I've got the CMS blues

Ik ben op zoek naar een vrij basic CMS dat aan de volgende eisen voldoet: - Ondersteuning van verschillende taalversies van een website - Geneste menu-structuur: dus een menu, met submenu's, met sub-sub menu's etc - Valide (X)HTML code - Makkelijk content toe te voegen (met behulp van Textile bijvoorbeeld) - Grote installed base, minimaal 1 echte versie, niet versie 0.008beta1 - Klein, simpel en snel (Keep It Stupid Simple)

Joomla/Mambo is veel te ingewikkeld, dat is schieten met een bus hagel op een mug en ik vind het verre van eindgebruikers, gebruiksvriendelijk.
Ik ben met Textpattern aan het spelen, maar dat is veel te blog gericht.
Ik heb ooit Lucid CMS geprobeerd en dat was bijna goed, met uitzondering van de geneste menu’s.

Ik heb ettelijke vergelijkende sites bekeken en ik begin last te krijgen van het bomen en het bos syndroom. Ik heb alle CMS draadjes van dit forum gelezen en krijg last van het bomen en het bos syndroom. Kortom: ik weet het niet meer.

[b:32437bf3c0]HELP[/b:32437bf3c0]

Textpattern kan dit allemaal. www.textpattern.com

Succes.

Konijn:

  • secties = taal
  • catgeorie = menu-item

? Of zou je het anders doen?

Ik vind het probleem van textpattern (net als Wordpress of Movable Type) dat het erg gericht is op het blogformaat.

Mijn ‘proof-of-concept’ is dat ik de structuur en de pagina’s van http://www.clupconsultants.nl/ makkelijk kan beherenmet het CMS. Ik was een heel eind met Lucid, maar nested-menu’s lukte gewoon niet (ook niet toen ik met een plug-in ging spelen).

Ik vind de opzet en de interface van Textpattern wel heel erg prettig, zeker voor een gebruiker die alleen maar teksten moet gaan onderhouden, en textile is geniaal, dat kan iedereen leren.

Ik werk nu zoal een kleine 10 maanden met textpattern, en de structuur van jouw site is perfect mogelijk te maken in TP.

Het voordeel van TP tov andere CMS systemen is dat je van 0 begint, je moet alles zelf gaan bouwen.
Er is zeker een taal plugin voor TP.

Ben ook aan het knutselen in textpattern. Lijkt toch veel veelzijdiger dan het blogformat waar het in eerste instantie veel voor gebruikt wordt. Je kunt er statische pagina's in maken en makkelijk een meer als site in verschillende onderdelen opgesplitste structuur aan geven.

Inderdaad is de ‘achterkant’ van het systeem erg goed in elkaar gezet.

[quote:93b641f2b0="tennapel"]- Klein, simpel en snel (Keep It Stupid Simple)[/quote:93b641f2b0] Een bewuste verhaspeling? :D

OK, Ik vind textpattern niet wat ik zoek. Waarschijnlijk ben ik te blond voor het geheel, maar ik krijg het niet voor elkaar om de voorpagina van mijn testsite in het formaat van texpattern gefrut te krijgen, waarbij ik de content als artikel beheer en de structuur van de pagina als pagina, laat staan dat het me lukt om vanuit een stylesheet een andere stylesheet aan te roepen met @import.

Iemand die me nog iets anders aan kan raden (en dan niet Joomla)?

Ik heb er geen ervaring mee, maar is [url=http://jetbox.streamedge.com/]JetBox CMS[/url] misschien iets?

Jetbox ziet er ook goed uit. Ik heb dat een dikke 2 jaar geleden ook eens getest, maar toen kreeg het niet aan de praat. Nu mss wel.

Dank, ik ga het eens uitproberen.

@Syndic: ps) Jij hebt ooit hier een link naar Lucid CMS gezet en ik heb de website van Lucid weer eens bezocht, maar de 1.0 versie is van SourceForge gehaald. Ligt het project plat? Het was namelijk best goed en simpel, op 1 puntje na.

Ik heb met [url=http://jetbox.streamedge.com/]Jetbox[/url] gespeeld, alleen voor een Mac omgeving is het niet geschikt, tenzij je heel erg goed bent het vervangen van de Richt text editor door een andere die wel met Firefox/Safari/Camino werkt.

