iMac G5 accepteert geen Mac OS x 10.4 & 10.5.8

Hoi applelovers!

Ik hoop dat jullie me uit de brand kunnen helpen.

Ik heb voor mijn vader een goedkope G5 op de kop getikt zodat hij wat kan surfen en tekst verwerking. Alleen de harde schijf zou kapot zijn (originele HD zat erin; 160gb Sata). Ik heb een nieuwe gekocht en erin gestopt (250gb Sata).

Bij opstarten kreeg ik het akelige blauwe scherm met het mapje Finder/vraagteken. Meerdere pogingen gedaan via een gebrande CD en DVD met de OS X van internet geplukt. Hij blijft bij elke poging op de laatste 2% hangen en geeft dan aan dat er zich een fout tijdens het installatieproces heeft voorgedaan.

De HD is geformatteerd, ik heb werkelijk alle toetsenbordcominaties geprobeerd maar niets helpt. Ook aan de Ethernetkabel gehad zodat hij de juiste t/d kon pakken, de tijd een aantal jaren terug gezet maar niks blijkt te werken om die laatste 2% ook te voltooien. Ook aan een andere IMac (oude generatie aluminium) met FireWire kabel laat geen resultaat zien.

Heeft iemand van jullie nog een ideetje? Klopt het dat ik dit niet via USB op de iMac kan installeren? Ik ben benieuwd naar de reacties!

Karen
Ik heb ook nog een oude G5 staan,maar die wilde alleen de originele schijf lezen.10.3 Panther.Daarna kon ik hem upgraden naar een hogere osx.

[quote=Karen Warmerdam url=http://www.onemorething.nl/community/topic/imac-g5-accepteert-geen-mac-os-x-10-4-10-5-8/ time=1436044113]Hoi applelovers!

Bij opstarten kreeg ik het akelige blauwe scherm met het mapje Finder/vraagteken. Meerdere pogingen gedaan via een gebrande CD en DVD met de OS X van internet geplukt. Hij blijft bij elke poging op de laatste 2% hangen en geeft dan aan dat er zich een fout tijdens het installatieproces heeft voorgedaan.

Heeft iemand van jullie nog een ideetje? Klopt het dat ik dit niet via USB op de iMac kan installeren? Ik ben benieuwd naar de reacties![/quote]

Hoi Karen,

Het is eigenaardig dat de installatie wordt afgebroken. Als je een OS X installeert, die bijv. bij een bepaald model Mac is geleverd, dan zegt hij al veel eerder in het installatie proces dat het niet kan. Hij geeft dan aan ‘deze versie van OS X kan niet op deze computer worden geïnstalleerd’ (als ik mij niet vergis).

Er bestaat wel een kans dat de OS X die je via internet hebt gehaald, eigenlijk een versie is die gestript is, om te installeren op een intel PC (zogenaamde Hackintosh variant). Dan staat er mogelijk wel nog het een en ander aan PPC (PowerPC) data op de schijf, maar niet voldoende om jouw G5 te installeren. Je zult dus op zoek moeten gaan naar een retail variant van OS X. Ik raad daarbij 10.4 aan.

Weet je zeker dat je de Harde Schijf het juiste format hebt gegeven bij het formatteren (HFS+, Journaled… geen FAT32)

Weet je welk model iMac G5 het is trouwens? Knip0020 heeft een scherpe opmerking. Het zou kunnen dat dit zo’n oude G5 is, dat er OS X 10.3 op stond van origine. Met een Retail versie van OS X 10.4 of 10.5 zou dit geen probleem mogen zijn overigens… die moet gewoon op een lege HD kunnen installeren, maar wie weet heb je gewoon niet een goede OS X installatie.

Verder zou je nog de standaard trucjes (even googlen) kunnen doen zoals NVRAM etc. resetten. Wie weet zit er iets te rommelen.

