Klant vraagt om een bestaande website aan te passen

Goedemiddag,

Ik ben een jonge starter in het vak van webdesign (dat zul je wss wel merken aan mijn vraag!)
Ik heb een potentiele klant die reeds in het bezit is van een website.
Deze klant wil dat ik de website wat aanpas en mobiel maak.
( dit gaat dan over bewegende beelden die niet worden weergegeven op bv. een Ipad )

Dit wil ik zeker we doen, maar nu vraag ik mij af :
Hoe pak ik dit aan?

  • Hoe weet ik met welk pakket deze website oorspronkelijk is gemaakt?
  • Vraag ik dan gewoon de wachtwoorden hiervoor aan de huidige designer?
  • Mag ik gewoon aan iemand anders zijn design dingen aanpassen?
  • Is de vraag van de klant zo’n uitdaging dan? ze zei zelf dat de offerte die ze hiervoor had gekregen VEEL te duur was, achja wat is duur ik weet het ooit niet goed… maar dan veronderstel ik dat het toch niet zo vanzelfsprekend is om de bewegende beelden mobiel zichtbaar te maken?

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!

Groetjes Ellen

Oej, dit zijn wel hele basic vragen waarvan ook starters op de hoogte zouden moeten zijn. Met deze beperkte kennis zou ik een dusdanige klus niet aannemen.

Hey Melvin,

Klopt ook wel!
Mijn kennis om een website te bouwen in het door mij gekende pakket is voldoende,
maar mss inderdaad niet voldoende om aan iemand anders zijn design te werken.

Het is misschien heel simpel, maar ik heb dit gewoon nog niet gedaan in het verleden.
Ik veronderstel hier ookwel uit te komen, maar wil het even zeker weten.
Als ik twijfel, neem ik de klus zoals jij vermeld idd gewoon niet aan…

Blijkbaar willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en proberen ze een jonge beginner te paaien om hun website aan te passen. Ik zit zelf niet in het vak, maar ik zou zeker om je heen gaan vragen wat een goede prijs is om dit soort zaken aan te pakken.

Als ik iets heb geleerd in mijn jaren als webdesigner is dat het aanpassen of uitbreiden van een bestaande site je belachelijk veel werk en irritaties kan opleveren. Ik heb vaker op het punt gestaan om de site zelf maar helemaal opnieuw op te bouwen (wanneer het alleen informatieve site betreft). Vaak gaat dat sneller dan eerst de hele site te moeten doorspitten.

Die bewegende beelden, heb je het dan over flash animaties? En zijn dat dat echt animaties of effecten in bv de navigatie? Deze kun je namelijk met een beetje css en javascript/jquery makkelijk zelf maken.

Maar een tip voor als je iets serieuzer genomen wilt worden als webdesigner (en dan geen wordpress installateur) begin eens met het maken van een simpele website met alleen html/css. Schaf wat boeken over webdesign aan, probeer eerst wat eigen projecten in elkaar te knutselen.

Precies, beunhazen, starters, klusjesmannen en vrouwen, professionals, amateurs ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat ze ook NEE moeten durven verkopen als iets boven hun petje gaat.

De bewegende beelden zijn waarschijnlijk in Flash. Maar essentiëler is: van wie is het ontwerp ? Van de klant of van de ontwerper ? Daar moet de klant toch antwoord op weten te geven.

Daar gaan we weer met die persoonlijke vete tegen bepaalde type software.

[quote=Shmoo url=http://www.onemorething.nl/community/topic/klant-vraagt-om-een-bestaande-website-aan-te-passen/#post-2610793 time=1382455371][quote]
Maar een tip voor als je iets serieuzer genomen wilt worden als webdesigner (en dan geen wordpress installateur) begin eens met het maken van een simpele website met alleen html/css. Schaf wat boeken over webdesign aan, probeer eerst wat eigen projecten in elkaar te knutselen.
[/quote]

Daar gaan we weer met die persoonlijke vete tegen bepaalde type software.

[/quote]

Niet perse tegen bepaald type software, wel tegen zogenaamde “webdesigners” die alleen een opensource in elkaar kunnen zetten.

Wat is het nut van zo een opmerking? Ken je de TS?

Ik denk dat je soms professioneler overkomt als je direct maar ‘nee’ zegt i.p.v. aan een klus te beginnen die gaandeweg een wespennest blijkt te zijn.

