Kleurkwaliteit HEMA afdrukservice

Op verzoek van EagerBobNerd, en omdat ik 't zelf ook wel 's wil weten, gaan we de daadwerkelijke kleurkwaliteit van de HEMA online afdruk service maar 's testen.

Zo’ afdrukje op 20x30 cm kost 2,69 Euro inclusief btw, dus dat kunnen we wel lijden.

Ik heb een testbestand naar ze opgestuurd waarvan ik een ICC profiel kan inmeten.

Dat profiel ga dan gebruiken om m’n digitale foto’s mee te converteren, zodat ik kan kijken hoe goed/constant hun kleurkwaliteit is! :wink:

Ik houd u allen op de hoogte.

Erik

Mijn ervaring: De kleurkwaliteit is bijzonder instabiel. Stuur hetzelfde bestand een week later nog eens op, het resultaat zal waarschijnlijk verassend anders zijn (herhaal gerust een aantal keer).

Elke centrale heeft dezelfde problemen om te komen tot de perfecte afstemming van chemie en printer instellingen.

Ik verstuur alleen naar de Hema als ik haast heb, vaak bestel ik de foto’s daarna alsnog bij Pixum. Het verschil tussen de twee is enorm, waarbij Pixum met de DPO functie uitgeschakeld er elke keer als beste uit komt.

[quote:6a1af257c6]Op verzoek van EagerBobNerd, en omdat ik 't zelf ook wel 's wil weten, gaan we de daadwerkelijke kleurkwaliteit van de HEMA online afdruk service maar 's testen. Ik heb een testbestand naar ze opgestuurd waarvan ik een ICC profiel kan inmeten. Dat profiel ga dan gebruiken om m'n digitale foto's mee te converteren, zodat ik kan kijken hoe goed/constant hun kleurkwaliteit is! [/quote:6a1af257c6]

Geweldig ! Dat zijn de betere experimenten.

En ga je de foto’s vervolgens in twee versie’s opsturen (een geconverteerd, een niet ?) En stuur je dan ook een geconverteerd testbestand mee zodat je naast subjectieve boordeling ook een echte meting kan doen ?

we zijn benieuwd naar de uitkomsten.

groet EagerBoB

[quote:8ba694d873="rbroen"]Mijn ervaring: De kleurkwaliteit is bijzonder instabiel. Stuur hetzelfde bestand een week later nog eens op, het resultaat zal waarschijnlijk verassend anders zijn (herhaal gerust een aantal keer).

Elke centrale heeft dezelfde problemen om te komen tot de perfecte afstemming van chemie en printer instellingen.

Ik verstuur alleen naar de Hema als ik haast heb, vaak bestel ik de foto’s daarna alsnog bij Pixum. Het verschil tussen de twee is enorm, waarbij Pixum met de DPO functie uitgeschakeld er elke keer als beste uit komt.[/quote:8ba694d873]

Bedankt voor de tip. Ik heb 1 keer bij de HEMA besteld en was tevreden. Wel vond ik de kleuren iets oververzadigd, vandaar mijn verzoek aan Erik. Bovendien ben ik de laatste tijd toch erg de weg kwijt kwa betrouwbare kleurweergave, dus of dat nou aan de HEMA lag ? Maar binnenkort zullen we het zeker weten, als Erik met de resultaten komt.

Ik zal pixum ook eens proberen, de eerste keer kost toch niets (behalve verzendkosten).
Photoways.com schijnt ook goed te zijn, iemand ervaring hiermee ?

Ik heb het sterke vermoeden dat die meegeleverde ICC-profielen er voordien gewoon uitgegooid worden.

[quote:43e498494c="michelvdb"]Ik heb het sterke vermoeden dat die meegeleverde ICC-profielen er voordien gewoon uitgegooid worden.[/quote:43e498494c]

Yep, en in dit geval liever geen CMS bij de HEMA, want dat doe ik zelf wel. Ik converteer dus de afbeelding voordat ik 'm upload al reeds naar de kleurruimte van hun Frontier.

