Imac 5k standby verbruik

Hallo,

Heb sinds gisteren de Imac 5k :slight_smile: Ben er heel tevreden mee. Alleen zit ik ergens mee en dat is namelijk het verbruik in sluimerstand en als het helemaal uitstaat. Heb een verbruiksmeter van de Gamma en zag dat het verbruik bij uit 6 watt is, ook in sluimerstand? Dit kan toch niet kloppen neem ik aan. Volgens Apple zal de Imac maar 0,66 watt moeten verbruiken als die uit staat.

Is er iets waar ik me zorgen aan moet maken. zoals een defecte voeding?

Groetjes,

Sluimerstand is wat anders dan helemaal uit staan denk ik?

Dus: bij sluimer 6 watt, bij compleet uit 0,66 watt.

Klinkt logisch toch?


Oké, volgens de daarvoor bestemde PDF, is het anders.

https://www.apple.com/euro/environment/reports/docs/27inch_iMacRetina5K_PER_oct2014.pdf

uit: 0.28 watt
sluimer: 1.16 watt
inactief: 69.5 watt (aan, zonder te gebruiken)

Ja klopt maar ook als ik helemaal uitzet verbruikt die nog steeds 6 watt. Dus uitzetten via apple logo en dan op zet uit.

Ik denk eerder dat je Gamma verbruiksmeter gewoon een soort minimum waarde aangeeft.
Dus dat het ding nogal afwijkt van het werkelijke verbruik.

Hmm. Heb hem ook even aan een spaarlamp gehangen en dan geeft die wel netjes een waarde van 4watt. Volgens de handleiding zou die verbruiksmeter vanaf 4 watt kunnen meten. Dus vind het nog steeds gek dat me Imac 6 watt verbruikt

Heb je echt alles uit staan? Powernap ook?

De goedkope verbruiksmeters van de Gamma, Conrad en ga zo maar door hebben problemen bij het meten van lage vermogens (bij de meesten is dat bij minder dan 10 Watt). Dat probleem heb je niet met de hele dure meters (die dus echt meer dan 100 euro kosten). Ergo: de kans dat jouw apparaat iets zinnigs aangeeft onder de 10 Watt is miniem.

Ja maar dat apple de echte waardes aangeef is ook miniem ;).
Bedoel is zelfde als auto 1 op 20 rijd. Dat haal je wel, mits je alles afplak :D.

Apple heeft de hete adem van een heleboel instanties in zijn nek.

Reken maar van yes dat die opgegeven waardes van Apple tot achter de komma kloppen.

Volkwagen toch ook ? ja hij rijd wel 1 op 20. Maar moeten de spiegels eraf etc etc…

[quote=MEEUW url=http://www.onemorething.nl/community/topic/imac-5k-standby-verbruik/#post-2771021 time=1417732607]Ja maar dat apple de echte waardes aangeef is ook miniem ;).
[/quote]
Het probleem met iedere waarde is weten hoe je die moet duiden. Apple gebruikt een wat andere uitdrukking (Watt en BTU) die wat moeilijker te duiden zijn en die wij als consument ook niet zo eenvoudig kunnen meten. Verder is het ook lastig om na te gaan wat nou licht en zwaar gebruik is aangezien iedereen daar toch weer hele andere dingen onder verstaat. En tot slot hebben we nog de meetfouten die je altijd zult hebben. M.a.w. als je zelf een meting uitvoert met de juiste apparatuur (dus niet de goedkope meters van onder de 100 euro) en je komt aanzienlijk in de buurt van de waarde van de fabrikant dan mag je er gewoon vanuit gaan dat het klopt. Zo nauwkeurig is dit nou ook weer niet, vaak is het niet meer dan indicatief :wink:

Apple zal het meeste voordelige waarde noteren daar zijn we wel over eens he ;)?

Dat doet iedereen maar daar zitten grenzen aan want Apple moet wel voldoen aan de certificeringen waaraan ze meedoen (denk hierbij aan EPEAT). Het gaat hier dan ook om realistische waarden.