iPad en iCloud backup: wat zit er in ?

Hallo iedereen,
je kan een iOS device op de tradionele manier backuppen via iTunes naar een mac(book).
Gaat er iets mis met die IPad/iPhone of heb je een nieuwe device, dan is er geen probleem: recente backup terugzetten via iTunes en je kan weer verder.
Maar stel: je hebt geen mac (of pc) backup of zelfs, je bezit gewoon geen mac/pc, maar bv. wel iCloud en een wifi backup in iCloud.
Wat zit daar dan precies in?
Alle apps? Alle data van alle of sommige apps? Alle instellingen? Alle preferences ? Kortom een 1 op 1 backup zoals in iTunes ?
Of moet je third party apps opnieuw downloaden uit de appstore, alle wachtwoorden etc terugzetten en er maar van uitgaan dat de data gewoon meekomen met de download als je een nieuwe iPad in gebruik neemt ?

Niet de apps zelf maar wel geschiedenis over welke apps je gedownload had en op welke positie ze stonden. Ook de app instellingen worden meestal in de backup opgenomen.

Kortom als jij de iOS backup gaat terugzetten op je iPhone of iPad dan gaat het OS tijdens het terugzetten zelf verbinding maken met de app store en iTunes om zowel iOS als de apps opnieuw te downloaden. Dit voorkomt dat je GBs aan data gaat lopen backuppen terwijl dat helemaal niet nodig is. Waarom zou je het besturingssysteem willen backuppen als je dit net zo goed kunt downloaden.

Je Mac gaat in de toekomst op vergelijkbare manier backuppen. Niet meer zoals nu via Time Machine en 80GB wegschrijven om het wegschrijven.

@shmoo
Houdt dit in dat een wifi icloud backup van een iOS device ook 1-op-1 is zoals een “fysieke” iTunes backup met het kabeltje ?
De iPad Pro wil een pro apparaat zijn maar heeft geen usb poort voor eventuele “veilige” backup naar een externe disk. Is de mac of pc afwezig bv. omdat je ( temporary lapse of reason) bent geswitched naar de iPad Pro 12.9 dan moet je dus vertrouwen stellen in de wifi backup plus alle backups van thirdparties bv. dropbox, microsoft, evernote etc. Er is geen (big) mac, geen backup disk in de la , geen time machine. Beetje huiveringwekkend…

Apple noemt het heel duidelijk een reservekopie (en geen backup). Het is dus inderdaad gewoon een 1 op 1 kopie. Minus de apps, die weer opnieuw gedownload worden (mits ze nog beschikbaar zijn in de AppStore).

Al je ander voorkeuren, WiFi wachtwoorden, foto’s die alleen op de iPad staan, etc. wordt opgeslagen. Zeg maar alles wat jij zelf hebt aangepast aan je iPad nadat hij uit de doos is gekomen.

Check Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > iCloud - Beheer opslag > Reservekopieën en kies de kopie van jou apparaat. Daar zie je ook nog de overige data die in de reservekopie is opgeslagen.

Ook de foto’s staan bv niet in de reservekopie. Die horen apart in de iCloud, of op de Mac te staan.

Maar dat is allemaal vrij logisch. Je gaat ook niet de content in je Dropbox lopen backuppen. Dat is een beetje dubbel.
Maar dat is allemaal vrij logisch. Je gaat ook niet de content in je Dropbox lopen backuppen. Dat is een beetje dubbel.

Mee eens. Mee eens.

Je fotobibliotheek staat standaard wel aan in de reservekopie.
Je fotobibliotheek staat standaard wel aan in de reservekopie.

Als je foto’s niet geïmporteerd zijn op je Mac (in iPhoto of Foto’s), noch in Fotostream/iCloud foto-bibliotheek, dan ben je simpelweg de foto’s die op je iPhone stonden, kwijt als je een herstel uit een reservekopie doet.
Je zult niet de eerste zijn die daar tot z’n schrik achter is gekomen.

Dank voor alle reacties. Het is wel duidelijk dat je met een iPad Pro als mac/pc vervanger je lot in handen legt van cloud services, die van de ene op de andere dag misschien niet meer bestaan. So be it.
Nog een paar dingen toch:
-ik heb nog heel wat locale mappenstructuur op de macbook met daarin vooral pages, numbers, pdf, doc. Die mappenstructuur bestaat niet op de iPad.
Bestaat die wèl in iCloud en is die dan bereikbaar op een iPad (pro) hetzij via iCloud Drive ofwel rechtstreeks via de diverse apps op de iPad die met de specifieke bestanden kunnen omgaan? Omschakelen naar iPad Pro is tricky…
-ik heb ooit een site gemaakt met iWeb; niks professioneels dus. Wilde die eigenlijk updaten met Rapidweaver, maar dit is er niet in iOS. Uitbesteden
dan maar, of kan het ook via een webinterface op ipad, bv. Squarespace, Wordpress ?