Tot slot: inderdaad, je kunt de iMac niet booten vanaf USB. Dus een G5 met een HD die niet wil starten, kun je niet installeren vanaf een USB CD ROM of een USB harddisk. Dat kan wel vanaf FireWire, maar dan moet de gekoppelde Mac wel een PPC variant van OS X op zijn HD hebben. Dus een intel Mac kun je niet gebruiken om vanaf te booten. Wel kun je een intel Mac FireWire DVD drive gebruiken, mocht je twijfelen aan de integriteit van je CD/DVD drive van je G5.

Daarvoor moet je de gekoppelde Mac starten in Target modus (even googlen; ik weet het niet precies uit mijn hoofd meer hoe), en de G5 starten met -ik geloof- ALT ingedrukt. Omdat je elke toetscombinatie al geprobeerd hebt, weet je dit w.s. al.

Nou… succes er maar weer mee.
Vervelend hoor als dingen niet lukken.

Kortom: ik twijfel op dit moment het meest aan de installatieschijven die je gebruikt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga voor 10.4, en niet voor 10.5

[quote=Marius1976 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/imac-g5-accepteert-geen-mac-os-x-10-4-10-5-8/#post-2853164 time=1436083523]Het zou kunnen dat dit zo’n oude G5 is, dat er OS X 10.3 op stond van origine. Met een Retail versie van OS X 10.4 of 10.5 zou dit geen probleem mogen zijn overigens…[/quote]Klopt. Die van mij had 10.3.6 of zo erop, en een losgekochte 10.4 was er zonder problemen op te installeren. Het lijkt erop dat er hier dus iets anders aan de hand is.

Karen, heb je geprobeerd om van de installatieschijf het schijfhulpprogramma te draaien en de harde schijf daarmee te controleren? Voor hetzelfde geld is er daar iets fout aan waardoor de installatie blijft hangen.

[quote=Marius1976 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/imac-g5-accepteert-geen-mac-os-x-10-4-10-5-8/#post-2853164 time=1436083523]Kortom: ik twijfel op dit moment het meest aan de installatieschijven die je gebruikt.[/quote]Dat vermoeden heb ik ook. Nu is 10.4 precies de ene OS X-versie waar ik géén algemene installatieschijf meer van heb, anders zou ik er een exemplaar van aanbieden.

[quote=Marius1976 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/imac-g5-accepteert-geen-mac-os-x-10-4-10-5-8/#post-2853164 time=1436083523]Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga voor 10.4, en niet voor 10.5[/quote]Ik kan uit ervaring zeggen dat 10.5 wel werkt op een 1,6 GHz iMac G5 met 768 MB geheugen, maar alleen zolang je eigenlijk niks aan het doen bent. Pages ’06 met een document van een paar tientallen bladzijden liep er al niet lekker meer op, terwijl dat onder 10.4 geen probleem was.

een imac G5 opstarten in target mode doe je door de T ingedrukt te houden direct na het opstarten. Je kunt dan osx installeren op de hdd van de imac maar dat kan alleen met een andere G5 computer.

waar kom je vandaan, ik heb nog een powermac G5 staan waarmee het eventueel zou kunnen lukken.

Voordat je verder gaat met software, is het misschien raadzaam om eerst de hardware te controleren. Deze Macs staan bekend om hun gebarsten condensators, de machine werkt dan verder goed, maar loopt op rare momenten vast. Ook al vaak gezien dat Mac OS X draaien goed gaat, maar een installatie er niet meer door kan komen.

Al eens meegemaakt: Mac OS X installeren op iMac G5 wil niet lukken... - macOS - One More Thing

Op zich is openen om de condensators te controleren niet zo moeilijk: (ik weet alleen niet welke je hebt)

Voorbeeld: iMac G5 20" Model A1076 Logic Board Replacement - iFixit Repair Guide

Deze cilindervormige dingen gaat het om: (op de foto in goede toestand in een iMac G5)

Kapot zien ze er zo uit: (op de foto’s in andere computers/apparaten)