Kernenergie: Borssele 2 Nee! Teken de petitie!

[img]http://i2.photobucket.com/albums/y5/marcus1968/handtekeningenlijst_logo_web.jpg[/img]

Hallo allemaal,
9 juni kunnen we weer gaan stemmen. En ook daarom wil ik jullie aandacht vragen voor de online petitie die SP Zeeland is gestard: [url=http://www.borssele2nee.eu/]Borssele 2 Nee![/url]

[quote="Borssele 2 Nee!"]Alles wijst er op dat de plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele doorgaan. CDA, PVV, SGP, TON en VVD zijn allemaal een voorstander van kernenergie. Nu kiezen voor een dure kerncentrale die pas over tien jaar in gebruik wordt genomen is onverantwoord en geldverspilling.
Over kernenergie gaan veel verhalen. Voorstanders gebruiken vaak argumenten die niet, of slechts gedeeltelijk kloppen. We zetten graag de tien grootste mythes op een rijtje en geven aan waarom deze niet juist zijn.

[size=150][b]TIEN MYTHES ROND KERNENERGIE[/b][/size]

[b]1. Kernenergie lost het klimaatprobleem op[/b]: Slechts met de bouw van 118 centrales per jaar, maar dan ben je ook veel sneller door de uranium voorraad heen, die is nu volgens de VN, toereikend voor 40-60 jaar.
[b]2. Kernenergie levert geen CO2 uitstoot[/b]: Door winning, vervoer en bewerking ligt de CO2 uitstoot hoger dan die van de productie van windmolens.
[b]3. Kernenergie is duurzaam[/b]: Uranium is eindig, toekomstige generaties zitten met radioactief afval.
[b]4. Kernenergie is veilig[/b]: Integendeel centrales, opwerkingsfabrieken, transporten en opslagruimten zijn zeer gevoelig voor terroristische aanslagen en kerncentrales worden nooit in dichtbevolkte gebieden gebouwd, terwijl de energievraag daar het grootst is.
[b]5. Generatie 4 centrales zijn relatief veiliger[/b]: Maar die kunnen pas over 10 of 20 jaar gebouwd worden, de VVD had deze centrales in het verkiezingsprogramma staan maar heeft dit weer geschrapt omdat ze niet op korte termijn te realiseren zijn.
[b]6. Kernenergie is goedkoop[/b]: Opslag wordt niet doorberekend, denk aan de lekkende zoutkoepels in het Duitse Asse, de geschatte kosten van het opgraven van de daar opgeslagen vaten zijn 4 miljard euro!
[b]7. Kernenergie is de oplossing[/b]: Er is nog steeds geen eindberging van hoogradioactief materiaal dat meer dan 200.000 jaar gevaarlijk blijft, dat is meer dan 2000 eeuwen!
[b]8. Een kerncentrale is efficiënt[/b]: Het rendement is vele malen lager dan een warmtekrachtcentrale, als men verouderde centrales zou vervangen door warmtekrachtcentrales dan heb je meer milieuwinst dan de bouw van 100 nieuwe kerncentrales.
[b]9. Investeren in kernenergie is belangrijk voor de toekomst[/b]: Geld kun je maar een keer investeren en zulke enorme investeringen die voor een kerncentrale noodzakelijk zijn, concurreren met investeringen in besparingen. Kerncentrales zijn veel duurder dan oorspronkelijk begroot.
[b]10. Kerncentrales zijn nodig voor het produceren van medische isotopen[/b]: Drie kleine reactors op wereldschaal zijn voldoende.

Bron: [url=http://www.borssele2nee.eu/wordpress/?p=62]Borssele2nee.eu[/url]
[/quote]
En zelf wil ik hier nog aan toevoegen:
[b]11.[/b] Met kernenergie raken we, met de winning van uranium, afhankelijk van Kazachstan en Niger.
[b]12.[/b] En kunnen we garanderen dat het hier de komende 200.000 jaar een politiek stabiele regio blijft? Voor de opslag van kernafval is dat wel belangrijk.

Soms krijg ik van mensen te horen: Maar ja, als ik aan het strand sta, wil ik helemaal geen horizon met windmolens zien. Nee oké, maar wat vind je dan van een polderlandschap opgesierd met een kerncentrale?
Hier 4 voorbeelden van groene energie projecten met veel potentie, die ik zeer inspirerend vind.

