Is een mac even functioneel als een windows pc ?

Niet dat ik volgende week een mac ga kopen (ben wel helemaal weg van het design ), maar ik vroeg me gewoon af of een mac even functioneel is als een pc , daarom een paar vragen :

Is een mac een multimedia talent dat video opneemt ,muziek ript , radio beluistert of is het meer een werk-computer ?

Wat mij nogal opvalt : software voor een mac vind je bijna niet (toch niet in de buurt ), en apple centers liggen een beetje ver van mijn huis of wordt je mac volgeladen met software als je hem koopt ?

Ik weet dat men bijna geen spelletjes produceert voor mac , maar kun je even zeggen of men toptitels verkoopt voor mac ?

En dan de laatste vraag: Is een mac een huis-tuin-keukencomputer of alleen aan te raden als werkcomputer ?

1 - met een mac kan je idd video opnemen, muziek rippen, radio beluisteren en nog zoveel meer, het hoeft niet, maar het KAN een echt werkbeest zijn, beetje afhankelijk van welke mac je koopt. 2 - BIj een serieuze computerzaak waar software verkocht wordt, zal je altijd mac-versies vinden. 3 - Halo, Quake, UT, Mohaa, ..., WoW 4 - Een mac kan alles zijn wat je wenst, maar een dual G5 gebruik je dus best niet als een huis-tuin-keukencomputertje, beetje overkill.

Een mac kan je erg goed voor hui-tuin-en-keuken dingen gebruiken, omdat (en daar is iedereen het wel over eens) het eenvoudiger werkt dan de gemiddelde windows PC: iTunes voor muziek, iPhoto en iMovie voor foto's en film, mail en safari voor internet, en dingetjes al;s een adresboek, het zit er allemaal bij. Je krijgt er ook wat (simpele) spelletjes en tekstverwerker spul bij. Ik vind 'm redelijk volgeladen met software. Allemaal voorgeïnstalleerd, overigens. Handig.

Wil je er serieus op werken, dan zal je dingen als MS Office e.d. nodig hebben, afhankelijk van wat voor werk je van plan bent te doen. Werken kan ook al beter dan met een windows PC, afhankelijk van wat je er mee wilt, omdat uit tests blijkt dat de productiviteit hoger ligt en je geen last van virussen e.d. hebt. Sommige gespecialiseerde software is niet goed verkrijgbaar voor de mac, dus dan ben je op een PC aangewezen.

veel goede software is voor een zacht prijsje te vinden op versiontracker.com of macupdate.com. Sourceforge.net heeft soms ook uitmuntende dingen, maar dat is meer mazzel hebben. Allemaal gratis en open source, dat dan weer wel.

Het is dus allebei. Alle belangrijke game titels zijn er wel voor de mac, maar vaak veel later beschikbaar dan voor de PC. Kijk bijv. eens op macgames.be

Een Mac is absoluut niet zo functioneel als een PC, maar wel veel functioneler!

  • de Mac is hét multimedia talent bij uitstek. Je kan rippen (iTunes), radio streamen (iTunes), audio en video editen (QuickTime, Garageband, iMovie) en van alles met digitale foto’s doen (iPhoto).
  • uiteraard ook CD’s en DVD’s rippen en branden etc. (als je de juiste drive hebt)
  • De meeste software voor zowel multimedia-fun als gewone arbeid en produktie (Mail, Pages, Internetten) zit er altijd gratis bij. Microsoft Office en andere werk-pakketten krijg je er natuurlijk niet bij.
  • Software voor Mac vind je overal in online winkels, Apple dealers, of via peer2-peer (legaal dan wel illegaal) netwerken
  • games: http://www.apple.com/games en http://www.insidemacgames.com

[quote:27ec42eb5b="fistkikker"] Wil je er serieus op werken, dan zal je dingen als MS Office e.d. nodig hebben, afhankelijk van wat voor werk je van plan bent te doen. Werken kan ook al beter dan met een windows PC, afhankelijk van wat je er mee wilt, omdat uit tests blijkt dat de productiviteit hoger ligt en je geen last van virussen e.d. hebt. Sommige gespecialiseerde software is niet goed verkrijgbaar voor de mac, dus dan ben je op een PC aangewezen.[/quote:27ec42eb5b]

Dat van MS Office ga ik nu toch niet mee akkoord, Open Office , of zonder X11 NeoOffice J kan evenveel dan Office voor mac, het verschil met Open Office en MS Office is VBA, en VBA in word etc… Maar dat heb je zowieso niet op Office voor mac…

Wat het ontbreken van sommige gespecialiseerde software betreft moet ik je inderdaad gelijk geven, dat is een minpuntje, maar er zijn meestal toch wel alternatieven.

@chasnam: als ik gespecialiseerde software wil gebruiken voor mijn vak, waterbeheer, moet ik het zelf schrijven voor de mac of een pc kopen.... Nu bewandel ik beide wegen.

Als je serieus wilt werken (lees: professioneel) is dat Open- of NeoOffice toch nog geen alternatief. Nog trager dan MS Ofice en niet volledig compatibel. Ieder bestand dat ik van een opdrachtgever krijg zouden ze dan als een rommeltje terugkrijgen. Zonder MS Office lukt voorlopig niet…

Is een Mac functioneler dan een PC? Een PC zelf is heel functioneel. Je kunt hem zelf bouwen en uitbreiden. Het is alleen jammer dat er zo nodig Windows op "moet", maar omdat er verschrikkelijk veel software te krijgen is voor windows, wordt het alsnog een functioneel systeem. OS X is van zichzelf al heel functioneel. CD's, dvd's branden, muziek mixen, mp3-beheer, lichte videobewerkingssoftware, licht fotosoftware, syncen, adresbeheer, agenda, muziek opnemen, loops... Zit er allemaal al standaard in en niet te vergeten een waanzinnig slimme zoekmachine. en dan heb ik nog niet alles genoemd. De nieuwe XP reclames kloppen niet. De mogelijkheden die daar genoemd worden krijg je alleen voor mekaar met derde partij software. Alleen... is er voor de Mac inderdaad minder software voor handen en komen games heel laat uit.

bijv . quicktime pro , wordt dat gratis erbij geleverd ?

