Jouw idiosyncrasie

Idiowatte?

Idiosyncrasie, oftewel; eigenaardigheid of hebberigheid. Heb jij van die rare gewoontes en kun je er een stuk of vijf opnoemen?
Een greep uit mijn collectie:

 • Ik ben verslaafd aan appelmoes en wil het graag bij iedere maaltijd hebben.

 • Wanneer ik een boterham met roerei (geklutst ei) eet dan eet ik altijd eerst het ei op en dan het brood.

 • Ik schijn een van de weinige mensen te zijn die zijn bovenlip tegen zijn neusgaten kan klemmen zonder daarbij de handen te gebruiken. Ook kan ik mijn tong krullen… dit schijnt ook iets bijzonders te zijn.

 • Ik kan niet liegen en mensen voor de gek houden. Ik begin meteen te lachen.

 • Ik laat altijd het lepeltje na het roeren in de thee of koffie in het kopje staan waarna het in mijn neus of ogen steekt… maar ik haal het er niet uit!

Ik ben structopaat.

 1. Het bestek in de keukenla moet op orde zijn.
 2. De glazen moeten een even aantal hebben en in rijtjes in de kast staan.
 3. Het tafelkleed moet recht liggen en de tafel evenwijdig aan de muur.
 4. Mijn PowerBook moet recht op tafel staan.
 5. De vaatwasser moet door mij ingeruimd worden want anders ben ik het niet eens met de indeling.

- Als ik slaap MOETEN mijn voeten onder de dekens, anders kom in niet in slaap. - Kan ook m'n tong krullen - Draag alleen maar Vans sportschoenen, al 12 jaar lang - Ik reorganiseer 1 keer per maand m'n platencollectie - vijfde houd je tegoed

[quote:57c106f480="rutgerz"]- Als ik slaap MOETEN mijn voeten onder de dekens, anders kom in niet in slaap.[/quote:57c106f480]

Dat is mijn nummer 6 :smiley: Ik kan ook niet slapen als mijn voeten niet onder de deken zijn. wat wellicht nog irritanter is dat is dat gevoel aan je voeten van een deken die bijna loskomt vanonder het matras… :x

Wow, wat een opluchting en herkenning, ik dacht dat ik alleen die rare dingen had (dat is in ieder geval wat m'n man me probeert wijs te maken :P ). Hier is mijn lijstje:

 1. bepaalde setjes moeten gebruikt worden als bijeenhorend setje. Dus bv theedoek A moet gebruikt worden met keukenhanddoek A en niet met keukenhanddoek B of C. Hetzelfde geldt bv voor onderlaken, dekbedhoes en slopen.
 2. bepaalde dingen moeten op een bepaalde volgorde in de kast liggen, bv de badhanddoeken moeten op een bepaalde kleur bijeen liggen.
 3. boeken moeten op hun “eigen” plaats in de boekenkast staan
 4. zaken die met elkaar te maken hebben, moeten ook bij elkaar liggen.
 5. dingen moeten in een bepaalde volgorde gebeuren, anders lijkt het wel of alles verstoord is.

Verder herken ik veel dingen die jullie ook noemen. Een beetje neurotisch misschien voor anderen, maar ongewild kom ik er altijd weer in terecht, zelfs als ik me erger aan m’n eigen gewoonte(n). Ik ben zelfs zo gek dat ik rustig weer eventjes de inhoud van de hele kast ondersteboven haal, om alles weer er in neer te zetten/leggen zoals ik dat wil…helemaal gestoord, maar ja … :bigsmile:

Wat een vreemde mensen op dit forum :roll: ;)

Nooit zo op gelet. Zodra ik mn eigenaardigheid heb gevonden (naast het feit dat ik besta) meld ik het meteen :wink:

[quote:9ba3aee5e9="Leendert"]5. De vaatwasser moet door mij ingeruimd worden want anders ben ik het niet eens met de indeling.[/quote:9ba3aee5e9]

Vaatwasser inruimen is een vak. Ik doe het ook altijd thuis anders zou dat ding 5 keer per dag moeten draaien ipv max 1 keer.

Ach ik zeg altijd maar: structopaat het niet, dan schaadt het niet.

[quote:4e1ed58fe0="MacBjorn"][quote:4e1ed58fe0="rutgerz"]- Als ik slaap MOETEN mijn voeten onder de dekens, anders kom in niet in slaap.[/quote:4e1ed58fe0]

Dat is mijn nummer 6 :smiley: Ik kan ook niet slapen als mijn voeten niet onder de deken zijn. wat wellicht nog irritanter is dat is dat gevoel aan je voeten van een deken die bijna loskomt vanonder het matras… :x[/quote:4e1ed58fe0]

Ik heb juist het omgekeerde: ik moet een voet of teen [b:4e1ed58fe0]buiten[/b:4e1ed58fe0] het bed hebben. Soort van ‘aarding’ met de lucht zeg maar… :lol:

1) ik wil eten als ik honger heb,. 2) kan niet slapen met koude voeten, (lig soms halve uren wakker vanwege ijskoude voeten) 3) wil altijd weten wie er online zijn :P 4) en 5) weet k niet echt...

(ik weet niet of de 1, 2,3 goed zijn :stuck_out_tongue: )

Chris Meijburg heeft zeker geen katten. [quote:b86ee3e6fe="Leendert"]Ik ben structopaat. 1. Het bestek in de keukenla moet op orde zijn. 2. De glazen moeten een even aantal hebben en in rijtjes in de kast staan. 3. Het tafelkleed moet recht liggen en de tafel evenwijdig aan de muur. 4. Mijn PowerBook moet recht op tafel staan. 5. De vaatwasser moet door mij ingeruimd worden want anders ben ik het niet eens met de indeling.[/quote:b86ee3e6fe]Vervang vaatwasser door de was op het doogrekje hangen, maar verder ben ik net zo onuitstaanbaar.

