Is een Powerbook langzamer dan een G4?

Ik heb me wel eens laten vertellen dat een een lapop met dezelfde specificaties (mhz/ram) altijd wel iets langzamer is dan een tower-model.

Dit zou dan komen omdat alle onderdelen zo klein moeten zijn en ze dan wat op prestatie bezuinigen. Zit hier wat in of heb ik me gek laten maken?

Even kort en makkelijk door de bocht gezegd zit daar inderdaad wel iets in. Er zijn een hoop factoren die meespelen. De 3 belangrijkste zijn denk ik: snelheid van de bus (is vaak lager in een PowerBook), mindere hoeveelheid cache-geheugen (alhoewel dat tegenwoordig niet meer geldt) en een trage hardeschijf. Vooral die laatste heeft onder OSX een grote impact op de totale systeemsnelheid.

Thanks.

Ik zou wel een wat benchmark testen willen zien waaruit ik het verschil kan opmaken. Heeft iemand een linkje?

Kijk hier eens: [url]http://barefeats.com/speedtests.html[/url]

http://www.macworld.com/2003/06/reviews/17inchpowerbook/

[quote:61a02d72c0="Pink Grapefruit"]Even kort en makkelijk door de bocht gezegd zit daar inderdaad wel iets in. Er zijn een hoop factoren die meespelen. De 3 belangrijkste zijn denk ik: snelheid van de bus (is vaak lager in een PowerBook), mindere hoeveelheid cache-geheugen (alhoewel dat tegenwoordig niet meer geldt) en een trage hardeschijf. Vooral die laatste heeft onder OSX een grote impact op de totale systeemsnelheid.[/quote:61a02d72c0]

…[color=darkred:61a02d72c0] en niet alleen hoeveelheid cache maar ook aantal levels cache,grafische kaart(mobile kaarten zijn vaak langzamer)en ander cpu model[/color:61a02d72c0]