[b]a)[/b] Windenergie: De laddermolen die Wubbo Ockels aan het ontwikkelen is. Welk gebruik maakt van veel hogere luchtlagen (op 10 km hoogte, waar het veel harder waait). De energieobrengst is met een factor van minimaal 50 keer véél hoger. Op papier kan het 100 megawatt leveren. Bron: [url=http://www.ecoboot.nl/artikelen/OckelsLaddermolen.php]Ecoboot.nl[/url] Zie ook: [url=http://www.youtube.com/watch?v=Si5lVNiKsz4]Youtube: Laddermill Project[/url], [url=http://www.youtube.com/watch?v=rWvKvFlZIgQ&feature=PlayList&p=D6C0E46118C88D61&playnext_from=PL&playnext=1&index=23]Youtube: James May's Big Ideas on the Laddermill[/url]
[b]b)[/b] En hier een ontwikkeling welk zonne energie tot 4 keer meer efficiënter kan maken: ‘Virus als kapstok voor fotosynthese’. Bron: [url=http://www.kennislink.nl/publicaties/virus-als-kapstok-voor-fotosynthese]Kennislink.nl[/url]
[b]c)[/b] Het Blauwe Energie project te bouwen op de Afsluitdijk, welk de 3 Noordelijkste provincies van energie kan voorzien. Bron: [url=http://www.kennislink.nl/publicaties/blauwe-energie]Kennislink.nl[/url]
[b]d)[/b] Een vliegtuig kan ook op biomassa van algen vliegen. Bron: [url=http://www.zdnet.be/news/117005/vliegtuig-vliegt-op-algen/]Zdnet.be[/url]

En zoals hierboven al gezegd: Het duurt 10 jaar voor dat een kerncentrale er staat. Tegen die tijd, zijn het laddermolen-project, zonne-, biomassa-, en blauwe energie intussen alweer zoveel verder ontwikkeld. Dus hoezo is kernenergie rendabel?

Dank aan iedereen die de petitie tekent.
Hebben jullie nog op- of aanmerkingen, of links naar interessante groene projecten. Ik hoor daar graag van. Bij voorbaat dank.
Oh, en iedereen natuurlijk succes met z'n/haar stemkeuze komende 9 juni. :wink:

Groet, Marco

Ik ben voor Borssele 2, als 'blauwe energie' intussen verder ontwikkeld is duurt het ook weer jaren voordat er zo'n ding staat terwijl er gewoon behoefte is aan energie. Bovendien is de milieuimpact van kernenergie per geproduceerde kilowattuur een van de laagste. En als we zelf geen Borssele 2 bouwen zullen we elders energie moeten inkopen die waarschijnlijk nog milieuonvriendelijker is geproduceerd en bovendien duurder is.

Ik ben het niet met je eens:

1. Het klimaatprobleem valt alleen op te lossen als we nu stoppen met de uitstoot van CO2, maar alle beetjes helpen.

2. Je hebt het over windmolens, maar energiecentrales blijven nu continu draaien om de windmolens op te vangen in het geval dat ze uitvallen, dus of dat zo rendabel is...

3. Radioactief afval kan worden opgeslagen. Veel bronnen op de aarde zijn eindig, maar dat is geen excuus om het niet te gebruiken. Want gewoon op=op. Beetje hetzelfde dat als je een nieuw huis hebt gebouwd, je er niet in wilt wonen want dan wordt het vies.

4. Ik denk inderdaad dat er terroristische aanslagen op Nederland komen.

5. Dus?

6. Zeg dan hoeveel opslag kost

7. Ach joh, we schieten het de ruimte in.

8. Eerst heb je het over CO2 uitstoot, nu stoten ze minder CO2 uit, maar dan is het niet goed want het is niet rendabel. En wat is niet rendabel? Kom dan met cijfers! Je moet hier de afweging maken: Of iets minder rendabele kerncentrales, die minder vervuilen qua CO2, of iets rendabelere kolencentrales, die vervuilen als ik-weet-niet-wat.

9. Kom met een alternatief.

10. Dan hebben we er meer met meer centrales.

11. Tja, met olie ook grotendeels van het oosten.

12. Dat weet niemand.

[url=http://kernenergie.van-esch.org/boek/Pleidooi_kernenergiePat5.pdf]Deze[/url] zocht ik, een mooi pleidooi voor kernenergie.