Ik zou mezelf eerst bekwamen in het bouwen van nieuwe websites, je eigen websites op verzoek van de klant eventueel aanpassen en pas later als je een full-blown webbouwer bent je eventueel richten op het aanpassen van websites van derden.

Apple is tenslotte ook groot geworden door ook nee te zeggen.:wink:

In elk geval bedankt voor het advies dat ik hier van sommige heb ontvangen.
Volgens mij is dit forum er om vragen te stellen,
ik neem met veel plezier aan dat ik nog veel moet leren en dat ik op sommige gebieden misschien basiskennis mis!

Ik ben namelijk een grafische vormgever,
ik heb gewoon regelmatig klanten voor webdesign en stelde deze vraag om te concluderen of het nuttig zou zijn mij erin te verdiepen.
Misschien is het idd nuttig om eerst even wat basiskennis bij te scholen.

In elk geval, niemand heeft wat aan mijn levensverhaal…
studeren is dus de boodschap (y)

Precies wat ik al dacht… ( je denkt namelijk in software ipv kennis ) het is slim van je om in te zien dat je beter eerst meer kennis op kunt doen ipv alles maar blind willen aannemen. Je hebt waarschijnlijk ook een reputatie als designer hoog te houden, iets dat je niet ten grabbel wilt gooien met andere bezigheden.

Miss. is het een goed idee om totdat je zelf zover bent dat je veel dingen zelf kunt doen om tot die tijd een partner te zoeken waarmee je kunt samenwerken, dit vergroot de kansen op opdrachten van beide kanten.

Het is niet dat je niet welkom bent in de web sector integendeel, deze sector is heel erg open en behulpzaam maar als je duidelijk aangeeft richting een partner waar je mee wilt samenwerken dat jij het vak wilt leren en je hem-/haar tot die tijd nodig hebt is er niets aan de hand.

Ik ben het volmondig eens met @Shmoo

Ik merk dat er veel verschil is tussen ontwerpers en programmeurs. Ieder zijn vak en beeld op het project.Beide disciplines combineren is een optie maar lastig en je blijft met tijdsvlak zitten. Je kan immers niet op de hoogte blijven,ontwikkelen in beide vakgebieden en alle kennis hebben.

35 euro per uur tot 50 euro per uur. week met website bezit. kom je al snel op 1400 - 2000 euro voor een website.(ongeveer)
Website aanpassen neem ik aan de layout.
Wat je ook kan doen is iemand die programmeur is vragen wat kost om jouw ontwerp en aanpassing te realiseren.
Dan heb je toch het werk aangenomen en wat werk. En je hebt een website kunnen “opknappen” En je verdiend nog ietsjes op het programmeer werk.

Nogmaals bedankt voor alle nuttige tips.
Ik heb inderdaad gekozen om nee te zeggen tegen deze opdracht.
Omdat de vraag echter groot is naar het opzetten / ombouwen van websites heb ik besloten mij hierin bij te scholen.

Echter was dan mijn tweede vraag :
Welke bijscholing raden jullie mij aan?
Is het aangeraden om jezelf specifiek op een programma toe te leggen of algemeen programmeren onder de knie te krijgen?
Waarschijnlijk ligt dit ook aan wat je wil doen, ik krijg voornamelijk vragen om ‘‘simpele’’ informatieve websites te bouwen, met vaak enkele extra plugg-in’s. ( ik geloof dat ik hier de juiste woorden gebruik, maar correct me if i’m wrong! )
Ook is het een grote meerwaarde als ik webshops opzetten ineens mee onder de knie krijg, dit moet dan afgestemd zijn met het interne systeem. ( wat altijd anders is)

Jullie weten vast raad,
ik ben benieuw!

Naja de vraag is eigenlijk, kan je wel als ontwerper (met jouw uur tarief en kwaliteiten) wel opboksen tegen de wordpress en joomla geweld.
voor 250 euro word er website opgezet. En de nederlanders zien het kwaliteit verschil niet eens tussen een echt op maar gemaakte ontwerp.

Je kan webshops beginnen te leren. maar kan je wel concurrentie leveren tegen webshop bouwers die dat zo in elkaar hebben gezet met alle beveiliging en op de hoogte zijn van… Terwijl jij aan het ontwerpen ben en daar ook volle kracht voor nodig hebt.

