iMac opschonen

Hoi vraagje ik ben grafisch ontwerper en werk met veel zware bestanden. Merk dat mijn iMac soms echt traag reageert. Heb er 2 jaar geleden een solide state SATA harde schijf in laten zetten. Ik wil de iMac en beetje opschonen. Zodat hij wat sneller gaat werken. Heeft iemand daar tips voor? Beetje van die handige tructjes die ik zelf niet weet? Dat zijn er denk ik veel, want ben geen techneut zoals vele andere hier op het forum :-).

Wat ik me ook afvroeg als ik een programma verwijder in de programma map worden dan alle andere bestanden die bij dat programma horen ook verwijderd die ergens anders opgeslagen staan op de Mac die ik als tech-leek sowieso niet kan vinden?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Zolang grote bestanden op je drive staan vertragen ze de Mac niet. Alleen als ze in het RAM geheugen staan kan dit gebeuren.

Maar als je wilt weten waar de grootste bestanden staan op de drive kun je het programma Whatsize eens proberen. (gratis)

 

Wat het traag zijn betreft: Open eens als de Mac traag reageert het programma “activiteitenweergave” (staat in de map “hulpprogramma’s”)

En selecteer daar in het “weergave” menu “alle processen”.

Als je nu in het venster op CPU klikt kun je zien of er processen zijn die veel van de CPU vergen. Klik je op geheugen dan kun je de geheugendruk bekijken. Beide zorgen voor een trage Mac als de waarden constant hoog zijn. Zonder deze data is het moeilijk te zeggen waarom je Mac traag is.

Ook kun je EtreCheck downloaden / runnen voor een uitvoerige diagnose en dan het eind rapport hier plaatsen. Schrik niet van de lijst met gegevens, die is bedoeld voor de techneuten onder ons.

 

Wat het verwijderen van programma’s betreft: hier een verhaal daarover.

Normaal gesproken blijft er rommel achter als je alleen iets gewist had in de programma map. In deze link worden een paar tooltjes genoemd die dat gemakkelijker maken. Ik zou kiezen voor Appzapper (zo te zien overigens niet gratis) want het genoemde CleanMyMac doet veel meer dan dat en is niet bedoeld voor de doorsnee gebruiker. Je kunt ook deze proberen: AppCleaner. (wel gratis)

 

Naast de programma map zijn er hoofdzakelijk drie andere plekken waar resten van een programma kunnen staan. De preference map, application support map en de cache map (alle drie staan in de gebruikers bibliotheek map.) Die is niet zonder meer toegankelijk. Je klikt in het “Ga” menu van de Finder terwijl je de option toets indrukt. Maar ga je daar iets wissen let dan goed op wat je doet en niet per ongeluk iets wist dat moest blijven staan. Beter is het dus om dan genoemd tooltje te gebruiken maar ook dan is het opletten geblazen.

 

En met welk OS werk je? Catalina of ouder?

Je hebt er een harde schijf in laten zetten? Laat er een SSD schijf in zetten, en minimaal 8GB werkgeheugen als je die nog niet al hebt.

<p class="cite">MagicMouse op 18 mei 2020 om 19:20</p> Je hebt er een harde schijf in laten zetten?
nee, dat denk ik niet :)

TS is waarschijnlijk geen computer-techneut, want hij heeft het over “een solide state SATA harde schijf”

daarmee wordt ongetwijfeld een SSD bedoeld :slight_smile:

Je was me net voor…

<p class="cite">fred44nl op 18 mei 2020 om 19:30</p>
<p class=”cite”>MagicMouse op 18 mei 2020 om 19:20</p> Je hebt er een harde schijf in laten zetten?
nee, dat denk ik niet:)

TS is waarschijnlijk geen computer-techneut, want hij heeft het over “een solide state SATA harde schijf”

daarmee wordt ongetwijfeld een SSD bedoeld:)


Mijn excuses :v:?

Een SSD kan flink trager worden als deze helemaal vol staat. Hoeveel vrije schijfruimte heb je nog over?

 

Verder lees ik dat je grafisch ontwerper bent. Een Mac (nou ja, eigenlijk de apps, die fonts gebruiken, zoals bv. de CS suite) kan ook trager worden als je erg veel fonts geïnstalleerd hebt.

 

Ten derde: Als je een app verwijderd, worden niet automatisch alle door het hele systeem verspreide bestanden verwijderd, die bij die app horen. Is dat een probleem? Nee niet echt, want ze gebruiken normaal gesproken alleen wat opslagruimte, maar hebben verder geen interactie met het OS. Ze werken dan ook niet vertragend.