[quote=Gastonw url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976691 time=1275805573]1. Het klimaatprobleem valt alleen op te lossen als we nu stoppen met de uitstoot van CO2, maar alle beetjes helpen..[/quote]CO2 is niet het probleem. Ik zag gisteren op een stuk karton een icoontje staan: bomen met een pijltje omhoog ernaast, en 'CO2' met pijltje omlaag. Dat is echt het kromste wat ik heb gezien. Lijkt erop dat al die marketing mensen niet verder dan groep 6 van de basisschool zijn gekomen.
Maar goed, kernenergie is het topic. Lijkt me een prima oplossing voor de komende 100 jaar, want zo lang duurt het voordat we 'groene' energie over het hele land kunnen krijgen. Voorlopig gaat die zon nog nergens heen maar de technologie moet je ook niet overschatten. Het gaat hier niet om het ontwikkelen van een grotere harde schijf.

Voor iedereen die pro kernenergie is; Het duurt 10 jaar voor zo'n kerncentrale er staat. En het slurpt ook enorme bedragen op. Geld dat ook geinvesteerd kan worden in bv het laddermolen-project, blauwe-, zonne-, biomassa-energie-projecten of enz.
Over 40-60 jaar is het uranium ook op. Oftewel, met kernenergie leggen we de basis voor de volgende energie-crisis.

[quote="LucasJV"]
Maar goed, kernenergie is het topic. Lijkt me een prima oplossing voor de komende 100 jaar, want zo lang duurt het voordat we 'groene' energie over het hele land kunnen krijgen.
[/quote]
Dat vind ik wel heel erg pessimistisch.

Als de uranium op is, hebben we tegen die tijd wel fusie.

[quote=Cycle Maniac url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976712 time=1275807338]Over 40-60 jaar is het uranium ook op.[/quote]En dat is niet pessimistisch? We zeggen het ook al jaren over olie, maar voorlopig vinden we telkens weer nieuwe bronnen..
Het duurt gewoon lang voordat nieuwe technologieën in de handen van de consumer komen. Er wordt ook al bijna 100 jaar gepraat over elektrische auto's en nu hebben we nauwelijks meer elektrische auto's aan de man gebracht dan toen. Tesla is failliet, net zoals vele andere bedrijven die nieuwe technologieën te vroeg aan de man wilden brengen. Het was gewoon nog niet klaar.

Discussies over kernenergie zijn zooooooo 1987...
Kernenergie brengt nou eenmaal een risico met zich mee en al het mis gaat, dan gaat het ook goed mis. Denk ik Nederland aan de bevolking van een stad als Utrecht die in de tien jaar na een ramp sterft aan de gevolgen van die ramp, denk aan een gebied ter grootte van de drie noordelijke provincies dat voor zeker dertig jaar onbewoonbaar is. Denk aan een gebied ter grootte van Duitsland waar de oogst twee jaar lang de mist in gaat.
Kernenergie kan dan misschien wel schoner en goedkoper zijn (wat ik waag te betwijfelen), maar en zit nou eenmaal een klein risico aan vast dat het misgaat en als dat gebeurt, dan zijn we allemaal erg flink de lul. Hoe klein het risico er ook is, het zal er altijd blijven.

Ja, dat heb je bij autorijden nu ook. De kans dat je het niet overleeft is klein, maar het zal er altijd blijven.

[quote=apple_fan url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976718 time=1275807903]Als de uranium op is, hebben we tegen die tijd wel fusie.[/quote]

Ja, dat klopt wel. Maar dan zit je wel met enorm veel afval, en als je nu meer kerncentrales gaat bouwen in nederland verhoog je ook de kansen op een ramp. Zal leuk zijn, net zo'n ramp zoals Tsjernobyl.. en reken maar dat dat iedereen in Nederland kwaad zal doen.

Ik teken 'm ook niet, omdat ik voor de centrale ben; alhoewel, risico's zijn groot. Doe mij maar een kernfusie centrale'tje of 10; kunnen we effe vooruit.

Hoe vaak in de geschiedenis is zo'n ramp voor gekomen?

Waarvan ik sowieso weet, 3 keer. Maar als jij doet alsof er niks kan/gaat gebeuren, ga er dan ook naast wonen. :)

Kerncentrale of 10?
NIMBY!

[quote=koenvisser url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976741 time=1275809424]Tsjernobyl.[/quote][img]http://localhostr.com/files/1f193e/koe+in+sloot.jpg[/img]
En je schrijft het zo: ?????????

