klassieke foto's inscannen

Niet direct een Apple vraag maar heeft er iemand ervaring met het inscannen van klassieke kleurenfoto-negatieven? Heb nl een pak klassieke negatieven van m'n huwelijk en zou deze graag willen digitaliseren.

Kan dit en welke scanner is hier het best geschikt voor?

Een scanner waar die foto's op passen en die werkt op een Mac.

http://www.scantips.com

zooooover was ik ook al gekomen....

Een iets bruikbaarder antwoord ware welkom…

tegen woordig zijn alle scanners goed, tezij je ze op a0 formaat wil hebben, maar anders zou ik gewoon een een eenvoudig epson scanner pakken. het blijft een pokke werk het kost veel tijd

[quote:15e7ee3228="atimago"]tegen woordig zijn alle scanners goed, tezij je ze op a0 formaat wil hebben, maar anders zou ik gewoon een een eenvoudig epson scanner pakken. het blijft een pokke werk het kost veel tijd[/quote:15e7ee3228] En dat zou ik beslist niet doen. Een normale vlakbedscanner is niet in staat om de CCD volledig in te zetten om negatief of diastroken te scannen, en zal de tussenliggende pixels meestal interpoleren (detailverlies).

[b:15e7ee3228]Tip[/b:15e7ee3228]

  1. Koop een speciale scanner voor negatief of diastroken. Het objectief van deze scanners is helemaal aangepast om negatief of diastroken te scannen waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de CCD.
  2. Als een fotovakzaak in je omgeveing het nog kan, zet de foto’s op Kodak Photo CD (ongeveer 3000x2000 pixels, dus NIET de Picture Disk).

Dat kan uitstekend, ik heb hiervoor een Minolta Dimage Scan Dual II gebruikt. Ik heb deze dia en negatief scanner 2de hands gekocht via marktplaats.nl, naar mijn maatstaven een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Deze worden regelmatig aangeboden. Om heel eerlijk te zijn heb ik deze scanner nog niet gebruikt in combinatie met een MAC, wel met een XP machine. Volgens Minolta moet het ook met een MAC gaan. Dit apparaat werkt ook uitstekend met VueScan (www.hamrick.com), software beschikbaar voor XP als voor de MAC.

en dan kun je vervolgens nog [url=http://forum.macosx.nl/search.php?search_keywords=negatiefscanner&search_terms=all&search_author=&search_forum=-1&search_time=0&search_fields=all&search_cat=-1&sort_by=0&sort_dir=DESC&show_results=topics&return_chars=200/][color=blue:4f66820448]hier[/color:4f66820448][/url] je tijd mee doorbrengen.

[size=9:4f66820448](En zo blijk je ook te kunnen zoeken naar iemand die al gezocht heeft…)
[/size:4f66820448]

Maar laten doen is zeker een optie. Het is een tijdrovend klusje en je kunt afvragen of je je geld niet beter daar aan uit kunt geven, tenzij je in de toekomst van plan bent die scanner veel te gebruiken natuurlijk

Laat je niet belazeren, want de scans van de negatiefstroken worden geinterpoleerd.

[quote:71d5902f8e]The TMA on a top-end flatbed scanner is a good choice for large film. In general, you will get a lot more film capability for $400 or $1000 than for $100 (true of both flatbeds and film scanners). 6x7 cm medium film scanned at 1200 dpi can give a 2600x3200 pixel image, large enough to print 8x10 inches at 300 dpi. But 35 mm film is simply too small, and a much larger problem.[/quote:71d5902f8e]

Zie ook hier

En geloof me, ik heb heel veel gescand voor m’n werk.

Filmscanner en vooral juiste software / kennis van zaken om negatieven naar een goede kleurgetrouwe scan te krijgen. (en dat is dankzij de verschillende oranje-maskers nog lang geen makkie) Kies in ieder geval een scanner met digital-ICE of een andere stof-en-kras wegtoverende techniek. Dat scheelt heel veel nazorg van je bestanden.

Filmscanners hebben ook een goed werkend autofocussysteem dat er voor zorgt dat je echt scherpe scans krijgt. Ik gebruik zelf een Nikon CoolscanIV. Niet echt nieuw, maar met 2900 dpi ruim voldoende voor hoogwaardige scans tot A4 formaat te drukken. Nieuwer is allen maar beter, maar ook duurder. Is het je geen 500-1000 euro waard laat ze dan, zoals Zora al zei, gewoon inscannen en op CD leveren.

Voor huis tuin en keuken prijskwaliteit verhouding is [url=http://www.epson.nl/product/imaging/epson_perfection_3490_photo/index.htm]dit[/url] een hele goeie... Gebruik ik voor een paar honderd negatieven in te scannen. En dan de onderste heeft een automatische functie om je negatieven 'recht' te scannen...

Heb je het voorgaande gelezen :??

als je alleen daarvoor een neg.scanner wil aanschaffen, beetje zonde misschien?

laat anders de boel afdrukken op 10x15 of 13x18 en scan dan de foto’s in. kun je twee foto’s tegelijk doen op een a4 scanner.

dan heb je en kwaliteitsfoto’s en digitale bestanden en maar eenmaal je geld uitgegeven.

De kleuromvang van een foto is kleiner dan een kleurnegatief. Dus ik snap best dat je de negatieven wilt inscannen.

Dualband ziet door de scanners de scanner niet meer.... :wink:

Ik zeg ook niet dat hij deze moet aanschaffen :roll: .

[img:98fda10c09]http://img98.imageshack.us/img98/1356/topaz0eq.jpg[/img:98fda10c09]

Ik ben het helemaal met Zora eens. Voor de beste kwaliteit kan je het beste een negatief scanner kopen en niet een flatbedscanner. Te denken valt bijvoorbeeld aan een Epson F-3200 (een negatiefscanner die behalve kleinbeeld ook middenformaat en 4x5" aan kan). Prijs kwaliteit van die scanner vind ik heel erg ok. Of zoals ook al is geopperd een tweedehands Minolta scanner (alleen werken die niet met de Minolta software onder OS X 10.4 en gaat Minolta dat ook niet ondersteunen).

Succes,

Groet,
Job

iemand ervaring met de Nikon LS4000ED?

Wat Zora schrijft is ook mijn mening, misschien dat het huren van een goede diascanner een oplossing voor je is, er worden diverse aanbiedingen gedaan o.a via Marktplaats. Die Nikon is een van de betere consumentenscanners, maar is wellicht wat teveel van het goede als het om een eenmalige actie gaat. Op deze site http://www.filmscanner.info/ kun je de meeste info wel vinden.

[quote:f52c3a45e2="dualband"]iemand ervaring met de Nikon LS4000ED?[/quote:f52c3a45e2]

De LS4000 is de opvolger van mijn scanner. Verschil: firewire, hogere resolutie en iets modernere techniek. Degelijk spul waar heel professioneel mee te werken valt.

Vooral de (coolscan) LED-verlichting zorgt voor heel goede resultaten bij het scannen van materiaal met een (te) hoge densiteit.