Keynote Review

Omdat ik geen reviews kan plaatsen op de hoofdpagina van macosx.nl hier mijn complete review :)

Keynote Review

Bij het starten van Keynote heb je de keuze welk thema je wil gebruiken. Je bent niet verplicht een voor-gegenereerd thema te gebruiken, maar de thema’s die er zijn, zien er erg mooi uit. Daarnaast is de mogelijkheid om de grootte van de presentatie te kiezen, ik kies voor een 800x600, omdat anders mijn scherm te klein is.

Het thema wordt opgebouwd, en ik kan beginnen met bewerken. Het hoofdscherm bestaat uit een serie hoofdknoppen zoals wel bekend is bij alle andere macosx apps. Er zijn 4 groepen knoppen waarmee onderadere master slides en verschillende view mogelijkheden kunnen worden gekozen. Ik selecteer een thema, deze wordt geladen, maar ik ga lekker wat anders maken wat niets met dit thema te maken heeft. Ik ga naar macosx.nl en begin met screenshots maken en deze te plakken in keynote. Leuke streepjes achtergrond erbij en mijn eigen thema is geboren.

Na twee uur heb ik een redelijk fatsoenlijke presentatie in elkaar gezet, ik moet zeggen dat het maken zeer soepel verloopt. Op wat eigenaardigheden hier en daar is er prima mee te werken. Knippen, plakken, slepen, roteren, groeperen, selecteren en ordenen verloopt zonder problemen. Het enige waar ik rekening mee moest houden is wanneer welk effect plaats vind, dit is niet goed te zien wanneer er meer dan 20 effecten in een dia gebruikt worden. Misschien een idee voor apple om per object in het object klein te vermelden bij welke stap dit object getoond wordt en weer verdwijnt. Het automatisch laten verschijnen en verdwijnen en het tegelijkertijd tonen van meerdere objecten ben ik niet tegen gekomen.

Mijn presentatie weegt 4,5 MB en bestaat uit 5 slides. Maar ik wil mijn presentatie ook met andere programma’s gebruiken, dus ik ga exporteren. Het exporteren van mijn presentatie kan op meerdere manieren; Quicktime movie, powerpoint en PDF.

quicktime: hierin is de mogelijkheid om te kiezen of de presentatie een film moet worden of echt interactief. Ik heb gekozen voor interactief omdat ik dan meer controle over mijn presentatie heb. Tijdens het generen van de quicktime film krijg je een miniatuuroverzicht van hoe de presentatie loopt. Dit inplaats van een statusbalk. Het eindgewicht is maar 19 MB, bevat 1,02 minuut aan interactief beeld en is gecodeerd met Sorenson Video 3 @ 800 x 600.

Powerpoint: de presentatie ziet er in Powerpoint er erg houterig en goedkoop uit (zoals we gewend zijn). Er is duidelijk te zien dat de transitions zijn vervangen door transitions die er het meest op lijken (in Powerpoint). De grootte is nu nog maar 1,7 MB; maar het is dan ook allemaal een stuk minder.

PDF: De meest brakke onder de exports. Alleen handig als er geen overlappingen zijn. Transparantie is ook verleden tijd. Mijn presentatie werd een grote bagger. Deze optie is alleen nuttig voor hele simpele presentaties, of om aan iemand een snelle overview te geven. Het pdf bestand is namelijk maar 1 MB groot.

Al met al is Keynote superieur aan powerpoint, de enige waarvan ik weet dat dit ook gericht is op presentaties. Niet alleen in gebruikersgemak maar ook aan transitions en andere features geef ik de voorkeur aan keynote. Ik geef het een 4 uit 5 sterren.

Plaatje:
http://elger.at.wistjedat.com/macosxnl/keynote.pict

Presentatie (voor in keynote)
http://elger.at.wistjedat.com/macosxnl/macox.nl

Presentatie (voor in powerpoint)
http://elger.at.wistjedat.com/macosxnl/macox.ppt

Presentatie (pdf)
http://elger.at.wistjedat.com/macosxnl/macosx.pdf

Presentatie (movie, het mooiste en zwaarste)
Liever deze niet de downloaden…
kan deze op macosx.nl gemirrord worden???
http://elger.at.wistjedat.com/macosxnl/macosx.mov

En nu maar hopen dat ik niet “geslashdot” word :smiley:

Is het niet mogelijk om vanuit Keynote een 'standalone' versie te exporteren, zodat je het wel kunt bekijken maar keynote niet nodig hebt?

Je bedoeld zoeits als "inpakken en wegwezen" in ppt? Nee, dat zit er niet in. Misschien dat apple dit strax standaard op macs gaat zetten waardoor dit niet nodig is. Je zou het kunnen requesten bij apple via de keynote feedback.