[quote=Lexis url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976744 time=1275809480]Ik teken \'m ook niet, omdat ik voor de centrale ben; alhoewel, risico\'s zijn groot. Doe mij maar een kernfusie centrale\'tje of 10; kunnen we effe vooruit.[/quote]
Kernfusie staat nog in de kinderschoenen, wordt al erg lang aangewerkt maar de komende 10-30 jaar zullen we daar nog geen gebruik van kunnen maken. Er is een grote hoeveelheid energie nodig om een fusie tot stand te brengen en het is nog niet gelukt een langdurige stabiele fusie in stand te houden. Helaas, hopelijk komt het niet te laat..
[img]/uploads/community/05227637301ae75039fcfcfeb620387046dbef49_0.jpg[/img]
Afbeelding van de binnenkant van een dergelijke centrale (research)

[quote=Zerk url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kernenergie-borssele-2-nee-teken-de-petitie#post-1976756 time=1275810312]Kerncentrale of 10?
NIMBY![/quote]
Kern[u]fusie[/u]centrale, geheel ongevaarlijk. Lees [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernfusie]kernfusie[/url]. Een centrale waarin een soort ringvormige zon wordt gecreëerd. Een ring die zichzelf honderden jaren in stand houdt. En mocht er wat verkeerd gaan dan is de enige stof die vrij kan komen helium, dus bij een 'ramp' hebben we allemaal mensen en verslaggevers met hoge stemmetjes :razz:

Ik heb de petitie zeker getekend. Ik baal ervan dat de mensheid ooit kernenergie heeft uitgevonden. Al dat afval wat er overblijft en hoe f*cking lang dat duurt voordat het weer weg is. Dat is toch geen efficiënte manier van energie maken? Maar de rest van de feiten, heeft mij alleen nog maar meer overtuigd. Over 10 jaar is dat ding pas klaar. In die 10 jaar kunnen we andere energiemakers door ontwikkelen en is het al helemaal niet meer nodig. Ik heb laatst een reportage gezien over zonnepanelen in België of Duitsland. (dat ben ik weer vergeten) Mensen kregen daar flinke subsidies voor en veel mensen hadden hun dak ermee bedekt. Dat gaf meer dan genoeg energie voor dat huis en ze konden zelfs energie aan anderen verkopen.

Waarom? Echt waarom bestaat er niet zo iets in Nederland? Waarom doen we hier zo moeilijk over dat soort ontwikkelingen. Net zoals het geklaag over een windmolen park in zee. Dat bederft het uitzicht. Dat mag ik mijn ogen geen klacht zijn. Nederland heeft een heeele lange kustlijn. Ergens moet zo'n parkje wel kunnen.

Energie hoeft niet uit 1 centraal punt te komen en een energiebedrijf hoeft ook niet nodig te zijn. Uiteraard zal je dan het hele energieplan moeten omzetten, maar het kan volgens mij veel beter. En zeker zonder kernenergie.

Kernenergie is een oude manier van energie opwekken en we moeten op zoek naar alternatieven. Het mag dan wel geen CO2 uitstoot geven, maar schoon is het zeker niet. En ik geloof niet zozeer in die opwarming van de aarde, maar dat we niet goed met de aarde omgaan is duidelijk en daar kunnen we wel wat aan doen.

@Stripe: Kernfusie lijkt veelbelovend, maar nog steeds zit er een risico aan vast. Ik denk dat als die techniek ooit rendabel wordt (er zijn nog geen tomalaks met positieve opbrengsten), dat het gezien de kleine hoeveelheid reagens redelijk risico-vrij kan zijn. Maar helaas zijn we nog niet zover.
@MacDaddy... we hebben al zo een park bij Egmond aan Zee, kan je alleen bij erg goed weer een klein beetje zien liggen vanaf het strand. Ook is er een stimuleringsprogramma geweest voor zonnepanelen op het dak, in Heerhugowaard is er zelfs een hele wijk die daarmee bedekt is. Helaas heeft het derde kabinet Balkenende deze subsidie de nek omgedraaid.

Ik heb overigens weinig begrip voor het esthetische argument in de windmolen-discussie. Als ik door de Wieringermeer rij in Noord Holland, dan zie ik die masten, maar belemmeren zij het uitzicht? Nauwelijks. Nederland is toch al zo aangeharkt, dus daar kunnen die paar duizend masten ook wel bij.Ik hoor vrijwel niemand over de massa's aan torens die in het centrum van Den Haag en Rotterdam worden neergezet, of aan de Zuidas in Amsterdam. Zelfs Leeuwarden is niet gespaard gebleven als ik zo vanuit het station naar het noorden kijk.
Natuurlijk is windenergie of zonne-energie niet de heilige graal, net zo min als dat kernreactoren of kernfusie dat zou zijn. De vraag in deze discussie is alleen waar je genoegen mee neemt. Ik neem genoegen met een extra paal in het landschap, maar niet met het risico dat er een kernramp uitbreekt. Beiden kan je als negatief bestempelen, maar het een weegt voor mij nou eenmaal zwaarder dan het ander.