Is de SSD van een Fusion Drive iMac vervangbaar?

Beste allen,

Na jaren via Google op verschillende topics van onemorething terecht te zijn gekomen, nu dan toch maar een account gemaakt voor mijn vraag. Ik heb hier immers door de jaren heen al veel nuttige informatie opgedaan.

Ik denk er aan om een iMac aan te schaffen. Nou wil ik eigenlijk een volledige SSD iMac, maar ik vind het belachelijk veel extra geld wat je daarvoor moet neertellen, terwijl de SSD’s helemaal zo duur niet meer zijn. Ik ben er overigens nog over uit of ik een 21,5 inch of een 27 inch. En ik denk er aan om die uit 2017 te nemen aangezien die hier en daar nu wat in de aanbieding is sinds de 2019 uit is.

Nou weet ik dat HDD’s over het algemeen makkelijk te vervangen zijn naar een SSD. Ik heb het onlangs zelf bij m’n eigen en de MacBook Pro mid 2012 van m’n zus gedaan en dat was een piece of cake. Gelijk maar even de RAM mee gepakt toen ook.

Mijn vraag is nu eigenlijk, mocht ik een iMac met 1TB Fusion Drive aanschaffen, is het dan ook mogelijk om de 1TB HDD te laten zitten, als opslag voor weinig gebruikte bestanden en dat ik die kleine SSD vervang met bv een 500gb SSD? Daar kunnen dan mijn veel gebruikte Adobe programma’s op geïnstalleerd staan. Deze tikken aardig aan in de GB. Als dit mogelijk is, wat voor SSD schijf moet je daarvoor hebben? Ik zag termen voorbij komen als NVMe en PCIe maar als ik dit in typ in Google kom ik steeds bij M.2 schijven uit? Is dit gewoon juist?

En stel dit alles kan gewoon, is het dan nog verstandig om de iMac als Fusion Drive te laten werken of gewoon met twee losse schijven?

Ik denk overigens niet dat ik het vervangen van de schijven in een iMac zelf zou doen hoor, te veel complicaties die op kunnen treden voor iemand die op zich wel technisch is, maar verder gewoon in het onderwijs werkt, en dus geen professional is, haha.

Ben benieuwd naar jullie reacties!

Is dit iets voor jou: https://www.upgreatest.nl/webshop/13-imac-ssd-upgrade-op-locatie

 

Bedankt voor je reactie maar de vraag is nu even niet waar ik dit zou kunnen doen, maar of de situatie die ik schets mogelijk is. :slight_smile: en welke type SSD ik dan nodig heb en of ik hem dan als Fusion Drive moet instellen of gewoon als computer met twee harde schijven.

Ja dat is zelfs aan te raden. HDD of Fusion Drives zijn echt niet meer van deze tijd. Los daarvan, SSD schijven kosten geen * meer.

 

Ik zou gewoon alles verwijderen, het hele Fusion gedeelte en dat vervangen voor een SSD van 500GB of zoiets. Dan heb je het meeste plezier.

Op tweakers > pricewatch kun je SSD schijven vinden. Meestal worden die van Samsung of Crucial gebruikt.

 

Op iFixit > model/type zoeken en dan kun je een handleiding vinden hoe je dit stap voor stap zelf kunt doen, of je laat het doen door iemand die het vaker heeft gedaan.

<p class="cite">Shmoo op 23 juli 2019 om 12:23</p> Ik zou gewoon alles verwijderen, het hele Fusion gedeelte en dat vervangen voor een SSD van 500GB of zoiets. Dan heb je het meeste plezier.
Bedankt voor je reactie! Om de hele 1TB HDD te verwijderen leek me ergens toch ook een beetje zonde? Ik ben aan het fotograferen en heb nu in een relatief korte periode al zeker 60GB gefotografeerd. Het leek me fijn om die HDD te laten zitten omdat ik anders in de toekomst tóch externe opslag ruimte moet aanschaffen. Als ik er een 500GB SSD in zet, dan zullen al mijn dagelijkse handelingen gewoon op de SSD gebeuren. De HDD zou dan puur een soort archief zijn.

