dit???

groet,
Save

Een soort golfbal dus? Let op dat een vierkant patroon nooit zomaar op een baloppervlak past en dus altijd raar zal ogen:

cirkel maken in illu, en dan de bolletjes, je legt de bolletjes over de cirkel, je selecteert ze alle 2, en dan ga en naar Object -> omhulsel vervormen -> maken met bovenste vormen ... je kan ook die andere kiezen met het net, misschien dat het dan wat ronder lijkt, de bolletjes vervormen nu al allesinds :o)

succes

Hier nog een mooie illustratie: Wil je stippen op een bol op een regelmatige afstand, dan dien je een archimedisch lichaam voor de layout te nemen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Archimedisch_lichaam Dit zijn twee van vele mogelijkheden: [img:bf0e0dcdc2]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/nl/thumb/6/64/Stomp_regelmatig_twaalfvlak.png/171px-Stomp_regelmatig_twaalfvlak.png[/img:bf0e0dcdc2] Denk op ieder hoekpunt een stip + 1 in het centrum van iedere vijfhoek

[img:bf0e0dcdc2]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/nl/thumb/e/ea/Afgeknot_regelmatig_twintigvlak.png/176px-Afgeknot_regelmatig_twintigvlak.png[/img:bf0e0dcdc2]
Denk een stip in het midden van ieder vlak.

Dit heb ik gemaakt via de 3d functie van illustrator, bedoel je zoiets?

[img:e8ec6b9ae1]http://www.sonnylips.nl/bal.jpg[/img:e8ec6b9ae1]

Ben Dat is precies wat ik nodig heb!!! Dus durf het bijna niet te vragen....

Zoon soort effect: [url=http://www.virtualbrum.co.uk/selfridges.htm]Photographs of Selfridges Birmingham Bullring[/url] :o Mooi!

[quote:3e5f5f53c4="Martiniman"]Een soort golfbal dus? Let op dat een vierkant patroon nooit zomaar op een baloppervlak past en dus altijd raar zal ogen[/quote:3e5f5f53c4] [img:3e5f5f53c4]http://www.sonnylips.nl/bal.jpg[/img:3e5f5f53c4] Inderdaad goed gedaan, en een goede illustratie van wat ik eerder schreef. De bovenste stippen zijn nu ovaal, niet alleen in de platte projectie, maar ze ogen ook zo omdat indien dit het aanzicht van een echte bal zou zijn, de bovenste ring stippen op die echte bal ook ovaal moeten zijn om dit beeld te krijgen. Bovendien zijn de bovenste stippen op de 'echte' bal kleiner dan de middelste rij, en zo oogt het ook in deze projectie.

Hier een stappenplan: 1 maak een vierkant veld met allemaal losse balletjes, mogen er best veel zijn. 2 selecteer de balletjes en maak er een symbol van. 3 maak een cirkel en haal de linker helft weg 4 selecteer de halve cirkel, je kunt de lijn een kleur geven als je wilt 5 dan naar effect-->3d-->revolve 6 je heb nu een bol waar je met de "map art" button de ballen erop kunt zetten 7 ga bij "map art naar "surface 3" en selecteer links je "symbol" en een beetje verschuiven en vergroten-->ok 8 dan in het hoofdscherm de kubus een beetje draaien voor finetuning

Dank je BenDover voor de uitleg, erg leuk. Een halve contour tekenen, van bijvoorbeeld een dwarsdoorsnede komvorm, geeft ook mooie ruimtelijke effecten. Je kan dan in de kom kijken, met mooie schaduw en lichteffecten.

[img:a623f56610]http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=11595[/img:a623f56610]

Het resultaat van een paar uurtjes pielen.

Leander > nice work!

Leander, is dat dus Illustratorwerk? Strak! Alleen jammer van die ballen :P

Martiniman: ja, de illustratie is geheel gemaakt in Illustrator CS2. De enkele gebogen lijn rechtsbeneden op de "outline view" is de lichtblauwe vaas. Deze is nog zonder de menuopdracht "expand appearance". Wanneer dat commando wel gedaan is, zoals in de kom bovenin, dan zie je een 3d draadfiguur. Het aantal stappen is ook in te stellen (om de fijnheid in te stellen). De schaduwen zijn gewoon op de standaard manier gemaakt.

[img:789b662233]http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=11637[/img:789b662233]

Leander

zo! ik wist niet dat dat in illustrator kon! Terwijl ik mezelf toch aardig bedreven durf te noemen ;)

als je een keer tijd over hebt (haha) heb je zeker toevallig geen zin om ‘the making of’ eens in een tutorial te zetten…? :innocent:

gaaf hoor! :smiley:

Puik werk, een soort tutorial zie ook ik wel zitten :D