Voor wat betreft de kleurstabiliteit, dat kan ik regelmatig controleren (meten).

We zullen het wel zien!

Erik

informeer HEMA eens over dit experiment, ik weet dat ze er open voor staan om hun kwaliteit constant te verbeteren. Er wordt momenteel flink gesleuteld. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je bevindingen.

[quote:5cfb1ce1d1="zkh prins bernard"]informeer HEMA eens over dit experiment, ik weet dat ze er open voor staan om hun kwaliteit constant te verbeteren. Er wordt momenteel flink gesleuteld. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je bevindingen.[/quote:5cfb1ce1d1]HEMA drukt niet zelf. Zij besteden het uit bij Fujicolor Benelux in Steenbergen.

dat is me natuurlijk bekend... maar HEMA stuurt hen wel degelijk aan en heeft wel degelijk invloed. En nee... ik werk niet bij HEMA.

[quote:94ebe29871="zkh prins bernard"]informeer HEMA eens over dit experiment, ik weet dat ze er open voor staan om hun kwaliteit constant te verbeteren. Er wordt momenteel flink gesleuteld. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je bevindingen.[/quote:94ebe29871]

Als alles achter rug is, zal ik ze wellicht informeren (of er een rapport op www.colormanagement.nl over schrijven.

Ik ben heel benieuwd naar hun reactie als ze met Delta-E afwijkingen worden geconfronteerd. ('Een Delta wat? Nee mijnheer dat hebben we niet. Wel lekkere geel-roze tompouzen)

Erik

[quote:cbe1e3a9c4]informeer HEMA eens over dit experiment, ik weet dat ze er open voor staan om hun kwaliteit constant te verbeteren. Er wordt momenteel flink gesleuteld. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je bevindingen[/quote:cbe1e3a9c4]

Zie je je zelf al staan aan de balie bij de Hema ? Met je testsheets en je “bevindingen” ???

Nog bedankt voor de tips en de links Erik. Ik ben me een beetje aan het verdiepen in de materie, en ik denk dat ik er wel uit gaan komen. Heb ook het “online seminar” “gevolgd” , het wordt duidelijk uitgelegd.
Heb nog wel wat vragen maar dat komt later wel. Nu nog iemand vinden die mijn monitor calibreert. Weet jij iemand ? :slight_smile:

Zijn de mensen van Kleurgamma toevallig vrienden van jou Erik ? Ze verwijzen voor verdere info over kleurmanagement naar colourmanagement.nl

[quote:52bed83466="EagerB0bNerd"]Nu nog iemand vinden die mijn monitor calibreert. Weet jij iemand ? [/quote:52bed83466]

Natuurlijk kunnen wij het voor je doen. Als je in A’dam zit kan Kleurgamma het ook voor je doen.

[quote:52bed83466]Zijn de mensen van Kleurgamma toevallig vrienden van jou Erik ? Ze verwijzen voor verdere info over kleurmanagement naar colourmanagement.nl[/quote:52bed83466]

Pardon, is colormanagement.nl :wink:
Kleurgamma is een goede relatie van ons. Prettig Lab dat veel aandacht besteed aan kwaliteit (en dus aan CMS). Heb eerste ICC profielen gemaakt/getraind/begeleid/klanten seminars gegeven/etc.

Erik

[quote:22a851704f="Erik Koldenhof"]Voor wat betreft de kleurstabiliteit, dat kan ik regelmatig controleren (meten). Erik[/quote:22a851704f] Bij ons in de drukkerij zijn testvormen gedrukt, Printopen_Testcharts velden (IT873_CMYK.tif, POXT1_CMYK.tif, POXT2_CMYK.tif, POXT3_CMYK.tif, POXT4_CMYK.tif, PO_CMYK.tif) zijn er uitgeknipt en die zijn opgemeten. Bedoel je zo'n meter (naam ff kwijt)? Uiteindelijk zijn daar profielen van gemaakt, en daarmee zijn Illustrator, Photoshop en de HP5000 ingesteld. Als je over zo'n meter beschikt, ben ik erg benieuwd naar de resultaten.