Installeren valt wel mee als je de aanwijzingen goed volgt, het probleem is dat je geen teksten kan bewerken; de WYSIWYG editor zit in de weg en je moet heel diep de PHP code induiken om dat uit te kunnen zetten.

De achterkant is echter indrukwekkend, je kan je eigen formfields definieren, je eigen templates maken en alles aan elkaar linken en de hele autorisatie regelen.

Jammer dat het weer niet geschikt is voor het Mac platform. Ik ga toch nog een keer met Lucid aan de slag.

[edit:] Lucid is flink onder handen genomen, de huidige beta3 versie ziet er erg goed uit!

Als het om relatief kleine/eenvoudige sites gaat kun je ook overwegen om statische (X)HTML pagina's te gebruiken die je dan met Contribute van MacroMedia gaat aanpassen. Werkt prima in combinatie met Templates die je in DreamWeaver kunt aanmaken.

Ik denk dat Tennapel voor een on line content management system wil gaan.

Weet ik.

Maar soms is een CMS gewoon overkill voor wat je wilt. Daarom dat ik even dit alternatief in de groep gooi. Vooral om dat tennapel vraagt naar een eenvoudig CMS.
En met Contribute kun je een site online aanpassen.
Er zit zelfs een optie bij dat de aanpassingen eerst nog door iemand moeten worden goedgekeurd, voordat ze definitief worden. Dus er zit wel iets van functionaliteit in die je bij een CMS tegenkomt, maar het werkt op losse HTML files in plaats van een database.

@macpro: Het moet een online CMS zijn.

Je hebt twee keuzes: of je probeert met een standaard CMS een site te beheren of je bakt een specifiek CMS voor iedere website. Bestaande CMS-en zijn of heel flexibel en complex, of simpel en beperkt. Nadeel van je eigen CMS is het onderhoud en beheer, en het feit dat je geen gebruik kan maken van de kwaliteit die er absoluut te vinden is in de open-source communities. Kijk maar naar Textile. Met je eigen oplossing ben je steeds het wiel opnieuw aan het uitvinden.

Ik ben nu ook Drupal ( http://drupal.org ) aan het proberen, wat in de categorie complex valt. Er zijn drupal-haters en er zijn drupal-enthousiastelingen als je een beetje op internet zoekt.

Lucid ( http://lucidcms.net/ ) is heel simpel en je kan er razendsnel websites mee opzetten, dat bevalt me erg goed aan dat systeem.

Het probleem waar ik steeds tegenaan loop is dat er maar weinig CMS-en zijn waarmee je dwarsverbanden tussen content kan beheren.

Voorbeeld:
Stel, ik heb een rockband en ik heb een website met een discografie, concertfoto’s, videoclips etc. Ik heb dus pagina’s met videoclips, met een discografie etc, maar wat ik ook wil is dat wanneer ik op de discografiepagina ben bij Album X ik ook links krijg naar de videoclips die horen bij Album X, naar de foto’s van de introductiegig van de cd etc.

De truc is dat ik al die dwarsverbanden vanuit een begrijpelijke administratie-interface wil kunnen beheren en dat de links dan automatisch gegenereerd worden (horizontale navigatie).

Jetbox CMS ( http://jetbox.streamedge.com/ ) lijkt me een CMS waarmee je dat soort dingen kan programmeren; helaas is Jetbox erg Windows georienteerd.
Lucid CMS kan dat zeker niet standaard, maar misschien is het mogelijk om een plug-in te programmeren die dat wel kan.

Ik ben nu aan het uitzoeken of Drupal dit misschien wel kan.

Heb je al eens aan [url=http://www.mamboserver.com/]Mambo[/url] gedacht?

[quote:7aab9e4df5="tennapel"]Joomla/Mambo is veel te ingewikkeld, dat is schieten met een bus hagel op een mug en ik vind het verre van eindgebruikers, gebruiksvriendelijk.[/quote:7aab9e4df5]

Quote uit de openingspost… eerst ff lezen hè :wink:

Ai....shit, dacht ik een keer echt iets toe te voegen :sealed:

@tennapel, Waar heb jij LucidCMS nu vandaan? Ik kom namelijk ook niet op sourceforge en het lijkt mij ook wel een fijn CMS systeem..

Ik heb het gewoon van de Lucid website gehaald, alleen dan wel de laatste beta/development versie, aangezien ik de stabiele versie niet kan vinden. Overigens via SourceForge.

http://lucidcms.net/