 

Tot slot: Malware/adware kan ook een vertragende factor zijn. Draai eens het gratis Malwarebytes en je weet of er zich dit soort problemen voordoen op jouw Mac.

 

Hoe vol is vol Night? Ik werk vanaf de 1TB Samsung X-5 SSD en die is voor 90% vol. Ik merk niks van een vertraging.

En zowel voor een SSD als een HDD geldt dat als ze haast vol zijn er ook weinig ruimte is voor de swap files en zou je zeker bij het gebruik van grote bestanden een “out of memory” melding moeten krijgen.

Eerst maar eens even wachten tot de TS reageert…

 

He allemaal bedankt voor alle informatie! Inderdaad ben geen techneut :-). Er zit inderdaad een SSD schijf in die is er 2 jaar geleden ingezet. Ik ga even aan de slag met jullie tips! Als ik nog vragen heb horen jullie het weer. Bedankt!

 

Ik heb 2 screenshots gemaakt van de activiteitenweergave. Hebben jullie hier iets aan wat betreft het traag zijn van de Mac?

Ik heb ooit Cleam my Mac geïnstalleerd. Nu hoorde ik later een keer van een Mac-techneut dat Cleam my Mac veel geheugen kost en je er eigenlijk niks aan hebt, Dus toen heb ik het verwijderd. Maar ik krijg nog steeds een pop-up melding om mijn mac op te schonen van Clean my Mac, terwijl ik het programma dus verwijderd heb. iemand enig idee hoe ik het helemaal kan verwijderen? Want ergens staat er dus blijkbaar nog iets.

1 afbeelding is niet zichtbaar dus even in een ander comment de tweede afbeelding.

1 afbeelding is niet zichtbaar dus even in een ander comment de tweede afbeelding.

Zijn dit weergaven op het moment dat de Mac traag aanvoelt?

Dan ligt het niet aan het geheugen want de geheugendruk is laag.

 

Het mdworker proces heeft te maken met spotlight, de ingebouwde zoekmachine van de Mac en dit proces zou uiteindelijk moeten stoppen met een hoog CPU gebruik. (De lage CPU tijd die er achter staat geeft aan dat het proces niet altijd veel van de CPU heeft gevergd.)

 

Het spindump proces wordt gebruikt als een ander programma of proces zich vreemd gedraagt. Het is een soort analyse door het OS maar spindump kan ook door het programma zelf worden gestart. Ook hier is de CPU tijd laag.

Maar dat geldt niet voor het MRT proces. Dat proces vergt verhoudingsgewijs gedurende een langere tijd veel van de CPU. (Mogelijk is er een link tussen MRT en spindump)

MRT is onderdeel van het OS en staat voor “Malware Removel Tool” dus het lijkt erop dat dit proces steeds bezig is om malware te verwijderen. Mogelijk komt dit door het restant van “Clean My Mac” waar je dus last van hebt of er staat daadwerkelijk hardnekkige malware op je Mac! Dit kan dan de naam Flashback hebben. (Clean My Mac is strikt genomen geen malware maar het OS kan daar anders over denken)

 

Clean My Mac heeft een eigen uninstaller. Heb je die niet meer dan moet je dus Clean My Mac opnieuw installeren en dan de uninstaller gebruiken om alles te verwijderen.

 

Je kunt ook in activiteitenweergave proberen om het MRT proces geforceerd te stoppen.

Is daarna MRT nog steeds bezig (of startte het automatisch opnieuw op) dan kun je MalwareBytes even draaien om te kijken of er nog iets anders staat dat MRT kennelijk in de war brengt.

Programma’s zoals Clean My Mac zijn niet nodig maar MalwareBytes zo nu en dan draaien is wel een goed idee.

https://www.malwarebytes.com/mwb-download/

Oke bedankt! Ik ga het eerst even proberen met Clean My Mac opnieuw te installeren en dan met het uninstall programma te verwijderen.

En anders ga ik malwarebytes draaien. Bedankt voor de hulp!

 

Nog een vraagje zojuist dus clean my mac geïnstalleerd, maar waar kan ik de uninstaller vinden? Hij staat niet in de programma map erbij. daar staat alleen het icoontje om clean my mac op te starten.

internet is your friend :slight_smile:

 

https://nektony.com/how-to/uninstall-cleanmymac

 

 

Als je Clean My Mac X geïnstalleerd had kun je vanuit het programma zelf de uninstaller bereiken:

https://macpaw.com/support/cleanmymac/knowledgebase/uninstall-cleanmymac-x