[quote:311da41387="Zora la rousse"](naam ff kwijt)? [/quote:311da41387] Spectraalmeter?

[quote:867f222b52="Zora la rousse"]Bedoel je zo'n meter (naam ff kwijt)?[/quote:867f222b52]

Yep, photospectraalmeter. Ik heb ze ondertussen in alle kleuren, smaken en uitvoeringen, voor de HEMA test ga ik de testkaart eerst maar 's meten met de EyeOne (www.i1color.com).

Ik kreeg overigens net bericht dat de kaart binnen is!
We kunnen dus dit weekend gaan meten, direct test opsturen, terugkrijgen en de resultaten hier weer plaatsen nog voor dat ik op vakantie ga.

Erik

Ja, da's heel chique...... :roll:

[bewerkt door Erik op 13-08-2003]

Hehe,

eindelijk nieuws over het HEMA experiment.
Neem me niet kwalijk, maar ivm de welverdiende opkomende vakantie ben ik wat druk geweest met de afronding van van alles en nog wat, maar ik heb de eerste resultaten klaar.

Let wel:
Het zijn de eerste resultaten, maar ik wil oa. EagerBob niet langer in spanning laten waosxhten!:wink:

Ook het vervaardigde ICC profiel is er te downloaden!!!

[quote:2acb7bf88b=“Erik”]Alles is nu ge-upload naar www.colormanagement.nl/technotes[/quote:2acb7bf88b]

Daar vindt je de resultaten tot zover:

PS. Het is mijn eerste vakantie in 6 jaar nu, dus vergeef me de incompleetheid tot nu toe…
(Hardys Chardonnay Semillon 2002) :stuck_out_tongue:

Et mes amis, a bientos, a toutes a 'l heures, arrrivideci, ofwel de groeten, de kleuren, etc.

Erik

Zeer interressant tot nu toe.

Prettige vakantie Erik.

En doe een mooi gecalibreert kleurtje op :wink:

Erik,

Goed stukkie werk. De verschillen zijn ook kleiner dan ik dacht. Bij mij zijn de (zichtbare) verschillen tussen de kleurruimtes trouwens veel groter ?? Hoe dat nou weer komt…

Het zijn geen gemakkelijke testbeelden die je gebruikt. Ik vind een beeld met huidtinten altijd wel prettig. De methode om het “verschil” zichtbaar te maken is erg handig.

Ik ga ook een setje foto’s naar de hema sturen, en zal je profiel erop los laten. Ik hoop dat ik het goed doe. Ik heb sowieso nog wel wat vragen over het hele gebeuren, maar dat komt wel na de vakantie

En Hardys Chardonnay Semillon??? Je was natuurlijk bezig met een organoleptisch onderzoek, ter voorbereiding van je vakantie. JaJa… Alhoewel deze wijn zeker NIET uit Frankrijk komt. Anyway, mocht je dit nog lezen, geniet van je welverdiende vakantie !!

Erik, ik heb van een aantal foto's twee versies naar de HEMA gestuurd. 1 keer geconverteerd en 1 keer niet. Ik zag bij het converteren héel weinig verschil.

Nou had ik hem op jouw aanraden ook op sRGB staan, wat ik normaal niet heb.
Dit is ook niet een instelling die vaak gebruikt wordt (op de MAC) omdat het een “beperkte” kleurruimte is ???
Als ik hem op Adobe RGB 1998 heb staan zijn de beelden veel te rood. De camera (Canon Ixus V) gebruikt de sRGB kleurruimte, misschien heeft het daarmee te maken ?

Affijn, ik wacht eerst de foto’s af.