itunes / ipod : backup nummers naar externe schijf

Ik wil wat orde in muziekverzameling gaan brengen. zowel van itunes als van ipod naar externe schijf.

allereerst Itunes:

Het blijkt dat je nummer niet zomaar kan exporteren. alleen gegevens over waar bestand staat ed. wordt geexporteerd maar niet het nummer zelf.
even geprobeerd naar andere partitie te slepen. Lukte ook niet. Kon echter wel bestand op buroblad slepen. ook dit bleek niet 1:1 te verslepen.
Truukje: nieuwe map aangemaakt op buroblad, bestand erin gesleept en vervolgens hele map op nieuwe partitie gesleept. Ha, dat werkt.
Maar wel zeer omslachtig.
Is er slimmere manier?
Uiteindelijk wil ik eigenlijk alle nummers op externe schijf hebben staan om mijn interne schijf te ontlasten.

Dan situatie 2 - Ipod
ik heb Ipod viewer gedownload. Bedoeling is alle nummers van de Ipod ook naar externe schijf te kopieren voor backup doeleinden (stel de ipod crasht!)

heeft iemand daar ervaring mee?

Tot slot:
als ik nu vanaf externe schijf wil draaien dien ik dan daar itunes (ofwel osx) er op te zetten of kan ik een en ander vanuit mijn interne schijf benaderen en zo ja hoe?

bedankt alvast voor je antwoorden

Veel vragen zeg. Maar er komen best nog wel slimme antwoorden. Mijn ervaring is dat je (vooral je bij iTunes gekochte) muziek het best gewoon op cd kunt branden. Daarna kun je die muziek zoveel als je wilt importeren in andere Mac's en weer in je eigen Mac als je b.v. een nieuwe harde schijf inbouwd. Verder is het mij ook nog niet gelukt om b.v., een kopie van de iTunes-map te maken op een DVD-ram of zo.

Voor het van de iPod halen van nummers is er een geweldig Applescriptje: iPodtracks. Hier [url]http://www.mp3machine.com/software/iPodtracks/[/url] te downloaden. Het voegt 2 scripts toe aan de menubalk van iTunes. Het ene kopieert nummer met leesbare titel en alle id-tag gegevens naar je desktop, het andere naar een map/schijf/partitie naar keuze. Werkt geweldig en supersimpel. Je kunt er alleen geen playlists mee exporteren.

Voor wat iTunes zelf betreft, de hele map iTunes uit je muziekmap in je thuismap laat zich zonder moeite naar een andere schijf/partitie kopieren, waarna je er mee kunt doen wat je wilt. Opschonen of juist aanvullen vanaf je iPod, terugzetten over oude map heen, en vervolgens onder ‘geavanceerd’ op 'verzamel inhoud bibliotheek klikken. Klaar!

PS: Ik heb dus mijn hele muziekverzameling gewoon op een externe firewire schijf gezet. Werkt perfect. Je moet alleen in de iTunes-voorkeuren onder 'geavanceerd' even aangeven dat nummers voortaan naar die andere schijf worden weggeschreven en dat ze ook van daar af worden afgespeeld.

[b:31826cfaa4]wat betreft iTunes[/b:31826cfaa4] Het is het handigst om gewoon je hele library op een exteren HD te zetten. Er zijn meerdere manieren voor, en daar lopen al wat onderwerpen over...

http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=15927
http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=14171
http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=12858

[b:31826cfaa4]over de iPod[/b:31826cfaa4]
Er zijn meerdere manieren om de Mp3’s van je iPod te halen.

• Via een PC, die ziet namelijk ook de verborgen mappen,
• door de finder in te stellen om ook onzichtbare bestanden te laten zien,
• of met extra software.

Voor software kun je eens een kijkje nemen op www.versiontracker.com

Succes!

Een ieder bedankt voor de tips en antwoorden.

Ik ga er mee aan de slag.