iMac boot niet. Blauw/roze kleuren op opstartscherm.

Hallo OMT’ers,

Ik heb problemen met een iMac. +/- uit 2012 met hoge specs. Weet niet precies welke want het is niet mijn iMac.
Zo ziet het boot scherm er uit.
De iMac deed het prima en toen ineens maakte het een heel naar tikkend geluid (duidelijk hoorbaar).de iMac heeft zich naar verloop van tijd zelf uitgezet.

Na meerdere gefaalde pogingen om in te loggen kon ik ineens weer inloggen met inloggegevens en daarna kwam er de foutmelding: “je hebt de computer uitgezet vanwege een probleem”.

Ik heb geprobeerd:
Safe modus
Cmd R
Command option p r
Smc reset
Alle kabels eruit
Ik kan niet booten naar disk utility
Booten met herstelpartatie heeft ook niet gewerkt.

Maar alsnog kom ik nier verder dan het apple logo. Het scherm blijft dan grijs.

Help.me alstjeblieft. Iemand ideeen?

Dit is in ieder geval een hardware issue. De foto zegt grafische kaart. Het tikken zou een probleem met je hard disk kunnen zijn.

Ik zou hem onder je arm meenemen naar een Apple reparatiecentrum.

[quote=Joid url=https://www.onemorething.nl/community/topic/imac-boot-niet-blauwroze-kleuren-op-opstartscherm/#post-3097195 time=1505939102]Dit is in ieder geval een hardware issue. De foto zegt grafische kaart. Het tikken zou een probleem met je hard disk kunnen zijn.

Ik zou hem onder je arm meenemen naar een Apple reparatiecentrum.[/quote]

Bedankt voor je reactie! Ik heb net gehoord dat het moederbord al een keer is vervangen. De iMac draaide op een SSD, betekent geen bewegende onderdelen. Wat voor iMac onderdeel kan dan aan het tikken geblazen zijn?

Zoek maar eens op grafisch probleem macbook/imac 2011.

Je hoeft er dus niet meer mee naar een Apple reparatiecentrum, hahaha, die vragen qua reparatie dan, wat die iMac nog waard is.
Of meer dan dat ie waard is.

Dat tikken zal dus wel een tijdbom zijn.

Het tikken kan ook voortkomen uit versleten ventilatorlagers.

Wat betreft hardware, dit is inderdaad een probleem met de grafische kaart. Je zou kunnen proberen dit bij Apple onder coulance gerepareerd te krijgen, mocht dat niet lukken dan zou je nog kunnen zoeken naar een gespecialiseerde reparatietoko die de GPU kan “re-ballen”. Dit probleem komt namelijk meestal voor doordat er haarscheurtjes in het soldeer ontstaan waarmee de GPU vastzit op het moederbord. Na het vervangen van dit soldeer (zgn. “ball-bearings”) is het probleem dan weer opgelost tegen een fractie van de kosten van een nieuw moederbord.

Een andere mogelijkheid is dat een of meerdere geheugenchips van de GPU defect aan het raken zijn. Als dit het geval is ben je verder van huis en is waarschijnlijk geen reparatie meer mogelijk, op een nieuw moederbord na. Dit is meestal zo duur dat je dan, gezien de leeftijd van de computer, waarschijnlijk beter kunt kiezen om voor een nieuwe machine te gaan.