Maar om op je vraag te beantwoorden. Je kan elke text editor pakken.
begin eens met css en html te leren.
div’s goed zetten, menu maken, links enzo, lettertype aan te passen etc.
Dan ben je als je dat goed onder de knie wil hebben dik half jaar verder.
Kan je als ontwerper hele mooie websites maken.

of je kan voor wordpress of joomla kiezen om dat te leren.
Er zijn heeeel veel handleidingen om met alle 3 goed te leren. Maar hoe goed je word, hangt ook af van je creativiteit (ontwerpen van websites en zoeken naar informatie).
:wink:

Begin eens met je eigen website. Strange een nl bedrijf en be domein maargoed. zal wel logische keuze hebben.

Eigen website : clean html en css. En apart lettertype. Zorg ervoor dat je aan alle “regels” hou. Maak de website mooier en praktischer (het is geen folder een website.)
Kom je gelijk ook beter in google naar voren!

Het bouwen van websites is niet zo zeer gekoppeld aan een specifiek programma zoals dat bij het ontwerpen-/opmaken van layouts en logo’s wel het geval is.

Illustrator, Photoshop en InDesign dat zijn allemaal programma’s die onovertroffen zijn en die je echt onder de knie moet hebben naast je creatieve skills voordat je echt iets kunt bouwen. Bij het maken van websites is dat niet aan de orde maar werk je veel meer met favorieten programma’s die het beste passen bij jouw workflow. Vergelijk het met teksten opmaken, de ene kiest voor Microsoft Word en de andere voor Pages van Apple, het werkt beide ongeveer hetzelfde en beide brengt je naar het zelfde eindresultaat omdat de App niet het belangrijkste is maar de content.

Zelf werk ik met Code 2 van Panic als editor voor het opmaken van mijn websites deze is te koop in de Mac App Store voor 6 of 7 tientjes dus dat zijn de investeringen niet zoals je die bij Adobe jaarlijks moet achterlaten. Wil je helemaal Gratis werken dan is Brackets ( Beta software op dit moment ) miss. wel een hele leuke keuze om mee te beginnen aangezien deze editor helemaal gemaakt is uit HTML - CSS en JS, de basis van elke website.
Maar wil je geen Beta software gebruiken dan kun je ook nog Sublime Text gebruiken, deze wordt ook enorm veel gebruikt en heeft zijn status wel bewezen.
Dat zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden , met de jaren die volgen zal je zelf bepalen welke editor blijft en welke je niet prettig vindt werken.

Wat betreft het leren, je hoeft je dus niet bij te scholen om software te leren kennen maar eerder verschillende talen (codes) waarmee websites gemaakt worden. De eerste twee zullen HTML + CSS zijn, dit zijn ‘must haves’ en de basis van elke website online. Zonder deze twee is er geen website. Zodra je daar mee klaar bent en dat kan vrij snel zijn want het kent geen hele hoge leercurve dan ben je dus instaat om websites te bouwen al zul je echt heel veel moeten oefenen, oefenen en nog eens oefenen om beter te worden want websites bouwen gaat niet alleen om kennis maar ook een stukje ervaring, hoe meer je bouwt hoe beter je zult worden maar dat mag logisch zijn.

Volgende stap, je hebt HTML + CSS geleerd en je bent dus in staat op iets te bouwen dan is het vooral de vraag hoe je je verder wilt ontwikkelen, heb je niet de drive om de aller beste webdeveloper van de wereld te worden omdat het ontwerpen ( grafische kant ) toch altijd op nummer 1 staat dan kun je er voor kiezen om het hier bij te laten en om zo nu en dan links en rechts nog wat bij te leren wanneer de tijd rijp is. Wil je wel verder leren dan kun je kijken naar Javascripts, PHP, MySQL en nog veel meer… Je kunt het dus eigenlijk zo gek en extreem maken als je zelf wilt…

