kleurgescheiden printen?

Weet iemand misschien of het mogelijk is om met indesign kleurgescheiden te printen en hoe dit moet?

ja dat kan. je vind het in het print venster onder output en dan colour denk dat je wel een CMYK/postscript printer moet hebben om die opties te hebben, met een RGB printertje zal het waarschijnlijk niet lukken

[img:cfa1dcffac]http://www.13m2.speedlinq.nl/separations.jpg[/img:cfa1dcffac]

Ik heb een gewone rgb-printer dus lukt niet maar kan je wel kleurgescheiden printen vanuit adoba acrobat dan?

RGB-printer ...print die in RGB dan?

[quote:a204b4c159="R_van_Heukelum"]RGB-printer ...print die in RGB dan?[/quote:a204b4c159]

:smiley:

Dit is ook nieuw voor mijn! 8)

hij print (waarschijnlijk) niet in RGB, maar de data die door het kabeltje gaat is RGB , zelfs als je document in CMYK is. Daarom wordt dat een RGB printer genoemd, en daarom heeft Armand ook alleen de optie RGB (en grayscale) in zijn print/output/color opties)

(En ja, printers die in RGB printen bestaan trouwens ook…)

maar kun je dan ook geen kleurgescheiden .ps file maken en die omzetten naar pdf en dan vervolgens je pdf gewoon printen......

RGB is red/green/blue voor LICHT. Bevat meer informatie en wordt gebruikt voor schermweergave. Daarom best zolang mogelijk in RGB werken, tot je gaat printen. RGB printers printen niet in RGB, maar verwerken alleen RGB, bijvoorbeeld naar CMYK (cyan/magenta/yellow/black - standaard voor drukwerk, maar niet de enige, er is ook 6, 8 kleurendruk maar dat is heel specialistisch en gebeurt niet automatisch in InDesign - CMYK dus wel). Non-postscript printers werken met RGB om de kleuren te vertalen naar CMYK, maar ook wel 6 of meer kleuren (je weet wel hoeveel kleuren er in je printer zitten, die dure cartridges) - dan wordt RGB naar die specifieke kleuren vertaald (van die vertaling kan je geen kleurscheding uitprinten, althans niet met de software die ik ken, en het zou ook geen zin hebben omdat het printer-specifiek is).

Voor druk en kleurscheidingen heb je dus alleen maar CMYK, en daarnaast de spot-colours (PMS kleuren of zelfgemaakte kleruen), die worden apart gescheiden (als aparte ‘plaat’), of op verzoek (inkmanager in InDesign) vertaald naar CMYK (maar dan heb je er geen controle over). De kleurscheiding wordt in zwart uitgeprint.

Je probleem is dus dat je printer alleen RGB herkent. Dan moet je inderdaad een pdf maken, of zg. RIP-software (Raster Image Processor) aanschaffen. Je hoeft die pdf niet via postscript te maken, je drukker zal jou kleurscheiding toch nooit gebruiken - die RIPt liever zelf je document. Zonder printen kan je een pdf controle kleurscheiding maken.

Als je een ps file maakt kan je daar niet veel mee, je kan er wel een pdf ervan maken maar dan moet je Acrobat Distiller hebben en dan heb je dus ook (full) Acrobat en dus ook Adobe PDF tussen je printers staan. Dan kan je direct een pdf-kleurscheiding maken door via die (virtuele) PDF printer te printen. (Distiller werkt trouwens via Adobe PDF printer in de achtergrond maar staat wel tussen je programma’s - je kan Distiller ook starten en daar dan een ps file op ‘droppen’). Je zal zien dat alle ‘kleuren’ in zwart afgebeeld worden, met als bedoeling je kleurscheiding te controleren, overdruk na te kijken en zo. Daarvoor hoef je niet eens te printen. Als je wilt kan die pdf-kleurscheiding dan wel op je RGB-printer geprint worden, en natuurlijk altijd op een Postscript printer.

Hoop dat bovenstaande een beetje helpt.