Neen, Quicktime zelf wel, met de pro kan je wat meer zaken doen, filmpjes converteren, fullscreen afspelen, etc.

Maar de gewone quicktime volstaat wel prima voor wat de gemiddelde mens wil doen.

En je gebruikt toch gewoon VLC ;) lekker fullscreen, handig voor ondertitels eventueel..

QT pro is precies hetzelfde als QT, alleen worden na betaling sommige features 'aan' gezet. Alleen als je QT wil gebruiken om video mee te editen is het een voordeel, voor alle andere pro-features zijn wel andere mogelijkheden.

De mac kan heel veel maar is van huis uit geen tweak-machine. Daar waar je bij een PC eindeloos onderdelen gaat zitten uitwisselen en dagenlang op zoek bent naar de juiste drivers is een mac in feite een gesloten doos. Maar wel een doos die alles kan.

Er is inmiddels een gigantische hoeveelheid software voor OSX geschreven en is veel spul dat voor Linux of Unix is uitgebracht onder X11 te draaien.

Er zit bovendien al een fikse hoeveelheid software op je Mac meegeleverd:

[quote:56fe0fb39f=“Apple Store”]Tiger bevat bovendien volledig nieuwe versies van de volgende programma’s:

Safari 2
Mail 2
Adresboek 4
iChat AV 3
Lettertypecatalogus 2
Dvd-speler 4.5
Voorvertoning 3
Xcode 2-ontwikkeltools
Overige software

De Power Mac G5 wordt bovendien geleverd met de volgende software:

iLife, dat bestaat uit de nieuwste versies van iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD en GarageBand
Art Directors Toolkit X
GraphicConverter
Microsoft Office 2004 for Mac Test Drive
OmniGraffle en OmniOutliner
Zinio Reader[/quote:56fe0fb39f]

bij een iMac is het lijstje een beetje anders: [quote:ab402caf7f="Apple Store"]iLife '05 (omvat iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand), Mail, Dashboard, Spotlight, iChat, Safari, Sherlock, QuickTime, iSync, iCal, Dvd-speler, Adresboek, AppleWorks, iWork-proefversie (30 dagen), Classic-omgeving, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Microsoft Office 2004 for Mac (evaluatieversie), Zinio Reader, XCode Developer Tools en Apple Hardware Test[/quote:ab402caf7f] wel iWork test versie wel Nanosaur en marble blast (spelletjes) wel Apple Works (wat verouderde MS Works achtige programma suite) geen GraphicConverter, Geen Omnigraffle of Omnioutliner (mis je niks aan als je geen stroomschema's wilt maken)

Even wat aanvullingen:

Van heel veel dure pakketten zijn ook (soms iets mindere, vaak even goede) gratis alternatieven te downloaden. Je moet alleen even uitzoeken hoe het heet en waar je het vandaan kan halen. Lijkt lastig maar het valt mee. Google en deze site (macosx.nl) zijn vaak al genoeg.

Bijna alles wat er voor Windows te downloaden is, is er ook voor de Mac. Soms met dezelfde naam, soms met een andere naam. Zo is er bijvoorbeeld geen Kazaa, maar in plaats daarvan Limewire of Aqcuisition. Ook hiervoor geldt dat je dat kunt uitzoeken via Google of bijvoorbeeld deze site.

Sommige dingen zijn echt niet voor een mac te gebruiken, maar dit zijn vaak hele specialistische dingen. Zo heb ik bij mijn studie een web-3d plugin voor mijn browser nodig die er echt alleen maar is voor Windows. Maar zelf dat valt op te lossen met Virtual PC (een windows-emulator). Ook kan ik niet het standaard Visio-formaat openen, dit kan alleen als op de Windows-computer wordt opgeslagen als xml-Visio formaat. Maar deze dingen gebruiken heel weinig mensen…

[quote:6910a7d79e="klaus"]fullscreen afspelen[/quote:6910a7d79e] Probeer [url=http://www.dashboardwidgets.com/showcase/details.php?wid=605]dit[/url] eens :)

hmm bedoel je VBA macro's voor xcel, word ?

want dat werkt gewoon op mac office 2004

obi

[quote:ea51237187="Deskman"]De mac kan heel veel maar is van huis uit geen tweak-machine. Daar waar je bij een PC eindeloos onderdelen gaat zitten uitwisselen en dagenlang op zoek bent naar de juiste drivers is een mac in feite een gesloten doos. Maar wel een doos die alles kan. [/quote:ea51237187]

Als je wil, kan je hem best openmaken en er mee gaan kloten
Ik heb het vaak genoeg een G3, G4 of een iMac opengemaakt.
Vraag is of je dat wil met een nieuwe Mac. (een nieuwe Ferrari ga je ook niet aan kloten)

Nee, maar een ouwe G4 opleuken is natuurlijk helemaal te gek. Processor-upgrade, andere videokaart, meer HD, meer geheugen, dvd-brander erin. Moet je eens kijken wat dat ouwe ding nog kan en het is goedkoper dan een nieuwe Mac kopen.

Precies, Toevallig heb ik gister ff gekeken voor een dvd-brander en grotere HD's in m'n G4QS Gebruik hem als jukebox, dus ik denk dat ik er 2x 250 GB ingooi. Dan kan ik er aardig wat nummers op kwijt.