En als laatste is het belangrijk dat je vanaf het begin af aan de juiste mensen volgt, mensen die naam hebben gemaakt in deze wereld en waarvan je dus zeker weet dat ze geen onzin verkopen want workflows of slechte gewoontes afleren is vaak moeilijker dan in één keer een goede manier te leren.
CSS-Tricks is zo’n website van een persoon die je zeker weten moet bookmarken en blijven volgen omdat de kwaliteit die daar gepost wordt heel erg hoog ligt
CSS Mania kun je bookmarken en zo nu en dan raadplegen om inspiratie op te doen, op deze websites komen alleen maar websites voorbij waarvan je rustig kunt zeggen dat ze goed in elkaar zitten en waar je je als developer niet voor hoeft te schamen.
Dit zijn maar een paar linkjes, zodra je zelf gaat leren en Googlen naar antwoorden dan zal je zien dat bepaalde namen van mensen steeds blijven terugkomen, dat zijn vaak de mensen die je moet gaan volgen.

Al met al veel informatie en dit is nog maar het begin…
De weg die jij het beste kunt afleggen is denk ik…

HTML Essential Training Lynda.com kost geloof ik 2 tientjes per maand en dan kun je zoveel leren als je wilt aan de hand van video’s en is ook tussentijd stop te zetten zonder fratsen wanneer je even een tijdje niet wilt leren. Ik ben een grootvoorstander van deze manier van leren en het heeft mij heel erg veel geleerd.

CSS Fundaments is de volgende training die je moet leren en na deze twee te hebben geleerd durf ik denk ik wel te zeggen dat je websites moet kunnen bouwen, simpele websites maar effectieve websites.

Of je daarna nog meer op Lynda.com moet gaan bekijken is natuurlijk aan jezelf, er staan ook een aantal hele goede kortere maar gerelateerde series op die je niet zullen schade maar om er nog bijv. een extra maandje lid van te blijven om alleen deze kortere video’s te kunnen bekijken is natuurlijk aan jezelf.
Normaal met je met 1 of 2 maanden wel beide trainingen onder de knie hebben.

Wat je daarna echt moet kopen en waar je geen spijt van gaat krijgen is dit boek.
Responsive Web Design er is 100% zeker weten geen ander boek online te koop dat zo goed kan vertellen hoe je moet bouwen voor alle verschillende devices die we op vandaag tot onze beschikking hebben.

Om je een indruk te geven van een deel van de content die je kunt verwachten in dit boek. ( bekijk deze video als je tijd hebt )
http://vimeo.com/55112449

Met al dit ben je wel een poosje zoet en als je daar mee klaar bent dan heb je wel een goede basis om zelf te bepalen hoe je nu verder wilt leren of dat het bij deze solide basis blijft.

Iets dat je absolute niet moet doen is software gebruiken als Adobe Muse, Wix, RappidWeaver en dat soort tools die beweren dat er iets bestaat als websites bouwen zonder codes of een programma speciaal voor grafisch-professionals.
Het brengt je alleen maar verder van huis en het resultaat dat het achterlaat is niet verkoopbaar. Adobe Muse kun je best gebruiken als jij als grafisch-professional een eigen website wilt maken om je portfolio online te tonen zonder dat je hier heel veel eisen aan stelt maar Adobe Muse is geen web developers tool.
Wix daar wil ik niet eens over praten over de rotzooi die dat oplevert en RappidWeaver is leuk voor mijn neefje van 12 jaar oud.

Succes!

Helemaal mee ens afgezien van de laatste alinea. Adobe Muse voldoet prima voor diverse websites. Het is maar net wat de (meestal complexe) vraag is. Kijk hier maar eens tussen (http://muse.adobe.com/site-of-the-day). Zeker voor iemand die ‘skills’ heeft van InDesign gecombineerd met Illustrator en Photoshop kom je met Muse echt een heel end. Er blijft een wezenlijk verschil tussen een site benaderen vanuit puur de grafische kant en een site benaderen van de achterliggende code kant. Misschien ligt de waarheid dan wel in het midden met Dreamweaver :wink:

@shmoo :
Super bedankt voor alle info, ik kan hier al een heel stuk mee verder en ga het even allemaal rustig bekijken en wat tijd vrij maken om mijzelf hierin te verdiepen. Wix is inderdaad niet de beste keuze, of zoals jij al aanhaalt geen optie… Daar ben ik ondertussen dan al wel achter gekomen.
Ik denk inderdaad dat het nuttig is alle opties even te bekijken en te beginnen bij de basics!

De rest natuurlijk ook heel erg bedankt voor de feedback,
ik neem zeker alles mee!