In Tiger games beter dan in Panther?

Ik wilde even weten of in Tiger alle games verbeterd worden, want bij mij gaan de spellen erg langzaam enzo.... ik speel nu Wolfenstein ET.

Of moet ik toch een snellere internetverbinding? (zie probleem)

Ben wel benieuwd ook. Spellen die op een 800 mhz moeten lopen die spelen op m'n 1.25 ghz zelfs nog verrot soms.. Gamen op 800*600 is not-done vind ik hoor.

het zit 'm meer in je grafische kaart die je hebt. Tiger zal best optimalisaties bevatten voor grafische weergave maar het is echt niet zo dat alle games opeens strak gaan draaien als je dezelfde hardware houdt maar upgrade naar 10.4

Ben er ook erg benieuwd naar, heb zelf een G5 met een X800 XT dus heb opzich niets te klagen, maar spellen als Battlefield, Black Hawk Down, Doom 3 en Sim City 4 kunnen toch nog wel een beetje power gebruiken. Ik heb ergens gelezen dat Doom 3 twee keer zo vlot zou draaien maar dat geloof ik pas als ik het met eigen ogen gezien heb.

Op de Apple site staat wel dat ze Open GL hebben geupdate (naar 1.5 geloof ik) dus dat zou inderdaad tot verbetering van games kunnen leiden maar hoeveel het vooruit gaat zou ik niet weten.

Om te gamen gebruik ik toch altijd nog liever mn oude Pentium 4. Ik ben nu een maandje geswitched en helemaal verliefd op mn PowerMac G5, maar voor gamen is ie zeker niet geschikt. Een mac moet je imho dus ook gewoon niet op willen gamen, tenzij er echt drastische veranderingen komen wat game prestaties betreft. Voorbeeld: Diablo II draait af en toe nog haperig. Mijn oude Pentium 3 667 Mhz presteerd nog beter.

[quote:82fa926bfc="Black Eagle"]Ben er ook erg benieuwd naar, heb zelf een G5 met een X800 XT dus heb opzich niets te klagen, maar spellen als Battlefield, Black Hawk Down, Doom 3 en Sim City 4 kunnen toch nog wel een beetje power gebruiken. Ik heb ergens gelezen dat Doom 3 twee keer zo vlot zou draaien maar dat geloof ik pas als ik het met eigen ogen gezien heb.[/quote:82fa926bfc]

Ga daar maar niet van uit. De traagheid van games op de Mac ligt voor een belangrijk deel bij de software: aan de Mac-versies wordt lang niet zo veel tijd en moeite besteed als aan de Windows-versies. Als ik een gamer was, zou ik zeker een pc of PS2 ofzo naast mijn Mac(s) willen hebben. Maar gelukkig ben ik geen gamer. 8)

De games zullen niet per definitie sneller lopen... ik had daar een discussie over met iemand van WoW, en die zij dat ze voorlopig niet eens zeker weten hoe (en hoe goed) het op Tiger zal lopen.

Maar hij gaf wel aan dat het niet zo heel veel zal schelen.
Dat Tiger meer en beter gebruik maakt van de videokaart betekent
namelijk niet dat de software die erop draait dat ook doet.
Photoshop bijvoorbeeld gebruikt in CS en CS2 gewoon nog de “oude”
manier van filtergebruik… via de processor, en niet zoals CoreImage
volledig van de videokaart.

Mvg,
Joram

[quote:6681fe5f8c="joram"]De games zullen niet per definitie sneller lopen... ik had daar een discussie over met iemand van WoW, en die zij dat ze voorlopig niet eens zeker weten hoe (en hoe goed) het op Tiger zal lopen.

Maar hij gaf wel aan dat het niet zo heel veel zal schelen.
Dat Tiger meer en beter gebruik maakt van de videokaart betekent
namelijk niet dat de software die erop draait dat ook doet.
Photoshop bijvoorbeeld gebruikt in CS en CS2 gewoon nog de “oude”
manier van filtergebruik… via de processor, en niet zoals CoreImage
volledig van de videokaart.

Mvg,
Joram[/quote:6681fe5f8c]

de cs2 zal helemaal geen core image gebruiken!
Apple wil dat ze het gebruiken! Natuurlijk, dan heb je geen reden meer om als dtp"er ofzo op een pc te werken.
volgens mij duurt het nog jaren eer adobe dit ondersteunt!

:| Da's toch precies wat ik zeg Boesboes? cs gebruikt nog de "oude" manier van filtergebruik, en [b:1da36d2a1a]niet[/b:1da36d2a1a] zoals CoreImage volledig van de videokaart.

Ik game toch echt het liefst op de Mac, daar voel ik me gewoon prettig bij. Sterker nog, ik heb net m'n PS2 verkocht omdat die X800 XT de boel aardig vlot laat draaien. Nou heb ik er dan ook best wat voor neergetikt maar dan speel je ook Call of Duty maximaal met 4x FSAA en 8x AF (zie ATI displays).

Je ziet toch als je het programma: “OpenGL Extensions Viewer” gebruikt dat Panther nu vooral veel ‘shader’ en ‘shadow’ effecten niet ondersteunt en dat is nou juist waar de spellen op de Mac nu ook over struikelen (kijk maar naar Doom 3). Als deze wel worden ondersteunt in Tiger zou het toch bij een aantal games aardig vooruit kunnen gaan.

Laatst gelezen dat Apple extra mensen aangenomen heeft voor de (versnelde) doorontwikkeling van Open GL in OSX, dus het wordt kennelijk serieus genomen. De verbeteringen zullen dan wel gefaseerd met Tiger updates komen denk ik.