Daar hoef je niet echt 500 GB voor te hebben, hoor. Dan is 256 ook al zat. Maar ja, die prijzen liggen niet ver uit elkaar.

Heb zelf de 2017 27’ versie. Ik heb gekozen om de fusion drive gewoon te laten zitten had geen zin om het spul open te (laten) schroeven. Ik heb een samsung T5 blue portable ssd drive gekocht en extern aangesloten waarop ik het os geïnstalleerd heb en de rest van de applicaties. Imac heeft poorten genoeg. De Fusion drive is prima als een verzamel bak van software.

 

Deze dus: klik

 

 

ps,

heb de drive aan de achterkant van de iMac geplakt, dus uit het zicht.

Oh ik vroeg me inderdaad af of dat niet storend was dan, zo’n externe schijf naast je mooie iMac. Maar zo los je dat wel op.

Heb je niet eerder last van mankementen als je je OS op een externe schijf installeert?

Zelf heb ik geen mankementen gevonden. Alles doet het gewoon.

En alles draait als een speer.

En waar gebruik je de Fusion Drive dan precies voor? Je zei software maar waar moet ik aan denken?

En kun je uitleggen welke stappen je in grote lijnen hebt doorlopen? Want je hebt waarschijnlijk het OS van de Fusion Drive af moeten halen?

De fusion drive word gebruikt voor een soort backup, timemachine. Ik heb de installatie opnieuw gedaan op de ssd. Ik heb via internet recovery gedaan. Fusion drive leeg gemaakt met disk utility. En het os op de ssd gezet.

 

 

Beetje laat deze reactie. Ik heb een 2015 i Mac 5K die geleverd is met een 2TB Fusion drive. Ik heb de harde schijf vervangen door een 1TB SSD. Daarvoor moet je het scherm lossnijden. Achteraf, zoals zo vaak, viel dat reuze mee. Wat wel hielp is dat mijn reparatieboertje (Computorium Rotterdam, top kerels!) om de hoek precies het goede plaksetje op voorraad hadden dat je nodig hebt om de iMac weer netjes dicht te plakken. Nogmaals, achteraf erg simpel.

De 2TB fusion drive bestaat uit een 2TB harddisk en een 128GB SSD (razendsnel). Nadat de harddisk door een SSD is vervangen (plug and play) heeft de iMac nu dus 2 SSD’s. De nieuwe 1TB SSD en de 128GB SSD die bij de Fusion drive hoorde. Dat is best handig. Je kan op die 128GB ssd windows zetten, een beta van Mac OS, of als backup gebruiken, scratch schijf etc.

Al met al zeer de moeite waard om de harddisk van een fusion drive te vervangen door een ssd. Wat verrassend was (of niet) is dat de zeer stille iMac nu nog stiller is.

In latere versies van de iMac met 2 GB fusion drive is het SSD gedeelte 24 GB ipv 128 GB. Iets om rekening mee te houden.

@fatb weet je dat zeker? ‘K dacht dat alleen de 1tb fusion een veel te klein ssd deel hebben, maar dat de 2&3 tb fusions enn 128 deel ssd hebben

Ja je hebt gelijk. Ik dacht het uit m’n hoofd te weten maar de 2 en 3 TB hebben inderdaad nog steeds een 128 GB SSD.

Ik heb wederom een Fusion gekocht (vind het wel schandalig dat ze er nog mee geleverd worden, maar goed) en merk er echt helemaal niets van.
Ik weet drommelsgoed hoe het werken op een SSD “zou moeten”, maar vind het dus allemaal maar een beetje ‘mja’.
Appel wil de volle mep, ik ga Apple die niet geven. APple bied dan de Fusion aan, ik vind dat meer dan prma.

Heb jaren met een 2TB fusion drive gewerkt en vond het erg prettig. Nooit gevoel van traagheid gehad, systeem en apps staan op ssd , foto’s op harddisk. Prima toch.