iMac G3

Iemand vroeg me om naar hun computer te kijken. Blijkt het dus een iMac te zijn en daar weet ik weinig van. Na even snel naar de computer gekeken te hebben denk ik dat het deze is: http://www.apple-history.com/?page=gallery&model=imacdv Kan ik ergens in het systeem opvragen wat voor type het precies is? Er zit nu OS9 op. Het ding heeft 128mb intern en een 10gig schijf. Welke versie van OSX draait daar nog met acceptabele snelheid op? Er moet natuurlijk extra geheugen in neem ik aan. Wat voor soort moet dat precies zijn, en waar is dat goedkoop verkrijgbaar?

Eerst maar even uitvogelen welke imac G3 het precies is, met dit gratis progje kom je er absoluut uit: http://www.mactracker.ca/ en eerst even onder het appeltje kijken op welke processor snelheid hij draait.

Bedankt, ik zal eens kijken of ik dat erop kan krijgen. Probleem is namelijk dat de huidige installatie van OS9 corrupt lijkt te zijn. Een aantal seconden na het opstarten hangt het systeem. Ik kan wel opstarten met shift ingedrukt houden, zodat er geen extensies geladen worden. Maar dan werkt veel ineens niet meer. Ook is er nog geen internetverbinding voor de computer. Zou het werken om het op een USB-stick te zetten en die in te pluggen? Ik weet wel zeker dat er een dvd-speler in zit en dat de processor 400mhz is. Zegt dat niks over het precieze systeem?

"Over deze mac" werkt dan nog gewoon hoor.

Je zult in ieder geval de firmware moeten updaten, en dat kan alleen als je in OS9 hebt opgestart. http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=86117

Dat wordt dus ook een probleem. De computer kan alleen met extensies uitgeschakeld opgestart worden. Dan werkt de cd-drive niet, en dus kan ik geen firmware update op de harde schijf zetten. En die dingen hebben ook geen diskettedrive, en er is geen internet.

Je kunt toch ook via de bijgeleverde installatie cd (Mac OS 8.5) opstarten? Als je ook niet vanaf dat medium kunt booten moet je toch eens de hardware test uitvoeren, om te kijken of er niet iets kapot is.

Heerlijk OS 9 en extensies :p

Het eenvoudigste (maar meestal wel tijdsrovend) is:
Onder het appeltje -> Regelpanelen -> Extensiebeheer en de minimale set selecteren (systeemset heet die meen ik), als ie nu wel opstart kun je beginnen met een voor een de extra extensies bij deze set te voegen. Stel dat zelfs de systeemset niet werkt kun je ook systematisch afbouwen om zo de boosdoener te vinden

sterkte

Dat ziet er bruikbaar uit junkiesxl, bedankt! Ik ga het morgen uitproberen!