Black Eagle; dat spellen wel of niet goed lopen, heeft grotendeels te maken met het feit dat de spellen niet goed gecodeerd zijn, en niet dat apple het niet goed doet.

Bij Doom 3 gaven ze het zelfs aan, dat het spel zo slecht omgezet was
dat het zelfs op een G5 2x2.5Ghz nog slecht liep.
Panther ondersteund geloof ik in spellen ook “niets”… dat heeft volgens
mij voornamelijk met de videokaart te maken.
Ik heb hier een 9800po in m’n g4 zitten, en ik kan alle shaders en shadow
effecten gewoon aanzetten (met WoW).

[quote:4aabd128e3="joram"]Black Eagle; dat spellen wel of niet goed lopen, heeft grotendeels te maken met het feit dat de spellen niet goed gecodeerd zijn, en niet dat apple het niet goed doet. [/quote:4aabd128e3]

Inderdaad, de meeste fps spellen als wolfenstein en ook diablo 2 meer lopen voor geen meter. Terwijl een spel als warcraft III wat ook grafisch behoorlijk zwaar is en veel AI draait weer prima zelfs op mijn iBook G4 800 met 640MB.

[quote:7e06a1a0d7="joram"]Black Eagle; dat spellen wel of niet goed lopen, heeft grotendeels te maken met het feit dat de spellen niet goed gecodeerd zijn, en niet dat apple het niet goed doet.

Bij Doom 3 gaven ze het zelfs aan, dat het spel zo slecht omgezet was
dat het zelfs op een G5 2x2.5Ghz nog slecht liep.
Panther ondersteund geloof ik in spellen ook “niets”… dat heeft volgens
mij voornamelijk met de videokaart te maken.
Ik heb hier een 9800po in m’n g4 zitten, en ik kan alle shaders en shadow
effecten gewoon aanzetten (met WoW).[/quote:7e06a1a0d7]

Doom 3 kan misschien inderdaad ietsjes beter geoptimaliseerd worden door Aspyr maar het ligt toch echt meerendeels bij de samenhang tussen de drivers in het systeem en de grafische kaart. Dat warcraft 3 soepel draait op een G4 en Doom 3 niet op een G5 heeft haast niks met ‘coderen’ of omzetten te maken. Warcraft 3 ziet er misschien mooi uit maar gebruikt geen moderne technieken zoals Pixel of vertex shaders, Halo of Doom 3 wel. Op windows zitten ze al met DirectX 9 en Open GL 2.0, bij apple zitten we geloof ik nu nog met Open GL 1.1 te klooien.

Het ligt absoluut niet aan de grafische kaart, een PowerMac G5 1,8ghz met een X800 XT doet echt niet onder aan een Pentium 4 van de ALDI ofzo als het gaat om games.

Maargoed we zullen het allemaal wel zien als Tiger uit is of het wel of niet vooruit gaat.

Ik bedoel niet Warcraft 3 hoor, maar World of Warcraft. En die maakt gebruik van die shaders e.d. welke ik allemaal aan heb staan, en prima werken.

Ik bedoel ook niet te zeggen dat het met elk spel zo is,
maar Doom is gewoon zo onwijs “klote” omgezet naar
Mac-platform, dat het gewoon voor geen meter loopt.
Dat de drivers op OSX ook meehelpen kan wel, maar
bij dit spel ligt het grootendeels aan de codeerklungels :wink:

update:
Een aldicomputer kun je natuurlijk niet vergelijken met een procomputer.
Maar (ben de url vergeten) er was een test tussen Doom op een goeie PC en
op een goeie Mac, en op de PC liep ie vele malen beter.
En op de 2x2.5Ghz mac met een flinke videokaart liep ie als dikke pap.
Ze gaven toen zelf al aan dat de codering naar het Macplatform voor
dat spel gewoon onwijs klote was gedaan, maar dat dat met een update
wel in orde werd gemaakt.

WoW (niet warcraft 3) heeft minimale systeemeisen van 933mhz met 32mb vram.
Ik heb een MDD (zie onderschrift), en daar loopt ie als een trein op.
Een Aldicomputer zie ik niet eens tetris spelen (overdreven voorbeeldje).

Op mijn 1e generatie "fleppennel" imac G4 800Mhz loopt Halo onbegrijpelijk goed. Het enige dat ik veranderd heb is een 7200rpm HD en afgeplempt met RAM natuurlijk. En bijna iedereen klaagt over de traagheid van Halo...

Nou ja, als je "alleen" een snellere hdd erin doet en meer ram is het geen wonder dat het soepeler loopt natuurlijk. Maar ik vond halo ook al boven verwachting soepel draaien op mn mini.

Ik merk toch wel degelijk dat enkele games er flink op voruit zijn gegaan sinds 'Tiger'. Bij enkele merk je ook niks hoor maar bij HALO viel het me echt op en ook Unreal Tournament 2004 lijkt flink soepeler te lopen. Ook starten sommige games veel sneller op.

In Tiger 10.4.1 draait UT 2k4 ineens stukken sneller op mijn powerbook.

Waar ik eerst 15 FPS haalde op 1280x854 haal ik nu 20-25 FPS.

Als dit zo door gaat vind ik het behoorlijk da shit eigenlijk :stuck_out_tongue:

Heb toch de indruk dat Wolfenstein ET bij mij een stuk beter werkt in Tiger dan in Panther hoor, Alleen Simcity 4 viel een klein beetje tegen (maar dat ligt aan de videokaart die heel slecht ondersteund word. Hopelijk werken de Sims 2 beter!

Niels