Klei animatie

Ik vroeg me af of hier mensen zijn die ervaring hebben met het maken van stop-motion animaties (met klei).

Ik wil graag werken met klei figuurtjes, ik heb op filmpjes gezien dat er gebruikt word gemaakt van skeletjes van ijzerdraad waar het klei-figuur omheen gebouwd word.
Wat voor klei, (of ander materiaal ? ik hoorde ook iets over was )kan je hier het best voor gebruiken? En waar is dit verkrijgbaar.

Ik begin met het maken van een storyboard, en daarna fotograferen in een kleine bleu-screen “studio” zodat ik de figuren gemakkelij in een zelfgemaakte digitale achtergrond kan stoppen.

Op internet kan ik er weinig (nederlandstalige) informatie over vinden, dus als mensen nog tips hebben hoor ik het graag !

Kneedgum. Met staal draadje.

Kneedgum werkt inderdaad prima. maar wat ik vergeten was te zeggen dat ik wel redelijk gedetailleerde figuren van wil maken. Een goed voorbeeld is wel Wallace & Gromit:

[img:9c2d81dba6]http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Wallace-and-Gromit-wallace-and-gromit-68268_1024_768.jpg[/img:9c2d81dba6]

dan heel groot maken!

Je kunt ook een programma voor stop-motion gebruiken. Dat werk op zich wel handig, omdat je de het vorige shot vaag door je nieuwe shot kan laten zien, zodat je de beweging goed kunt volgen... enne,... Wallace & Gromit is natuurlijk wel even op het allerhoogste mikken ;)

...of check eens de videoclips van Tool :) Verder kan ik je helaas niet helpen.

Plasticine is een goede klei om te gebruiken, droogt niet zo snel uit. Maar als je eerst even wil oefenen kun je met gewone ook wel toe. Er zijn overigens ook kant en klare draadmodellen van staaldraad te koop met scharnieren en al.

fimoklei

Ik heb zelf een (studie) project gededaan met kleianimaties omdat het vrij lastig kan zijn om de "figuren" te laten staan hebben we naast koper/ijzerdraad, saté prikkers e.d. gebruik gemaakt van flinterdunne nylondraad die amper/niet te zien is.

Nadeel van deze draad is dat die door de klei heen snijdt. als je snel genoeg bent met het bewegen van de figuren en de draden heel stil kan houden in een beugel of met de hand is het te doen, al zal je misschien wat extra sneetjes in de klei weg moeten werken.

De klei die we gebruikt hebben is gewone (playdoh) kinderklei van de speelgoedzaak. voordeel is dat deze fexibel is en vrij lang blijft en wanneer het iets droogt gooi je er een paar druppels water bij.

Gebruik Plasticine ipv gewone klei, en gebruik aluminiumdraad ipv ijzerdraad. Kijk verder eens naar programma's als Framethief en iStopmotion en op de website van http://www.stopmotionworks.com.

[quote:70ec75a3f9="Nietzman"]Plasticine is een goede klei om te gebruiken, droogt niet zo snel uit. Maar als je eerst even wil oefenen kun je met gewone ook wel toe. Er zijn overigens ook kant en klare draadmodellen van staaldraad te koop met scharnieren en al.[/quote:70ec75a3f9] Ik heb ze zien staan inderdaad op heel veel amerikaanse sites. Maar echt schandalig duur allemaal, dan kan ik beter zelf iets maken met aluminiumdraad. Dat plasticine daarentegen is helemaal niet zo duur, maar kun je dit ook verven? of ontstaan er dan scheurtjes bij bewegingen?

[quote:70ec75a3f9=“bartje”]…of check eens de videoclips van Tool :slight_smile:
Verder kan ik je helaas niet helpen.[/quote:70ec75a3f9]
Die zijn geniaal ja! Toevallig heb ik me daardoor ook een beetje laten inspireren.

Plasticine is denk ik een hele goede optie.

Succes!:slight_smile:

Ook van mijn kant een succes! (Als je veel details wilt verwerken, moet je het gewoon heel groot maken)

Het een en ander over het maken van mijn favoriet Shaun the Sheep: [url=http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/07/entertainment_shaun_the_sheep/html/1.stm]BBC[/url]

Op de dvd van Wallace & Gromit and the Curse of the Were Rabbit staat in de special features ook hoe ze de konijntjes maakten. Das ook wel interessant om te zien.

ik moest op school ook een keertje een stop motion animatie maken. Op school hadden ze toen van die handige popetjes die je alle kanten op kan bewegen. Het probleem was alleen dat ze altijd omvielen. Was echt een enorm werk om het dan weer precies goed te krijgen. Stukje kauwgom deed soms ook wonderen.

Een tip: maak het je zelf niet te moeilijk. Met simpele middelen kan je hele leuke dingen doen.

Dit was mijn filmpje.

Let wel dat de Aardman studio voor een W&G animatie met een heel team ongeveer 50 tot 125 shots per dag maakt (is 2 -5 seconden film)!

[quote:34f67ab89e="Lewis Caroll"]Let wel dat de Aardman studio voor een W&G animatie met een heel team ongeveer 50 tot 125 shots per dag maakt (is 2 -5 seconden film)![/quote:34f67ab89e] Weetik (; Ik wilde er meer mee zeggen dat ik "karakters" wil maken bestaande uit meerdere onderdelen en kleuren. Dat Wallace & Grommit hoog gegrepen is snap ik.

Ik heb 1 pakje van deze klei gekocht:

[img:34f67ab89e]http://www.lyra.de/bilder/Hauptseiten/schule/schulknete.jpg[/img:34f67ab89e]

Ik ben in 3 hobby / teken winkels in Groningen geweest en nergens hadden ze iets waarop plasticine op stond.
Als het goed is blijft dit ook zacht, ik hem net wat uitgeprobeerd en het werkt wel goed :slight_smile:

Plasticine is alleen een merknaam en moeilijk te verkrijgen buiten de UK. Wat jij hebt gekocht is zo goed als hetzelfde. Succes er mee!

[quote:79c4c6103e="ququlequ"]ik moest op school ook een keertje een stop motion animatie maken. Op school hadden ze toen van die handige popetjes die je alle kanten op kan bewegen. Het probleem was alleen dat ze altijd omvielen. Was echt een enorm werk om het dan weer precies goed te krijgen. Stukje kauwgom deed soms ook wonderen.

Een tip: maak het je zelf niet te moeilijk. Met simpele middelen kan je hele leuke dingen doen.

Dit was mijn filmpje.[/quote:79c4c6103e]
Gaaf! De geluiden heb je er ook zelf bij gemaakt?

Ik heb dit net snel even gemaakt met het programma iStopmotion.

http://www.youtube.com/watch?v=-y4n4Ljl4SU&feature=channel_page

Maar de “ghost” functie heb je opzich weinig aan als je alleen de ingebouwde cam kan gebruiken, zijn er ook mogelijkheden op een spiegelreflex (400D) aan te sluiten op mijn macbook en deze vanuit het programma te gebruiken?