Hmm, ik had er een heleboel, maar heb ze me allemaal afgeleerd, op een na

 • Wanneer ik aan het programmeren ben, mogen er geen stukken code geselecteerd blijven als ik naar een andere file switch

[quote:189cf2adb6="MacBjorn"]Als ik slaap MOETEN mijn voeten onder de dekens, anders kom in niet in slaap.[/quote:189cf2adb6][quote:189cf2adb6="rutgerz"]Dat is mijn nummer 6 :D Ik kan ook niet slapen als mijn voeten niet onder de deken zijn. wat wellicht nog irritanter is dat is dat gevoel aan je voeten van een deken die *bijna* loskomt vanonder het matras......... :x[/quote:189cf2adb6] Ik wikkel mijn voeten in het dekbed. Sowieso iets als een dekbed om me heen anders slaap ik niet. [quote:189cf2adb6="Chris Meijburg"]Ik heb juist het omgekeerde: ik moet een voet of teen [b:189cf2adb6]buiten[/b:189cf2adb6] het bed hebben. Soort van 'aarding' met de lucht zeg maar... :lol:[/quote:189cf2adb6] Ik heb wel eens gehoord: mensen met astma slapen met een voet buiten 'boord'

Als chocolaverslaafde heb ik een eigenaardigheid ontwikkeld, nl.:
voor ik de wikkel losscheur breek ik het tablet in stukken, de chocola hapt dan heerlijk weg!

Reflex, valt dat niet eerder onder de goede gewoonte je gereedschap na gebruik te reinigen en op te ruimen? Ik citeerde overigens net wel Leendert, maar in de opsomming van Justhan herken ik me ook wel. Als anderen met hun onkundige tengels een bepaalde harmonie verstoren, dient die inderdaad van de grond af aan heropgebouwd te worden.

Met de meeste eigenaardiheden kan ik goed omgaan, op een na:

Ik MOET de kaas snijden. Ik kan er niet tegen als anderen dat doen (bijv. tijdens het ontbijt). Ik word dan ook gek als ze de kaas uithollen. Gekochte plakken kaas is geen optie, want het moet een stuk kaas zijn. Ik kan er ook niet tegen als de kaasschaaf (MIJN kaasschaaf) gebruikt wordt als spatel.
T’is trouwens een hele lelijke beschadigde oude schaaf van Brabantia. Tot nu toe heb ik geen goed alternatief gevonden, De la ligt vol met schaven, maar er is er niet een die schaaft zoals mijn oude.
Tja… :stuck_out_tongue:

Allemaal dat had ik ook, en vooral toen ik alleen in Roermond woonde. (Misschien komt het wel door de Roermondse lucht). :P Sinds ik verhuisd ben naar Zeeland en samenwoon, heb ik die dwangmatige gewoontes afgeleerd. Gaat allemaal een stuk relaxter nu, mijn vriendje vindt me zelfs een sloddervos. :wink:

[quote:e4a0225f73="trabant"][b:e4a0225f73]Reflex, valt dat niet eerder onder de goede gewoonte je gereedschap na gebruik te reinigen en op te ruimen? [/b:e4a0225f73] Ik citeerde overigens net wel Leendert, maar in de opsomming van Justhan herken ik me ook wel. Als anderen met hun onkundige tengels een bepaalde harmonie verstoren, dient die inderdaad van de grond af aan heropgebouwd te worden.[/quote:e4a0225f73]

Yeah, dat zou goed kunnen. yay! ik ben idiosyncrasie vrij!

[quote:194eb6fdd6="justhan"] 3. boeken moeten op hun "eigen" plaats in de boekenkast staan [/quote:194eb6fdd6] Ja! Bij mij werkt dat zo: bepaalde boeken kunnen gewoon niet naast elkaar, die 'bijten' elkaar. Ik heb mezelf nu gedwongen te alfabetiseren, maar daar erger ik me eigenlijk wild aan. Ik ga dus weer terug naar mijn oude systeem.

Verder:

 1. van een tompoes eerst de gele vulling eten, dan met mijn tanden het roze glazuur eraf schrapen en de rest opeten (met fourré-biscuitjes heb ik ook zoiets: eerst de vulling eruit).
 2. elke keer dat ik wegga teruglopen om te kijken of de deur op slot is (ook al weet ik dat het zo is).
 3. met twee kussens slapen (met een gaat moeizaam, zonder gaat niet), en nooit op mijn rug.
 4. op mijn werktafel mogen uitsluitend dingen liggen die met mijn huidige klus te maken hebben, en niets anders. Al legt iemand maar de post neer, dan word ik eigenlijk al helemaal gek.
 5. nog veel meer wat ik nu even niet weet. Trab zal me er ongetwijfeld aan herinneren.

Ok, heb er eenje: een kwartier nadat ik naar bed ben gegaan, moet ik altijd nog naar de wc.

[quote:2f748c336d="Chartreuse"]1. van een tompoes eerst de gele vulling eten, dan met mijn tanden het roze glazuur eraf schrapen en de rest opeten (met fourré-biscuitjes heb ik ook zoiets: eerst de vulling eruit).[/quote:2f748c336d]

Ja ja, ik lust geen tompoezen maar bij een negerzoen bijt ik altijd het bovenste kapje chocolade eraf en lepel dan met mijn tong het schuim eruit. Mijn tong is dus goed getrained :wink: . Als ik toastjes eet (Melba Toast) dan eet ik eerst het randje eraf. Bij ijsjes ala Cornetto probeer ik ook altijd zoveel mogelijk ijs uit de koek te lepelen zonder de koek te beschadigen.

Ja je moet jezelf bezighouden he :lol: